Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йордан Калайков: От нас зависи да настроим себе си да приемаме ежедневието си

Проф. Йордан Калайков издаде книгата "Педагогически размисли и прозрения". Той е професор, доктор на науките, писател и художник. Публикувал е над 70 книги в областта на образованието и 17 книги с проза, поезия и есеистика. Негови разкази и есета са издавани в сп. “Пламък”, сп. ”Везни”, “Литературен вестник”, “Литературен форум” и др. Негови публикации има в електронното списание за художествена литература Muse Apprentice Guild в Сан Диего, Калифорния.

В Liternet.bg са издадени електронна книга и разкази, а в артзоната – картини от експозиции. Публикуван е и в електронните издания "Литературен свят” и "Литературен клуб”. Негови творби са преведени на английски, руски, френски и китайски език. Включен е в антологията “Български поети” през 2003 година на издателство “Захари Стоянов”. Проф. Йордан Калайкове е член на Съюз на учените в България и на Сдружение на българските писатели.

Ето какво казва той за своята книга "Педагогически размисли и прозрения": "Споделеното в книгата не се отнася за конкретна учебна дисциплина, не представлява методика или резултати от изследвания. Опитал съм се да опиша "моите открития” – универсалните подходи, методологията на учителстването, чрез които могат да се обяснят частните случаи в педагогическата практика. Отначало "откритията" записвах в един бележник. Нахвърлял съм мислите си спонтанно, разхвърляно, според конкретните преживявания. 

По тази причина съм се постарал записките да запазят първоначалния импулс и непосредственост – шрифтът и форматът на буквите е различен, както и разположението на записаното, подчертаванията, посочванията за важност. Там, където в оригинала има надписи със цветни моливи, те са представени автентично. По тази причина записките приличат на старовремски приписки, нахвърляни набързо в полетата на книги, извън основния текст, предизвиквани от внезапни хрумвания или важни подробности, придружени с дати и емоционални изблици. Поради необикновеното книжно тяло изданието е библиофилско."

В книгата, освен че споделям опита си, над 50-годишен, съм представил ключови понятия и състояния в педагогиката и за онези, които са решили да се занимават с нея, това е задължение, за да може педагогът да превръща общуването в едно емоционално състояние, за да може да мотивира и да събуди в тях желанието те сами да напредват", заяви в предаването "Следобед за любопитните" проф. Йордан Калайков. 

За него преподаването не е било само кауза, а съдба и верую. Преподаването, според него, е един постоянен процес на постоянно надграждане и се превръща в празник. "Тази "книжица", събира в 50 страници  моят 50-годишен преподавателски опит, защото аудиторията ще бъде заинтригувана, ако намериш правилния подход към нея", сподели проф. Калайков.

"Предизвикателство е да се пише къса проза, а аз имам претенцията да не ги наричам къси разкази или кратки, а умалителното "кратички", т.е. с малко изразни средства трябва да представиш история някаква, драма, ако има, за да насочиш вниманието на читателя към случка, която той не би забелязал, но ще му направи впечатление , когато ти я интерепретира", сподели в предаването "Следобед за любопитните" проф. Йордан Калайков. Така той започна разказа си за новата си книга "38 забързани разкази", които е написал през периода 2021-2023 година и са само в 38 страници. От всеки човек зависи, – сподели проф. Калайков, – да настои себе си така, че по най-добрия начин да възприема света около себе си т.е. ежедневието си."

Разговора на Ани Костова с проф. Йордан Калайков от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Тодоринчев, Мариана Борукова, Цвета Николова и Диана Банчева

Лятото на отборите от Спешъл Олимпикс, България

Преди 30 години и у нас стартира Програмата на Спешъл Олимпикс. От тогава хората с интелектуални затруднения в България имат възможност целогодишно да спортуват и да се състезават в различни спортове. Многобройни са успехите на нашите атлети от различни състезания. В началото на м. юни женският ни отбор победи отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина..

публикувано на 27.06.24 в 12:50

Футболът като история и култура

Европейското първенство по футбол е в разгара си, в САЩ протичат мачовете от "Копа Американа" – светът е футбол, ако и да няма Мондиал. Тази планетарна обсебеност обаче си има корени – истории, които е добре да знаем и да разказваме. Защото футболът не е единствено спорт, футболът е и културно явление, което има нужда да бъде разисквано и..

публикувано на 26.06.24 в 17:35

Познават ли новородените майчиния си език?

Бебетата разбират майчиния си език още преди да се родят – Никола Кереков запознава слушателите на рубриката "Науката не спи" с научните доказателства за този феномен. Съветите да се говори ясно и разбираемо на бебето, докато то все още е в майчината утроба, не са безпочвени. Екип от френски учени доказва, че бебетата се раждат с езиково..

публикувано на 25.06.24 в 13:05

За чувствителните новини, кадри, данни и романи

Не е рядко явление родни думи и словосъчетания или добре познати заемки да се сдобият с ново значение, пряко внесено от чужд език и това очаквано предизвиква неразбиране, дори недоразумения. Както например модното "адресирам проблем", което по лични наблюдения се използва за "разглеждам", "поставям на обсъждане", "насочвам вниманието към", че дори..

публикувано на 25.06.24 в 12:14
Проф. Арман Постаджиян

Сърцето – най-важният и сетивен орган

Заглавието на настоящата ни ефирна среща вероятно ще бъде прието от кардиолозите, но едва ли с него ще се съгласят офталмолозите и други представители на лекарската гилдия. Това не е особен проблем, защото нашият екип само изостря сетивата за значимите здравни теми. В поредния брой на седмичното издание "За здравето" гостува проф. Арман..

публикувано на 25.06.24 в 11:45