Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 21 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и традиционна музика от близо и далеч – акцентът е върху Западна Африка, Близкия Изток и югозападната част на Европа.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Пирин", Татяна Сърбинска, Крум Янков, Вълкана Стоянова, Костадин Варимезов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Заекът на Настрадин Ходжа", българска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Портретът на девойката от двореца", по китайска приказка

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
Изнесено предаване от гр. Елена по повод празника на града Св. Константин и Елена
• Темата на деня: На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева ще ни разкаже повече за този празник.
• За празника на град Елена говорим с инж. Дилян Млъзев, кмет на Община Елена.
• За първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов - говорим с д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет Елена.
• За 220-годишнината на храма "Св. Никола" и Музейния комплекс в града с обектите за посещение в него (Камбуров хан, Художествена галерия, къща-музей "Иларион Макариополски") – разговор със Светослав Петров - главен уредник в "Музей на Възраждането".
• За дейността на едно от най-старите в страната читалища НЧ "Напредък - Елена – 1863", съставите и събитията, които организират – разговор с инж. Димитринка Иванова, председател на читалището.
• За дейностите и конкурсите, които организира Градската библиотеката и какво обичат да четат децата, говорим с Мария Минчева - библиотекар в Детския отдел на библиотеката.
• За туристическите маршрути около град Елена – разговор със Стоян Димитров – секретар на ТД "Чумерна".
• Евранет плюс

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Науката във всекидневието – Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми разказва как козметиката може да бъде едновременно работеща, натурална и основана на науката.
• В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо, природолюбител и орнитолог, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Георги Тошев за концерт-спектакъла Chaplin Pianissimo с участието на петото дете на Чарли Чаплин – Юджийн на 10 юни в зала "България" и на 12 юни в Пловдив. В мултимедийното шоу синът на Чаплин разказва историята на баща си чрез неговата музика.
• Проф. Момчил Георгиев за предстоящия фестивал "Софийски музикални седмици".
• Аделина Филева, директор на СГХГ за изложбата "Дечко Узунов. Съзидания", посветена на 125 години от рождението на художника.
• Художникът Андрей Янев за ескпозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев
• Среща с автограф в Българския културен център - София. Димитрина Шишкова представя книгата си "Моята сила. Диагноза за цял живот"
• Художникът Феникс Върбанов представи в Нощта на музеите и галериите свои стихове, заедно с изложбата си SWELL / Мъртво течение в галерия "Аросита"
• Българското училище "Иван Вазов" в Париж с музикален подарък за българските медии по случай 24 май

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на пруския крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", който освен успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата е и умел флейтист и автор на над 120 инструментални творби.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Представяне на дигитална платформа за български езикови ресурси онлайн (БЕРОН) – проф. Руска Станчева от секцията за съвременен български език в Института за български език, ръководителка на проекта.
• 30 години "За думите": "За българската принадлежност на първия славянски книжовен език" – Лора Тасева и Мария Йовчева.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: приносът на проф. Красимир Станчев за палеославистиката и старобългаристиката.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Кожата и нейната епоха
Трети епизод: Кожата – музика
И в този епизод ще се върнем към есето "Епохата на кожата" на Дубравка Угрешич. Ето какво ни казва тя: "Славяните използват една и съща дума за кожата, която покрива нашето тяло, и кожата, от която се правят обувки. Може би липсата на разлика да е цивилизационен въпрос? Може би оттук, от цивилизационния недостиг на изтънченост идва възхищението на бедняка към истинската кожа?"
В този епизод кожарят Боян Колев от Габрово разказва за старинната обработка на животински кожи и каква е разликата между тях и изкуствената кожа.
Разказът за кожата като музика е подплатен с опита на гайдаря Петьо Костадинов от Оркестъра за народна музика на БНР и с този на доц. д-р Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Модата в огледалото на едно столетие: разговор за промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история – от средата на XIX в. до средата на XX в. Разговор с представители на Държавната агенция "Архиви", модния дизайнер Мариела Гемишева и културолога проф. Любомир Стойков.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Ангел Станков – ангелският глас на цигулката
Екипът на предаването предлага на почитателите на високата класика и особено на онези, влюбени в звука на цигулката един истински музикален празник. Това ще бъде срещата ни с един от най-обичаните и активно концертиращи български музиканти, оставили ярка следа и като преподаватели, възпитали редица поколения изпълнители. Това е ангелският глас на цигулката проф. Ангел Станков, а освен разказът му за най-вълнуващите моменти от творческото му битие и великолепната музика в негово изпълнение, в предаването за него с любов говорят цигуларя и концертмайстор на Софийската филхармония Павел Златаров, неговият дългогодишен сценичен партньори истински духовен брат – цигуларят Йосиф Радионов, пианистката проф. Жени Захариева и една от любимите му възпитанички Кристина Хинова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Игрите в киното
В новия епизод на предаването "Аларма", фокусът е поставен върху филми и сериали, разработени на основата на видео игри. Специални гости са кинокритикът  Зузи Аспарухова и геймърът Антон Дишков.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Защо комбинацията от три инструмента в джаз музиката се оказва толкова съвършена? Какво превръща джаз триото в един от най-популярните видове състави? Широк ли е спектъра от различни звучности, които могат да бъдат постигнати от барабани, бас и пиано? На тези въпроси отговорят музикантите от триата на МакКой Тайнър, Оскар Питърсън, Живко Петров и още отличили се в историята триа в предаването "Животът в джаз".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Музиката, която обичам приключва темата за качването на небето, дори и със стълба. Като част от текста на "Ла Бамба". от..

публикувано на 18.06.24 в 16:53

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам "Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко. от..

публикувано на 17.06.24 в 08:15

Понеделник, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Качествен, съвременен уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 16.06.24 в 08:10

Неделя, 16 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 15.06.24 в 09:36

Събота, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Ayreon - The Theory of Everything. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.06.24 в 17:33