Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание "Пламък" на 100 години

Тази година литературното списание "Пламък", създадено от големия български поет Гео Милев, навърши 100 години.

Съюзът на българските писатели и редколегията на списание "Пламък" организират честване  на вековния юбилей на 20 юни от 17.30 часа в залата на Американския център на Столична библиотека на площад "Славейков".

Tворческата история на "Пламък" ще бъде представена от главния редактор на списанието Георги Константинов.

Ще прозвучат стихове от гениалната поема "Септември" на Гео Милев в изпълнение на актьора Леонид Йовчев.

Публиката ще има възможност да получи – бенефисно – някои от последните юбилейни броеве на списание "Пламък".

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с поета Георги Константинов – главен редактор и издател на "Пламък" вече над 40 години.

Снимка – БТА

По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20