Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски.

Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца климатичмни условия се срещат Атлантическият и Тихият океан.

Радиопремиерата на филма представлява едно увлекателно и живописно пътешествие "С трамвай до Антарктида". От отплаването от пристанище Варна, през Проливите и Средиземно море, през Атлантическия океан и протока Дрейк до източния бряг на Южния залив, о-в Ливингстън в архипелага Южни Шетлъндски острови, Западна Антарктика, където се намира българската "губерния", сезонната база "Св. Климент Охридски". Там, сред едни от най-екстремните условия на планетата, разностранният български екип от учени и изследователи полага своите висококвалифицирани усилия, в полза на българската и световната наука. И участва в работата на Антарктическия парламент. Това е една от най-престижните принадлежности на България в световна организация, тъй като в този парламент членуват всичко на всичко 29 държави от цялото земно кълбо.

За живота и работата в тази бяла вселена, за екипа и неговата уникална солидарност, за природата и чистотата в нас и около нас и за един метафоричен Черни връх разказва в своята радиопремиера на 90-минутния филм "Отвъд предела" режисьорът Еленко Касалийски. И понеже по образование е философ, разкрива личното си разбиране за пределите и границите в човешката душа.

Документалният филм "Отвъд предела” ще се яви на най-големите европейски и световни фестивали за документално кино, след което ще тръгне по киносалоните в България и ще се предложи на големите световни телевизионни канали за документални и научно-популярни филми.

Повече подробности за филма и създателите му тук






По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56
Шандор Мараи

"Свещите изгарят докрай" – роман от думи и истини

Тиха литература, която свети в периферията на шумотевицата – такъв е романът "Свещите изгарят докрай" (1942) на Шандор Мараи – един от класиците на модерната унгарска литература. Мараи е известен като автор на биографичния и социографски роман "Изповедите на един буржоа" (1934), както и на най-изразителната поема на унгарската емиграция..

публикувано на 21.06.24 в 14:56