Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шавуот – празник на Тората

Снимка: Pixabay

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след изгрева на трите звезди. Тази година празникът ще настъпи след броени часове. В предаването " Познати и непознати" от 10 юни припомнихме библейската легенда. Сторихме това с помощта на София Коен - дългогодишен председател на Централния израилтянски духовен съвет. " Шавуот е един от трите най-свети празници в еврейския календар заедно с Песах и Сукот – разказва София Коен. И трите са свързани с Изхода и прехода през пустинята към Обетованата земя. Шавуот символизира брака, съюза между еврейския народ и Бог; символизира момента, в който Бог дава Закона, изразен в 10-те божи заповеди; момента, в който евреите все още не са получили земята си, но вече имат Закон. Тората всъщност е гласът на Бог на земята. Това са думите, чрез които небесата ни говорят, но е безценно, че вече ги имаме и написани. Писаното слово остава, има своята сила и тежест и съпровожда еврейския народ и до ден днешен такова, каквото е дадено на планината Синай. Този празник по някакъв начин е момента, в който еврейският народ става народ."  – какво още разказа София Коен - чуйте в звуковия файл:

София Коен (вляво) и Цвета Николова

Наред с религиозните празнични ритуали, както всички народи, така и еврейският, е установил конкретни обичаи и традиции. "Няма изрични заповеди и закони какво точно да се прави по време на Шавуот – разказва София Коен. Когато настъпи Шавуот ние отделяме много време за четене на Тора и изучаването ѝ. Има традиция да се остане цяла нощ в синагогата и да се учи през цялата нощ. Задължително е по време на молитвите да се прочетат на висок и силен глас 10-те божи заповеди, които са и основата на Закона – един Закон, който е залегнал във всички аврамистични религии, а и в основата на законите на цивилизования свят. И има смисъл, и е важно във всеки един момент да си спомняме, че тези закони са святи и общочовешки и поставят здрава основа, на която да стъпим и като общество и като народ...

Ние вярваме, че четенето на Тората и спазването на Закона е това, което ни съхранява като народ, но сме и убедени, че законите на Бог ни правят по-добри хора, те ни помагат да живеем по-правилно и да имаме взаимоотношения с околните и света така, че да съхраним света, в който живеем за поколенията. Четенето и преповтарянето на едно и също нещо всяка година, всеки празник - това е начина по който се съхраняваме, пазим паметта и продължаваме напред с увереност, че сме на правия път... Спазването на законите и прилагането на тази любов на Бог към хората и любов на хората един към друг правят така, че дори и в моменти на трагедия да намираме надежда и опора един в друг. Нашият свят и в момента преживява огромни трагедии. Огромни човешки трагедии се развиват пред очите ни и само чрез спазването на законите и чрез актове на добрина и любов можем да превърнем трагедията в надежда." Какво още разказа София Коен – чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Следващата седмица българският отбор по математика участва в Младежката балканиада

"В математиката ме привлече това, че е подредена и че нещата зависят от самите себе си, а не от мнението на околните", споделя в предаването "Следобед за любопитните" доц. Ивайло Кортезов, който вече е написал над 16 000 математически задачи и завършва с отличие НПМГ в София. Математиката за него е "най-великата игра".   Писането на нови..

публикувано на 20.06.24 в 19:05
Д-р Георги Лазаров

Училище за родители

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за..

публикувано на 20.06.24 в 09:31

Езикът и азбуката – инструменти в историята ни

Повод за този разговор е предстоящият международен форум за кирилицата и българския език, който посреща уважавани учени от страната и чужбина. Говорим с част от неговите участници и организатори за ролята на кирилицата през вековете в националното ни строителство, оглеждаме развитието на езика в неговата обединителна обществена значимост...

публикувано на 19.06.24 в 17:51

Курбан байрамът – Празникът на жертвоприношението

"Единство в многообразието" – това мото през 2000 година издигна обединена Европа. На фона на всичко случващо се по света и у нас, когато като че ли разделението и противопоставянето между хората взимат връх, важно е отново да заговорим за това, което ни обединява и ни прави едно – за взаимното уважение и зачитане, за толерантността. За това единство..

публикувано на 18.06.24 в 10:36
Българският манастир „Свети Георги Зограф“

Александър Шахов: На Атон срещнах монаси от Конго и Кения

Света гора! На малката площ на автономната монашеска република поклонниците могат да се помолят в 20 православни манастира. Заедно с тях има 12 скита и над 600 килии. Общото население на Атон е близо 1500 души. Правилата за посещение не са сложни, но няма да бъдете допуснати ако сте от женски пол или не сте получили виза. В случай, че изпуснете..

публикувано на 18.06.24 в 08:05