Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Представленията, които ни създадоха" с Петринел Гочев

Режисьорът ще представи своя прочит на "Ромео и Жулиета" в рамките на образователната поредица срещи на 20 юни в Yalta Art Room

Петринел Гочев, режисьорът художник или художникът режисьор, който умее да "рисува" еднакво добре както на платното, така и на сцената, е четвъртият гост в образователната поредица срещи "Представленията, които ни създадоха" на Yalta Art Room.

След дискусиите с Явор Гърдев, Теди Москов и Александър Морфов, сега и той ще навлезе в дълбочината на един своите спектакли – "Ромео и Жулиета". Представлението е оставило ярък отпечатък в съвременната история на Габровския драматичен театър, а разговорът за него ще бъде на 20 юни от 19.30 ч. в Yalta Art Room с вход свободен.

В "Какво се случва" Петринел Гочев заговори за интерпретациите на Шекспир и разбиването на клишетата за трагичната любовна история, която неведнъж ни е вълнувала.

Работата си по спектакъла режисьорът започва, след като кара 14-годишната си дъщеря да му прочете пиесата в оригинал. Тогава той за първи път чува една друга история, различна от добре познатата, в превод на Валери Петров.

"Същите факти, същите герои, но имаше нещо различно", казва той. Тъкмо това го провокира и да погледне текста от друг ъгъл, да започват своеобразните открития в сюжета.

Петринел Гочев е убеден, че с екипа на представлението са стъпили на много вярна следа и поема риска и предизвикателството да покаже тази до болка позната история по различен начин на българската и световна театрална сцена.

Обявен от критиката като "спектакъл-събитие" "Ромео и Жулиета" има своята премиера през май 2013 година в ДТ "Рачо Стоянов“ - Габрово. Преводът е на Мария Змийчарова, а ролите са поверени на актьорите Гергана Змийчарова, която получава "Аскеер" за дебют за превъплъщението си в Жулиета, Димо Димов (Ромео), Елизабет Попова, Мирослав Симеонов, Надежда Петкова, която има "Аскеер" за поддържаща си роля на дойката, Николай Бързаков, Петко Петков, Силвия Чобанова и Светослав Славчев.

Сценографията и костюмите са дело на Юлиана Войкова-Найман, чиито хрумки и решения за спектакъла също ѝ носят "Аскеер“. Композитор е Димитър Пенчев (Канада), верен партньор на Петринел Гочев в създаването на постановки.

Отзивите за "Ромео и Жулиета" са разнопосочни. Някои са трудно смилаеми, а други – повече от положителни. Все пак спектакълът е отличен с "Аскеер" за най-добро представление. И макар Петринел Гочев да смята наградите за спорни понякога, той е на мнение, че те са важна оценка за работата на творците.

Цялото интервю с режисьора чуйте в звуковия файл.

Снимки – Yalta Art Room

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07