Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 1 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Момчетата от Cool Den представят новия си (трети) албум "Фар и факла".
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър Ивелина Димова, оркестър "Бисери", Дарина Славчева, Цветомир Петков, Ралица Атанасова, Стоян Ганчев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Ново Железаре, община Хисаря.
Със секретаря на местното читалище и част от певческата фолклорна група говорим за историята и настоящето на селото, за читалището и фолклора, за църквата, делниците и празниците, младите хора и поминъка.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Боянският водопад.
• Четене с разбиране:
- книгата "Приказка за София" на Маргарита Друмева. Разговор с авторката.
- с децата от 125 СУ "Боян Пенев", София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Детска приказка за...възрастни" – говорим за педиатрия и здравословните проблеми в ранната възраст, за симптомите, които родителите трябва да следят, за отговорността ни за детското здраве. Гост в студиото е проф. Владимир Пилософ, а в разговора се включва и проф. Венета Божинова – експерт по детска неврология.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• На 1-ви юни, на Международния ден на детето каним слушателите и техните малчугани на празник с театър, работилници и забавни научни експерименти в столичен мол.
• Семейни маршрути: отиваме в Калофер, където този уикенд градът отбелязва 148 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и 80 години от възстановяването на къщата му и превръщането ѝ в музей. Разговор с Ася Николова, директор на музея.
• Семейна рецепта: пренасяме се на празника на охлюва в село Алваново, Търговищко, за да разберем как се приготвя алвановската яхния с охлюви и какви още гозби с юхлюви могат да се опитат там.
• Младата майка: запознаваме ви с творческото ателие за деца в Националната Художествена галерия "Квадрат 500", посветено на Франц Фон Щук - един от най-известните представители на символизма.
• Среща с танцов състав "Лудо-Младо" от град Годеч, чиято любов към фолклора и танците ги отвежда в  Прага, където достойно печелят първо място сред 7 международни състава.
• Вкусът на истината: колко е важно детството и паметта ни за вкусове и аромати при избора на качествено вино.
• Моето семейство: режисьорът Любо Миланов и половинката му -  сценографката Антоанета Костова за съвместния им социален проект – филма "Земята на розите" с участието на деца с увреждания.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
В Деня на детето гостува диригентката Илина Тодорова – ръководител на вокалната формация "Радиодеца".

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов
Гост: Елена Веселинова

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за спорта в литературата и литературата в спорта. Как разказваме за съревнованието и доколко самите спортни постижения се нуждаят от литературен разказ? Разговаряме с Боряна Ангелова-Игова за това що е философия на спорта, с Палми Ранчев за доблестта да се изправиш лице в лице с противника или с текста и с Тодора Радева за предстоящото лятно издание на Литературни срещи, посветено на спорта.
 
от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Конуей Туити и Бък Оуенс - двама водещи кънтри артисти през 60-те и 70-те години. Песни от техните хитови колекции: Conway Twitty Number ones и Buck Owens Twenty one number one hits – the ultimate collection.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Изкуството на улицата
София графити тур, културната организация, която набира все повече популярност от създаването й през 2016 г. прави фестивал за графити Урбан арт на моста "Чавдар". Разговор за фестивала с един от основателите Цветан Бизев.
Студенти от Националната художествената академия разказват за участието си в конкурса за стенопис на водеща българска козметичната марка и за изучаването на специалността.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• В актуалното меню, специалитетът днес: Фино рибно филе със сметана ("Файне Зане Фишфиле", Feine Sahne Fischfilet) - за ордьовър.
- "Alles glanzt - Alles Live", концертният албум на групата, документиращ няколко от нейните мегашоута в рамките на стадионното турне "Ела на лодката" през юли миналото лято  
- Откъде това идиотско име на ростокчани
- Новото попълнение в редиците на бандата, все така оглавявана от Ян "Мончи" Горков
- Пънку нема 'а умре
• С основното меню (двустепенно) черпят рождениците:
Цялата група "Сигнал"
- Евъргрийн рок гренадирите, които отпразнуваха юбилей и отбелязаха 45 години на сцена с грандиозен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК през 2023 година, не спират своя поход: ярките мелодици продължават да свирят по три пъти седмично и да обикалят цяла България
- Данчо Караджов и останалите момчета - първите посланици в България на универсалния символ на правата на човека, сред най-известните лица на символа - Анджелина Джоли, Робърт де Ниро, бившия президент на САЩ Джими Картър, основателя на "Уикипедия" Джими Уейлс и др.
- Звезда на името на "Сигнал" грее в космоса (със сертификат RA 17:36:37.60 +48:35:08.00 dec 5.37 mag)
Колосалният мутлиинструменталист, певец и композитор Габор Пресер-Пици.
- Годините в знаменитата група "Омега", мегахитът "Gyongyhaju lany" ("Момиче с перли в косите") - и в кадъри от филма "Плешивото куче".
- Епохата, наречена "Локомотив ГТ"; супергрупата, смятана за най-добрия и авторитетен рок-джаз колектив в целия бивш соцлагер, и първата, гастролирала в САЩ, Великобритания и дори далечна Япония.  
- Соло и "Въображаем репортаж от един американски поп фестивал" - мюзикъл по едноименната книга на унгарския писател от еврейски произход Тибор Дери, поставен под формата на спектакъл и у нас от театралния режисьор, автор на пиеси и драматизации Андрей Калудов във Варна и останал в историята като първия български рок мюзикъл.
• Гурме десертът:" 100% Rock And Roll", великолепно преиздание на албума на "Ватрени полюбак", класически не само за тяхната дискография, но и в музикалната история на Балканите изобщо.
- Милич Вукашинович, легендарният вокалист, композитор, китарист, барабанист и текстописец, посреща за тази тава като основен певец монументалния Младен Войчич с артистичен псевдоним Тифа (идва от локомоТиФа, както е казвал 4-годишният Младенчо на баща си).
- "Локомоушън": през 2024 г. отбелязваме 199-та годишнина на първата пътническа железница - едно от откритията на индустриалната ера и сред нововъведенията, променили из основи нашия свят. Железницата – сред неизменните вдъхновения на музиката още от своето създаване - от Йохан Щраус и Ектор Берлиоз, през Мъди Уотърс, "Бийтълс" и пионерите на електронната музика "Крафтверк"- до повелителите на актуалния електро денс, транс и брейк бийт "Кемикъл брадърс"...

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев.
Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и интересни полемики сред театрали и публика.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Майка" от Яна Добрева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Пътуване с деца: Историята на Центъра по природни науки с астрономическа обсерватория, разположен на територията на Шуменското плато. Центърът за природни науки е отворил врати не само за ученици и студенти, но и за всички, които са любопитни и искат да научат повече за това как се прави наука у нас.
• Градът разказва истории: Среща с Галина Танева, писателка, израснала в село Устрем, която от години живее във Великобритания. За литературните ѝ маршрути, за вдъхновението и за интереса ѝ към родовата история.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио:
Спектакъл на "Любовен еликсир" – опера в две действия от Гаетано Доницети, запис от 6 април 1974 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Макс Рудолф. В ролите: Лучано Павароти, Джудит Блеген, Джон Риърдън, Ецио Фладжело, Лорета Ди Франко.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30