Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл трио с Трите прасенца.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодични италиански канцонети в инструментално изпълнение.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кристина Карамфилова, Митко Гроздев, Румяна Филкова, Пламен Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Слончето гимнастик", африканска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Папагалчето и пеперудката" от Борис Априлов
Редактор: Александър Христов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: Бъдещето на България в очите на младото поколение. След дискусията, организирана от Нидерландско-българската бизнес асоциация, Нина Цанева разговаря със зам.-председателя ѝ Мила Панчева.
• Темите на деня: на българите в Цариброд – разговор с Анелия Торошанова.
• Темата на деня: Предизборните манипулации в анализите на Обединението за честни избори (ОЧИ) – разговор с Никола Тулечки, основател на "Данни за добро”.
• Разговорът: Пролетният въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва: с Христо Христозов от гражданското обединение "Дишай, България” (представител на "Дишай, Димитровград”), което събира подкрепа в искане за повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха.
• Времето на редактора: Няколко дни след 24 май Нина Цанева разговаря с диригента Йордан Камджалов за неговия възглед за просветата, културата и образованието като гаранция за цялостното здраве на отделния човек и на обществото, както и за работата на просветния център "Академия за човека".

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин.
• Отзвук от Световния ден на спешната помощ – 27 май. Интервю с парамедици и спешни медици.
• Превенция на рака на дебелото черво и иновации в онкологията.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен "През сто земи" – приказен разказ за житейското пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си.
• Пламен Бонев - De La Bona отново е тук със "светла" песен и нов албум.
• Щерион Пилидов, написал песни за повечето родни звезди, пуска новия си сингъл "Последното цвете", в който вече освен автор е и изпълнител.
• DeepZone Project представят най-новата си песен "Нещо по-така".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Татяна Явашева за арт книгата си "Солено синьо".
• Константин Соколов с награда "Аскеер" за водеща мъжка роля в "Ботушът" от Лило Петров (режисьор Стоян Радев Гек., ДТ - Варна). Разговор с актьора.
• Пътуващата изложба "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" (In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine) представя спасено от бомбардировките украинско изкуство от първата половина на ХХ век.
• Албанският художник Арбнор Каралити за изложбата си "Хроники от дивана".
• В очакване на Деня на детето:
- Младежкият театър "Николай Бинев" готви специални събития за празника и открива нова сцена за куклен театър.
- Националният дворец на културата подготвя специална детска програма "Дворец на куклите и децата" този юни.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Антония Барулова
Артур Рубинщайн – от дете чудо до един от най-забележителните пианисти на XX век.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Премълчаните първопроходци на българския филм
Като дойде реч за българско кино и за това как е тръгнало, всички се сещат мигом за Васил Гендов. Естествено, той е създателят на първия български филм, освен това е така предан на седмото изкуство, че на няколко пъти се докарва почти до фалит. Само че не е само Васил Гендов, има и други пионери на киното у нас, които, за жалост, днес са забравени. Помнят ги само специалистите. Тъкмо тези специалисти разказват за забравените първи във филма "Кино екстремисти", разказът им продължава и за слушателите на "Премълчаната история". Чуваме Теодора Стоилова-Дончева, Петър Кърджилов, Боя Харизанова, Станислав Дончев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Мария Стоева
Енциклопедия на въображаемите същества – Епизод 5: Фантастични растения
Цикълът разказва за любопитни въображаеми същества, които се срещат в митологиите и фолклора на Япония, Китай, Европа и България. Разглеждаме и литературни образи на странни същества, за които пишат античните автори. Те имат различни измерения и интерпретации и продължават да населяват всевъзможни фантастични светове. Дали хората ги пренасят в своята реалност и имат ли място в нея фантастичните котки, лисици, дракони, вещици, кентаври, русалки и други хибриди?
Епизод пет е със заглавие: "Фантастични растения". След епизодите, посветени на фантастичната зоология и други митични създания, петата част от цикъла разказва за въображаемите растения – на границата на животинския и растителния свят или т. нар. зоофити. Такива са например баромеца, мандрагората, която има човешки характеристики, едно дърво от разказ на Честъртън, което на пролет се покрива с птичи пера. В някакъв смисъл това определение важи и за растенията, които имат дух, и за анимизма на Изток. Разглеждаме различни трактовки на фантастичната ботаника в популярната култура. Идеята за растението на границата на животинския и растителния свят съпоставяме с реално съществуващи растения, които имат "животински" качества – движат се, поглъщат насекоми или наподобяват животно. Разговаряме с д-р Теодора Цанкова, преводачка на "Книга на въображаемите същества" на Хорхе Луис Борхес, япониста Братислав Иванов, Жан-Марк Мандозио, специалист по история на науката и неолатинска литература в Практическото училище за висши науки в Париж, Диана Венкова, ботаник от Ботаническата градина към БАН, Благой Иванов, писател и киновед, и китаистката д-р Теодора Куцарова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Образователният аспект на киното – как филмите изграждат нужната сетивност и критична мисъл у учениците?
• Разговор с Йордан Михайловски, младия режисьор, който води прожекции и дискусии в софийските училища, и Ралица Асенова от "Арте Урбана Колектив", инициатор на платформата "Кино в училище".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Автентичен фолклор, традиционна музика и уърлд с екзотиката на Австралия и Океания (Нова Зеландия, Соломоновите острови, Хаваите, Тонга). Сред изпълнителите – формация "Ройкоко", духовият оркестър "Майлефихи Колидж бенд", уърлд флейтистът Дидие Малербе в компанията на мултиинструменталиста Лой Ерлих, техно-уърлд групите "Гранария" и "Инишкеа", Денис Камакахи – на укулеле, Ейдриън Рос, етноформациите "Фиджи" и "Каумааконга".

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с Петър Керкелов по повод дисертацията му на тема "Фолклорно-песенна орнаментика и съвременна композиторска практика".
• Композитор на месеца: творчеството на Исанг Юн.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Легендата на западноафриканския блус Борейма "Вийо Фарка" Туре от Мали – две интервюта за програма "Христо Ботев" (от 2008 и 2024 г.) "разговарят" помежду си – какво има да каже 42-годишният Вийо Фарка на по-младото си 26-годишно Аз; как се е променила музиката и как се е променил светът за последните две десетилетия; Бамако и Ниафунке – "мястото за срещи" и "мястото, където е коренът". В предаването, посветено на първото гостуване на Вийо Фарка Туре у нас, ще звучат различни негови записи – с америанското тай-рок трио Khruangbin, с Дейв Матюс, с Джон Скофийлд, с Тумани Диабате, както и със световноизвестния баща на музиканта Али Фарка Туре (1939-2006), двукратен носител на "Грами". Включен е и фичър, посветен на историята на Али Фарка Туре и неговата българска китара "Кремона", с която музикантът се сдобива на Младежкия фестивал в София през 1968 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" и минисерията за устната хармоника в джаза с поредния запис на Антонио Серано, Tootsology, където началото е в компанията на безспорния майстор на хармониката и един от първите ни "кръстници" Жан-Батист "Тутс" Тилеманс. Във финала - отново негово парче, но изпълнено от Кентен Дюжарден, когото ще слушаме следващия път.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35