Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от рождението на Рихард Щраус

Снимка: Wikipedia

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200 песни и произведения за хор. Определян е като един от най-оригиналните композитори в световната музикална история, с новаторски, модерен и дори дързък творчески дух.  

Един от шедьоврите на композитора е операта "Кавалерът на розата" – може би една от най-ярките социални комедии, писани някога. Тя представя идеализирана Виена от миналото в момент, когато композиторът и либретистът усещат пропастта, пред която е изправен света. Маршалката е обсебена от идеята, че остарява и признава, че понякога спира всички часовници в къщата, за да спре времето. Любовта й към Октавиан запалва отново искрата у нея и й носи радост.

Премиерата на творбата в Дрезденската придворна опера на 26 януари 1911 г. е триумф за композитора. Диригент на спектакъла е Ернст фон Шух, режисьори – Георг Толер и Макс Райнхард, художник – Алфред Ролер.

"Кавалерът на розата" изненадва публиката с неочаквания стилистичен завой от експресионистичните опери на Щраус "Саломе" и "Електра" към комична опера ала Моцарт.

Либретистът Хуго фон Хофманстал в началото на 1909 г. в писмо от Ваймар пише: "В продължение на три спокойни дни успях тук, в следобедните часове да завърша един много весел сценарий за опера… време на действието – Виена в епохата на Мария Терезия". Щраус е привлечен от идеята и с увлечение започва да пише музиката. "Кавалерът на розата" е наричана още "опера на валсовете" и "тържество на мелодията" или "виенски карнавал на нравите".

В предаването звучи документален запис от Залцбург, 1 август 1964 г.


Изпълнителски състав:
• Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – Елизабет Шварцкопф
• Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – Ото Еделман
• Барон Окс ауф Лерхенау, братовчед на Маршалката – Сена Юринац
• Господин фон Фанинал, богаташ – Вили Ференц
• Софи фон Фанинал, негова дъщеря – Анелизе Ротенбергер
• Мариане, нейна компаньонка и икономка на Фанинал – Юдит Хелвиг
• Валцаки, интригант – Ренато Ерколани
• Анина, негова племенница – Хети Плюмахер
• Нотариус – Йозеф Кнап
• Италиански певец – Ермано Лоренци
• Търговец на животни – Фриц Шперлбауер
• Домоуправител на Фанинал – Зигфрид Фрезе
• Полицейски инспектор – Алоис Пернерщорфер
• Домоуправител на Маршалката – Рихард ван Вруман
Хор на Виенската Щатсопера, Виенска филхармония.
Диригент – Херберт фон Караян
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34