Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическото убийство – грозен исторически инструмент

"Иван Грозни убива сина си", картина на Иля Репин
Снимка: Wikipedia

На 3 юли 1895 г. (стар стил) Стефан Стамболов е зверски ранен и по-късно умира от раните си. Политическите убийства в България обаче нито започват, нито – уви, завършват с това жестоко покушение. Кое мотивира този начин на политическо действие, постигат ли подобни убийства целите си? Христо Белчев, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Гео Милев, Райко Алексиев – такава поредица изглежда почти неизбродна.

Разговаряме с историците академик Георги Марков, Николай Поппетров и Воин Божинов от Института за исторически изследвания при БАН. Има ли например паралел между убийството на Стефан Стамболов и участието на Фердинанд, и между разправата с Александър Стамболийски и знанието за това на Борис III? Според акад. Георги Марков и Николай Поппетров Борис III не е знаел за готвеното покушение срещу Александър Стамболийски, а според Воин Божинов е бил причастен и знаел за него.

Участниците в предаването осветляват и силното присъствие на македонските организации от онова време в репресиите и покушенията срещу политически фигури в България, направили София да бъде артикулирана по света като „новия Чикаго“, сравнявайки столицата ни с мафиотските разправи в американския град.

Участниците не демонстрират оптимизъм, че подобен  политически радикализъм ще отмре скоро, но са единодушни, че целите на заговорниците почти никога не постигат резултата, който те искат.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..

публикувано на 23.07.24 в 10:00

Непознатата Мария Магдалина

В представата на повечето българи образът на равноапостолната Св. Мария Магдалена е странна смесица, формирана от евангелски послания, некононични писания, легенди и чисто художествени творби – литературни или не.  През вековете този образ е претърпял  странно развитие – от блудница до светица. Как е бил изчистен този образ до степен през 1988 г. Св...

публикувано на 23.07.24 в 09:51
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28

Еврика! Успешни българи: кап. Костадин Недев

Той е военен пилот, носител на наградата "Най-добър млад мениджър" на фондация "Еврика". Получава я като основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение "Млад изобретател". Израснал е в семейство на двама инженери – университетски прeподаватели, и тази среда още в ранна детска възраст е създала у него интерес към технологиите...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10