Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Посланичката" – между радостта от живота и стоицизма на скептиците

Представяне на сборника "Посланичката" – днес от 19 ч., Пролетен панаир на книгата

Обертонове, полусенки, оттенъци. С философски поглед над живота и наблюдателно око на художник Людмил Тодоров създаваше светове в литературата и киното – същевременно магични, автентични и съвременни.

Людмил Тодоров е режисьор и сценарист на филмите "Миграцията на паламуда" (2012), "Шивачки" (2007), "Емигранти" (2002), "Двама мъже извън града" (1998), "Приятелите на Емилия" (1996), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Бягащи кучета" (1989), "Цветове в тъмнината" (1987).

Българските читатели го познават и като автор на книгите "Да изгубиш Мечо Пух" (1988), "Хроника на една любов" (1993), "Хроника на едно пропадане" (2000), "Шлеп в пустинята" (2013), "Скептици" (2013), "С череша се задави косът" (2016). Миналата година излезе романът му "Смяна на оптиката".

Днес от 19 ч. в рамките на Пролетния панаир на книгата пред НДК Кристин Димитрова ще представи новия сборник с новели на Людмил Тодоров – "Посланичката". Това е поводът за разговор в "Артефир" с преводачката, радиоводещ и поетеса Златна Костова – съпруга на Тодоров.

Людмил Тодоров

Сборникът съдържа три новели – "Хроника на едно пропадане", "Разговорът" и "Посланичката". Един от героите в книгата казва: "Важните разговори се водят винаги на неподходящо място." Костова вярва, че разговорът за настоящата книга е важен, а времето и мястото за творбите на Людмил Тодоров винаги е било подходящо. "За радост той никога не направи компромис и всичко, което е оставил е чисто злато. Той беше перфекционист във всичко, с което се захванеше в изкуството, и имаше много високи стандарти.", споделя Костова.

"Хроника на едно пропадане" е най-старият роман, включен в сборника. Писан е може би преди 15-20 години. През последните години Людмил се беше хвърлил сърцато да препрочита и редактира книгите си и тази е почти пренаписана – затова реши да я сложи в тази трилогия.", заявява Костова. По думите ѝ "Посланичката" е автопортрет на Тодоров – обхваща го от всичките му страни и говори на теми, които са му били близки.

Както в литературното, така и в екранното творчество на Людмил Тодоров се открояват тревога и добронамереност към младото поколение. Костова изразява съжаление, че все повече млади хора изненадват със своята незагриженост към живота и с неграмотността си.  

"Едни се радват на живота, други го понасят стоически." – това е написал Людмил Тодоров в "Посланичката". А коя е Посланичката и кои са хората, радващи се на живота – това авторът загатва в своя разказ за една България на ръба на XXI век. Целия разговор чуйте в звуковия файл:

Светла памет на Людмил Тодоров, чието перо ще липсва и на българското кино, и на литературата! 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаела Колева и Антон Митов

Антон Митов представя: Михаела Колева – за музиката и не само

Михаела Колева (или както е известна в предаването "Антон Митов представя" – Михаела де ла Русо) е музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.  Завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано.  Вече е докторант по музикален анализ и преподавател. Автор и изпълнител на класическа музика и..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово..

обновено на 24.06.24 в 14:27
Димитър Димов

За осъдените души, тютюна и живия глас на писателя

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн". На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на..

публикувано на 24.06.24 в 11:49

"Saline Nebula" – различните форми на проявление на живота

Да бъдем в синхрон със себе си и да се опитваме да се вслушваме във вътрешните си гласове, към това ни подтиква "Saline Nebula" – движенчески пърформанс, създаден от Станислав Генадиев и Виолета Витанова, който се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда. Той създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на..

публикувано на 24.06.24 в 10:20
Теодор Петелов, Виктория Панева и Александра Георгиева (от ляво надясно)

Светът и театърът през очите на Виктория Панева и Теодор Петелов

Виктория Панева и Теодор Петелов са актьори и режисьори, които преподават театралното изкуство на таланти от всякакви възрасти, стига да имат желание да се занимават с актьорско майсторство. Организират и летни театрални школи, като Барселона е мястото тази година. Школата им The WhiteListed Acting Studio съществува от 4 години и се радва на..

публикувано на 24.06.24 в 10:03