Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

| обновено на 14.06.24 в 12:33
Максим Цеков
Снимка: Снимка: "Кантус фирмус"

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23-годишният Максим Цеков. Той е лауреат от престижни музикални конкурси и вече развива кариерата си в Австрия и Германия.

Талантът му е открит от голямата българска цигуларка Дина Шнайдерман, а на 11 години той играе ролята на малкия Паганини във филма "Цигулар на дявола" с участието на звездата Дейвид Гарет. Максим Цеков беше солист и концертмайстор на оркестър „Кантус Фирмус“, а публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Франц Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), Пьотър Илич Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Едуард Елгар (Salut D’Amour), Хенрик Виенявски (Полонеза №1), както и новата цигулкова пиеса – „Смиляна“, написана за събитието от композитора Георги Андреев. Неповторимото преживяване беше допълнено от атрактивни визуални ефекти.

Ето какво сподели Максим Цеков в ефира на "Нашият ден": „Този проект е нещо много ценно и специално за мен. Той е насочен към бъдещето на класическата музика, синхронизирана с мултимедия – за мен това е нещо фантастично отново да съм на сцена с този оркестър. Любовта ми към цигулката може би се роди покрай моите първи учители - Дина Шнайдерман и Иван Димитров, но любовта към музиката се разви покрай моята сестра, която пееше. Аз съм австриец с български произход и се чувствам по специален начин в България и пред българската публика. За мен всеки концерт е нещо специално.“

Чуйте в звуковия файл!


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10
Игор Марковски

Пеещи артисти с трето издание в НДК

"...Готова е! Готова е песента "Човекът на върха"! Смесена, мастерирана... Премиерата ѝ беше по БНР, в предаването "Артефир"... А на живо, пред публика – ще бъде на концерта "Пеещи артисти 3везди" само след седмица в Зала 1 на НДК. Съвсем скоро предстои снимането и на клип... Трета поредна песен, след "Българският тъпан" и "Рядък екземпляр", в тандем..

публикувано на 19.09.24 в 17:35
Симфоничен оркестър на БНР

Празничен концерт по повод Деня на независимостта на България

На 18 септември в навечерието на една от най-важните дати от съвременната българската история – Деня на независимостта, ще излъчим директно от сцената на Националната опера и балет празничния концерт, организиран от БНР и "Реформ юнион клуб" . Участват Симфоничният оркестър на БНР и главният диригент Константин Илиевски, Детският хор на БНР с..

публикувано на 18.09.24 в 08:48
Mono Inc.

Mono Inc. на Античния театър в Пловдив

Красотата и поезията на мрака  – малко весели, повече тъжни, но все крайно експресивни, ще владеят пловдивския античен театър в три поредни дни 20,  21, и 22 септември, когато предстоят три ексклузивни концерта за целите Балкани. Великолепни гости и чудесно подбрани български формации, които да подгреят публиката за тях. "Моно Инк."  –..

публикувано на 16.09.24 в 09:42