Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

Снимка: Pixabay

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо, преводач, природолюбител, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица. Отговорът на този въпрос е – нищо.

"Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която са достатъчно оперени да напуснат гнездото, макар и още да не могат да летят. Това е нормален процес. Когато видим такава птица решаваме, че тя бедства, но всъщност тя изследва и родителите ѝ знаят къде е.", обяснява Маринов.

Докато птицата се учи да лети, пада и отново полита, нейните гръдни мускули и мускулите на крилете ѝ заякват. Най-добре е в такъв момент човек да не се намесва, заявява Маринов. Птицата може да се вземе и да се постави на най-близкия възможен клон – с тази помощ се изчерпват нещата, които трябва да се направят от страна на съвестните граждани. 

Маринов обръща внимание, че в случаите, в които намерената птица е видимо ранена, би следвало да бъдат взети допълнителни мерки. Природолюбителят съветва слушателите да се снабдят с координатите на един-два центъра за грижа и спасяване на диви животни, за да получат при нужда съвет от специалистите. В София помощ може да окаже Фондация "Дивите животни", а в Стара Загора – спасителният център към "Зелени Балкани", допълва Маринов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20

В Синята лагуна край Рейкявик няма нищо природно

Синята лагуна или Блауа Лоунид е една от основните забележителности на Исландия. Това е геотермален басейн, недалеч от Рейкявик, който отдавна е спечелил световна слава. Синята лагуна е абсолютно уникална, защото... няма други такива места на нашата планета. Тя се смята за отличителен белег на страната и привлича любопитни туристи от цял свят. Напливът е..

публикувано на 24.07.24 в 09:15

Осмо издание на Фестивала на етносите 2024 в Котел

На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел.  "Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите..

публикувано на 23.07.24 в 17:15

Седенето – "новото пушене"

"Тихи убиици" наричаме вредните навици като пушене, пиене на алкохол, неправилно хранене. Хората не сме създадени да стоим на стол толкова дълго, колкото го правим, и тази промяна има своята висока цена . В "Науката не спи" Никола Кереков разкрива вредите от "новото пушене" – а именно седенето.  Застоялият живот е нещо, към което съвременният..

публикувано на 23.07.24 в 14:05
Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..

публикувано на 23.07.24 в 10:00