Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнемониката – тренировка за мозъка

"Мозъкът ни се тренира с решаване на задачи, като с напредване на времето те трябва да се усложняват – казва Анастасия Димитрова, преподавател и водещ на курсове и тренинги по "Мнемоника" и "Скоростно четене". – Решаването на креативни проблеми е важно, а почивката не е нищоправенето, а поемане на нова задача."

В основата на мнемониката, техниката за подобряване на паметта, е създаването на асоциации въз основа на нашето въображение. Те обаче трябва да са автентични, трябва да сме ги създали сами, за да изпълняват добре функцията си. 

"С този метод се създават много невронни връзки в главата ни – обяснява Анастасия Димитрова – ние учим мозъка си и след това, когато попаднем на сложна задача за решаване, той вижда решения навсякъде, а не само в някаква тясна сфера. Колкото повече сме чели или сме по-образовани, толкова повече асоциации можем да направим. Имаме инструмент."

За всяка дума, която знаем, мозъкът ни използва стотици асоциативни връзки. "Това именно е и задачата на мнемониката, да добавя връзки, ако една се скъса, друга да се появи. Хората лесно казват "не мога и не знам". Но това не е градивно, това е абдикация. – казва Анастасия Димитрова. – Имайте търпение, учете заради мозъка си. Хванете нещо, което ви е интересно, да има напрежение, изпит, тест. Има всякакви варианти, искате ли нещо, направете го."

Чуйте още от Анастасия Димитрова в "Какво се случва".

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11
Връчване на златен медал на Васил Желински и купа за 2-ро място в Националната студентска олимпиада по математика през 2022 г.

Еврика! Успешни българи: Васил Желински

Васил Желински има талант да обяснява как функционират сложните неща. Той може да представи проблеми на информатиката и математиката по достъпен начин – така казват за него всичките му близки хора. Самият той оценява високо добрите учители, които е имал, но и не пести критики към онези учители, които не обичат професията си, и казва, че е по-добре без..

публикувано на 23.09.24 в 17:05

Светослав Цветков за "пиратството" и любовта към морето

Светослав Цветков или, както е по-известен сред своите познати и приятели, Бай Слави е незрящ ветроходец, моряк, "пират" и мечтател. Любовта му към морето е нестихваща като морските вълни. След като загубва зрението си решава да възроди идеята за създаване на Клуб за гребане, ветроходство и воден туризъм на хора с нарушено зрение "Пасат". Увлича..

публикувано на 21.09.24 в 18:39

И децата със СДВХ в клас

В ценностната скала на българите образованието винаги е заемало едно от първите места. Затова началото на всяка нова учебна година е като национален празник. И тази не направи изключение. Както обикновено учители, ученици и родители бяха поздравени от министъра.На сайта стои поздравът на сегашния министър Цоков. "У важаеми ученици и Вие, скъпи..

публикувано на 19.09.24 в 16:50