Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжнината на българите католици в културната история на България – нови публикации по темата

В последните години като че ли се опитваме да разчетем една дълго стояла скрита страница от историята ни – страницата, на която пише кои са българите католици, какво са създали и какъв е приносът им за културното и духовното въздигане на българския народ във вековете, когато е бил лишен от собствена държава, от правото да живее свободно, да говори езика си и да изповядва вярата си без страх за живота и имуществото на семейството си.

Две изследователки на книжнината на банатските българи и по-общо на българите католици – проф. Марияна Цибранска и д-р Магдалена Абаджиева от Секцията за история на българския език в Института за български език, представят в предаването "За думите" последните си публикации по темата.

Проф. Марияна Цибранска е подготвила наборен текст, превод и речник на известния Абагар на Филип Станиславов. Той е издаден на 6 май 1651 г. в Рим и е първото българско печатно произведение, в чийто език са включени новобългарски елементи. Напечатан е на босненска кирилица, съдържа молитви и разкази с религиозен характер, а текстовете са от апокрифната и от каноничната литература. Сборникът се състои от пет листа, които могат да се носят като амулет "наместо силни мощи". Намерението на автора е да докаже на хората, че не трябва да се вярва на суеверията, на врачки и баячки, а на истинското божие слово.

"Тези 5 листа ми дадоха приблизително около 1000 речникови статии. За пример речникът на Тихонравовския дамаскин има около 6000, т.е. те са несравними… обаче става въпрос тук за 5 листа и то не изцяло запълнени с текст, а то е с такова езиково богатство. Изключително присъствие и на старобългарско наследство, кирило-методиевско наследство, на народноразговорното начало, на думи, които и днес можем да открием или в разговорните форми на българския език, или в неговите диалекти…", казва проф. Цибранска.

"Основната ми задача беше не да направя цялостно хронологическо изследване, да опиша абсолютно всички паметници, а да потърся връзките, да покажа паметници, да опиша цялостно… да покажа ръкописи от частни колекции… и най-вече да видя къде е мястото на банатската книжнина в течението на българската католическа книжнина, като съм направила и графичен анализ, но най-интересна е лексиката…", споделя д-р М. Абаджииева за книгата си "Книжнината на българите католици от 19 в. и банатската книжнина".

Двете книги са част от проекта "Културната идентичност на банатските българи и българската католическа книжнина", финансиран от Фонд научни изследвания, и са достъпни за ползване в електронен вариант на сайта на академичното издателство "Проф. Марин Дринов".

Повече може да чуете в звуковия файл

Снимки: академично издателство "Проф. Марин Дринов"
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Георгиев

Изкуственият интелект и новите устройства могат да са полезни при определени условия

"В зората на айфоните, тъй като и аз бях пленен от новите технологиите, когато децата ми бяха 12-13 годишни, за първи път им дадох възможност да се докоснат до дигитални устройства, но сега, при децата от "Z" поколението, тази граници се смъква много и днес нормалното общуване лице в лице е вече непознато за младите", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 30.07.24 в 10:27

Разновидности на звука "л" в българските диалекти

Дали заради онова прословуто телевизионно шоу от 2003 г., което роди песента "Сакауец" на "Хиподил" или заради близост в звученето, но в пространството битува твърдението, че пернишкото "л" е същото като онова "лениво" "л", подобно на "у", което се разпространява епидемично най-вече в речта на младите. Дори беглият досег до различните български..

публикувано на 30.07.24 в 08:10
История и съвременност в Баку

Старият Баку – декор от "Диамантената ръка"

Всеки, който е гледал "Диамантената ръка" с Юрий Никулин, ще се почувства у дома си в старата част на Баку Ичери Шехер. Да, да, снимките с ориенталския привкус на този и други известни съветски филми са реализирани в тази част на азербайджанската столица. В Двореца на Ширваншах, например, ще ви покажат стълбите, по които Андрей Миронов тича в..

публикувано на 30.07.24 в 07:55

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10