Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весел Цанков - за Виена от най-високо място

Виена е второто по големина немскоезично селище след Берлин. Австрийската столица е известна като Град на музиката, заради стълпотворението от именити композитори, творили там и в чест на забележителната Щатсопера.

Корените на предците на Виена се губят в ранните келтски и римски селища, които се трансформират в средновековен и бароков град. Така че определено има какво да се види и в архитектурно отношение. Да, почти всеки е ходил и може би затова всеки си има "своя" Виена.


Пресните си и обогатени впечатления споделя Весел Цанков, отговорен редактор на редакция "Хумор и сатира" в програма "Христо Ботев" на БНР, пък вие си сверявайте спомените и усещанията си.

И ще се уверите защо Виена в продължение на няколко години оглавява класацията "Най-добър град за живеене" и привлича над седем милиона туристи годишно.

Австрийската столица е и градът чиито кафенета са вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО. Но не самата напитка прави изживяването толкова специално, колкото потопяването и сливането с атмосферата на една вековна традиция.

Легенди и исторически факти се преплитат в зараждането на този социален феномен. Един от най разпространените митове твърди, че в края на втората турската обсада на Виена (от 14 юли до 12 септември 1683 г.), полският шпионин Георг Франц Колшицки, получил за своите заслуги към кайзерачували с непознати за европейците тъмни зърна и привилегията да извършва търговска дейност.

Начетеният войник бързо измислил как да се възползва от оказаната му чест и отворил първото виенско кафене, в близост до катедралата "Свети Стефан". Понеже кафявата течност била прекалено горчива за вкуса на изисканите виенчани, той решил да я смеси с мляко и захар и така се родил и първият виенски меланж.


Весел Цанков не само е посетил доволно количество кафенета, ами е изкачил 434-те стъпала до върха на кулата на църквата "Свети Стефан" и си е запазил втората камбанария за следващо посещение.

Признавам, че при многочислените ми ходения във Виена, не съм стигнала до костницата на Хабсбургите, а само до тяхната съкровищница, за която съм разказвала в "Покана за пътуване". Весел Цанков ми даде още един повод да отскоча до Австрия. Виена е като пъзел със скрити картинки – колкото и пъти да я посети човек, винаги открива по нещо ново за себе си. Моят събеседник си е запазил изненади и за следващия път.


Снимки: Весел Цанков
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28

Еврика! Успешни българи: кап. Костадин Недев

Той е военен пилот, носител на наградата "Най-добър млад мениджър" на фондация "Еврика". Получава я като основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение "Млад изобретател". Израснал е в семейство на двама инженери – университетски прeподаватели, и тази среда още в ранна детска възраст е създала у него интерес към технологиите...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38