Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киното през погледа на Ели Скорчева

Портрет на актрисата, която чества своя 70-годишен юбилей

Ели Скопчева е една от най-талантливите ни български актриси. Въпреки 30-годишната ѝ пауза в киното, това остава непроменено. Тя жадува за емоциите, които киното ѝ дава. 

С "Уроците на Блага" сякаш получава шестица от тотото. И то по десет. Скорчева се завръща много по-умела и уверена в себе си и работата си. Снимачният процес за нея е сладък и вълшебен, както самата тя го определя. И макар в кариерата си като актриса да е озвучавала повече филми, отколкото е снимала, ролите, в които влиза и които подбира изключително внимателно, винаги са запомнящи се. Спомнете си само нейната Вероника в "Адаптация". 

Надя Атанасова и Ели СкорчеваВсичко за актьорлъка тя учи от Гриша Островски. На тазгодишния Международен фестивал за ново европейско кино "Златна липа", на който имах честта да присъствам, именно Ели Скорчева беше специалният гост. По традиция тя засади липа, получи и своя звезда на славата. Актрисата си тръгна и с две статуетки – за цялостно творчество и за най-добра женска роля за Блага в "Уроците на Блага".

Още с пристигането ми в Стара Загора, където се провежда "Златна липа", първият човек, когото видях, беше Ели Скорчева. Тя веднага прие поканата ми за нашия разговор, който предстои да чуете. 70-годишният ѝ юбилей е само повод да направим една своеобразна дисекция на живота ѝ.

Чуйте целия разговор в предаването "Какво се случва" в звуковия файл.

Снимки –  МФФ "Златната липа"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18