Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

10
Снимка: sbp.bg

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе Специалната награда на издателство "Български писател", автори получиха почетни грамоти "За принос в съвременната българска литература" и плакети "За подкрепа на българската литература. Председателят на СБП Боян Ангелов подчерта важността на наскоро отбелязаната 1130 годишнина от Преславския събор, когато българският език е издигнат в ранг на официален държавен и църковен език.

Ето и лауреатите:

Поезия
Матей Шопкин
– "Към сините предели на безкрая. 86 нови стихотворения" – издателство "Български писател", София

Проза
Пенка Чернева
– "Черна котка, бял гълъб. Писма до мъртвия дядо" – издателство "Български писател", София

Роман на годината
Христо Добротинов
– "Приказката като живот" – ИК "Хермес", София

Историография и документалистика
Николай Овчаров
– "Цар Теодор Светослав и деспот Алдимир от великия хански род Тертероба" - издателство "Захарий Стоянов", София

Публицистика
Мюмюн Тахиров
– "Философия на творчеството" – Издателство "Мултипринт" ЕООД, София

Литературна критика
Лалка Павлова
– "Подир знаците на звездното мастило. Литературна критика и публицистика" – издателство "Захарий Стоянов", София

Литература за деца
Анита Тарасевич
– "Жабки зелени" – Книгоиздателска къща "Труд", София

Хумор и сатира
Атанас Звездинов
– "Атанасни басни. Книга втора" - издателство "Захарий Стоянов", София

Съпътстващи награди

Носител на Националната литературна награда "Божидар Божилов" за 2024 г. е поетесата Петя Цолова – за цялостно творчество.
 
Носител на Националната литературна награда "Гео Крънзов" за 2024 г. е Маргарит Николов – за цялостно творчество.

Носител на Националната литературна награда "Георги Братанов" за 2024 г. е поетът Демир Демирев – за цялостно творчество.

Грамота за принос към съвременната българска литература получават членовете на СБП: Йордан Колев, Красимир Бачков, Кирил Аврамов, Ваня Добрева, Албена Фурнаджиева, Катя Кремзер и председателят на Съюза на независимите писатели Марин Кадиев.

Почетен плакет за подкрепа на българската литература получават: инж. Георги Павлов – кмет на Община Стрелча; Елена Манолова – организатор на конкурса "Жената любима и майка" – Свиленград, и Владислав Апостолов – редактор във вестник "Труд".

Димитрина Кюркчиева покани в студиото на "Артефир" председателя на СБП Боян Ангелов, който вече 10 години е начело на  писателския съюз. Чуйте разговора.


Снимки: Съюз на българските писатели
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25