Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Константин Павлов – 4 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Мария Колева, Радио Кърджали

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той излежава няколкогодишна присъда и записът е от концерт в изправителния център. Втората част на предаването е с Рикени като солист в известна парижка зала.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Венецуела, Еквадор и Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Данислав Кехайов, Валерия Момчилова, Лазар Налбантов, ансамбъл "Пирин" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Лято стихотворения", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Пинокио" от Карло Колоди – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев
• Епизоди от живота
• Темата на деня: "Литературен гид". Какво да четем през лятото? Няколко книги, които ще ви осигурят прекрасно литературно лято.
• Темите на деня: Първото полугодие на литературната 2024 г. Кои са най-важните и забележителни събития, скандали и книги през годината досега през очите на студентите в Програма Преводач/Редактор на СУ. Разговор с Лиляна Якимова.
• Разговорът: Животът според Иво Иванов, писател и журналист. Спортът през това олимпийско лято, книгите, важните неща в живота, човешкото и добрите примери, историите, които учат и вдъхновяват. Разговор в студиото с българския писател и журналист, живеещ в САЩ, Иво Иванов.
• Минути на редактора

10.05 – 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев"
водещ: Красимир Мартинов
• Разговор с Милена Селими – албански писател, общественик, преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели, представител на българите в Комитета на националните малцинства в Албания.  
• Теми на разговора с Милена Селими – нуждите на българското национално малцинство, развитие на отношенията между балканските народи и ролята на културата в тях, детайли от творческата биография на Селими, чиято майка – Янка е работила дълги години в българската секция на Радио Тирана.
• Музей в италианския град Кампобасо пази уникални исторически находки, свързани с България – интервю с италианския археолог Изабела Маркета.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме албума Fun Time от 2009 г. на американския композитор и аранжор Сами Нестико и Биг бенда на Радио Щутгарт (SWR Big Band). Номиниран за "Грами" в категория "Най-добър албум за голям джаз оркестър", освен авторски композиции, той съдържа и музика на Сара Вон, Джони Мендел, Луис Армстронг и Сони Бърг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• Международен форум за кирилицата – директно включване от НДК на Димитрина Кюркчиева.
• "В Двореца" – продуцентът Цанко Василев за предстоящия Международен фестивал за късометражно кино.
• "София Филм Фест на път" – разговор със Светлана Дамянова от фестивала за инициативата.
• Летният сезон на Софийската филхармония – разговор с Кремена Флор от организаторите.
• "Бяло" – разговор за изложбата на Иван Русев в галерия "Арте".
• "Граф Дренски – безделник по душа" – разговор с автора на книгата Траян Антов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
Избрано от концерта "Вечност" на Баварския радиохор под диригентството на Криста Аудере.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
водещ: Ани Костова
• Млади изследователи: Младите учени в света на полимерите, нанонауки, нови материали и технологии – Еми Халаджова, Ерик Димитров, Крум Александров и Румена Станчева от Института по полимери към БАН.
• За подготовката на българския отбор по математическа лингвистика, който е с множество награди от международни представяния – Иван Держански от Министерството на образованието и Любомир Златков от БАН, който е ръководител на отбора.
• Репортаж от лекцията на световноизвестния учен проф. Андрю Коутс – физик от Лондон, организирана от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Музика за деца: Шедьоври на музиката за деца, създадена в Австрия и Германия.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
Как се създава достъп до кино, култура и артистично образование за най-младите - разговор с организаторите на фестивала  "Срещи на младото европейско кино" от сдружение "Арте Урбана Колектив" и с деца-режисьори от България, представили свои филми на Международния детски фестивал в Лисабон "Киното, 100 години младост".

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода
водещ: Лина Мачева
Концерт народна музика. Изпълнения на певиците Дарина Златкова, Живка Папанчева, Илияна Георгиева, Евелина Христова и инструменталистите Николай Георгиев и Пламен Димитров.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от Фестивалния и конгресен център във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Австро-унгарският оркестър "Йозеф Хайдн" с диригент и солист Филип Бернолд (флейта) и солисти Павел Верников (цигулка) и Светлана Макарова (цигулка). В програмата: В. А. Моцарт – Концерт за флейта и оркестър; Йозеф Хайдн – Симфония № 45 във фа диез минор "Прощална"; Гия Канчели – "Ex Contrario" за две цигулки, струнни, бас китара, клавишни и компактдиск; Андрей Пушкарьов – "Утьосов фантазия" (компилация от популярни песни, изпълнявани от Леонид Утьосов); Бела Барток – сюита "Румънски народни танци".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• На 29 юни, събота, ще се състои втора мащабна кампания за почистване на кв. "Факултета" в рамките на "Заедно за чист въздух". Кампанията е част от проекта "Намаляване на замърсяването на въздуха за бедни общности в София". Разговор с Искра Стойкова от фондация "Тръст за социална инициатива".
• А сега внимавайте: Величавият фронтмен на "Айрън Мейдън" Брус Дикинсън със собствена банда и актуален албум в "Арена София" на 16 юли. Какво да очакваме от шоуто?

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на "Манхатън Трансфър", Пати Остин, Джо Завинул, Стинг, Джаки Терасон, Кени Къркленд, Омар Хаким, Чарли Хейдън, Д-р Джон.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова от..

публикувано на 28.09.24 в 08:15

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35