Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман за любовта на обикновения българин към всичко свято

"Гайдарят" е роман за любовта на обикновения българин към всичко свято. Автор е дипломатът от кариерата Светлозар Панов, познат на българските читатели с романите "Царицата" и "Дяволът".

В "Terra Култура" Панов споделя, че "Гайдарят" пренася читателя в едно по-далечно историческо време, което по дух наподобява нашето съвремие. "Българите преди два века също са се отнасяли много сериозно към идеята да образоват своите деца.", разказва авторът и допълва, че именно тогава се заражда равенството между мъжете и жените в българското общество, тъй като момичетата за първи път биват привлечени в училищата. В онова време, както и сега, хората пътуват и напускат родината в търсене на щастие, казва гостът.

По думите на Панов в романа няма героични акценти, присъщи за повечето български исторически сюжети. "Книгата е за човека, който търси свободата на духа и преодолява затрудненията на живота.", заявява писателят. Темите в "Гайдарят" са човешки и земни – близки до днешния читател, макар и ситуирани в друга епоха.

Панов разказва, че идеята за романа се появява по време на престой в Дъблин. Търсейки духовната връзка между България и Ирландия, писателят я открива в музиката, в гайдата, в общия стремеж към свобода и във веселието.

Дипломатът с тревога споделя, че днес наблюдава в обществото ни липса на емпатия и съпричастност. Панов вярва, че този духовен срив може да бъде преодолян само чрез четенето на книги и досега до култура.

 "Днес България е едно достойно място. Имаме шанса да тръгнем напред и нагоре, но без духовността това не може да се получи.", заявява Светлозар Панов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем български художници с групова изложба

Dog Days е името на груповата изложба на Виктор Петров, Димитър Солаков, Калин Серапионов, Правдолюб Иванов, Руди Нинов, Самуил Стоянов и София Грънчарова. Кураторът на експозицията Марина Славова коментира: "Изложбата не е нито за лятото, нито за кучета. Тя има за цел да разгледа сложната и често объркваща връзка между език и значение, да изследва..

публикувано на 18.06.24 в 19:05

Защо човек сам кове съдбата си

Галина Танева е израснала в село Устрем. Омъжена е, има три деца и живее във Великобритания, но любовта към родното гори в сърцето ѝ.  През 2021 година на бял свят се появи първата ѝ книга – "Шепот от Сакар", сборник с разкази за живота на село през XIX век, a топлият читателски прием я мотивира да излее душата си в "Нямата рече", една чудотворна..

публикувано на 18.06.24 в 18:45

Киното през погледа на Ели Скорчева

Ели Скопчева е една от най-талантливите ни български актриси. Въпреки 30-годишната ѝ пауза в киното, това остава непроменено. Тя жадува за емоциите, които киното ѝ дава.  С "Уроците на Блага" сякаш получава шестица от тотото. И то по десет. Скорчева се завръща много по-умела и уверена в себе си и работата си. Снимачният процес за нея е сладък и..

публикувано на 18.06.24 в 18:29

Кольо Гилънa – на 60 години с автобиографична книга

Историята на българския рок и пънк оживява през спомените на легендата Кольо Гилъна в автобиографичната книга "Извън Контрол" Написана в съавторство с Борислав Колев, книгата на емблематичния вокал на "Контрол" e неподправен и откровен разказ не само за пътя на един младеж, носен от вятъра на промяната, но и на цяла една епоха от родната..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16