Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влез в обувките ми

Яна и Димитър Недялкови
Снимка: Зорница Гъркова

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба.

Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките измерения на това, в което слагаме стъпалата си, за да се движим уверено из този свят.

Точно такова – малко и занаятчийско – е производството на сандали на Яна и Димитър Недялкови – той от Горна Оряховица, а тя от Лясковец, но живеещи в София заедно с двете си деца.

Поредица от много щастливи случайности и много упорство и желание да създават довеждат Яна и Димитър до малко производство на ръчно изработени сандали от естествена кожа, които се търсят и носят от хора по целия свят.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл:

Снимка – Зорница Гъркова

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03

Екстремни изживявания и добри дела. Поглед към живота на един оператор

Влади Веков е телевизионен и филмов оператор по професия, работещ в Българската национална телевизия, но любовта му към планината, спорта и хората разширява кръгозора му и го подтиква да се занимава с различни дейности, които му позволяват да изразява себе си. В ефира на предаването "Нашият ден" той споделя своята дълбока връзка с природата и как тя..

обновено на 19.08.24 в 11:43

Духовната храна и ние

В днешното евангелско четиво на пръв поглед основно място заема чудесното нахранване на няколко хиляди души с две риби и пет хляба. Нека се замислим кое е накарало хилядното множество да последва Спасителя в пустинята, изоставило ежедневните си тегоби. Силата на словото със своята истинност така захласва народа, че той забравя времето и телесните си..

публикувано на 18.08.24 в 09:10

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира". Асамблеята продължава до 25 август 1979 г . Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин..

публикувано на 16.08.24 в 12:18