Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 13 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Прогресив рок: Spock's Beard.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Братя Митеви, Енчо Манев Калинка Згурова, Веселин Савов, Гергана Дачинова, Кръстьо Димов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в карловското село Дъбене.
Разкази за миналото и настоящето на селото, за читалището и църквата, дъбенското съкровище и дъбенското зеле, делниците и празниците на хората. Втора част.
 
от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• С децата от Център "Чародея" говорим за свободното им време без телефон и таблет.
• Четене с разбиране: представяме книгата "Приключенията на Сърцатко" – разговор в студиото с автора Иван Кръстник.
• Питаме децата какво знаят за пещерите и дали са чували за пещерата Проходна.
• Героите разказват: на фокус е пещерата Проходна.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Искам бебе!" – име на фондация, вик, майчин инстинкт. Каквото й да кажем, раждането на бебе е светостта на живота и желание на всеки родител. Разговаряме за работата на Центъра за асистирана репродукция, който е "наследник" на едноименния Фонд. Гост е д-р Мария Георгиева – директор на ЦАР, с която обстойно разглеждаме отговорностите на държавата, квалификацията на персонала, емоционалната развръзка за майките и бащите на новородените…

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути:
- ще се разходим до село Кесарево, за да отбележим Празника на пчеларя – Св. Прокопий пчелар. Фестивалът има за цел да възроди този тачен християнски празник, да припомни и обогати обичаите и традиционната трапеза свързани с празника, да отдадем почит на св. Прокопий, на пчелите и пчеларите. Да напомни колко важни за природата и опрашването на растенията са пчелите, единствените насекоми които произвеждат храна, годна за консумация от хората и естествен барометър за чистотата на природата.
- оставаме в Северна България, за да се разходим до Музей на открито Етъра, където този уикенд гостите на комплекса ще могат да се запознаят с хората и традициите на поморийското село Еркеч, което се включва в инициативата "Мегдан назаем".
- ще потърсим прохлада в дъхавите Родопи, но този път, за да погледаме и качествени филми. Цветан Цветанов се включва от четвъртото издание на фестивала за документално кино Родопи филм фест.
• Питай децата: среша с малките бъдещи кинотворци и телевизионери, взели участие в Лятната академия за кино на Марина Николова.
• От другата страна: с лайф коуча Валентина Лозанова отбелязваме Международния ден на хаоса. За разликата между подредените хора и тези, които обичат да живеят в хаос.
• Вкусът на истината: вкусове и аромати и неврологичното им обяснение. Изследване на възприятията.

от 10.30 до 11.00 часа
Летен концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: гостува ни проф. Борислава Танева (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за албанския писател Исмаил Кадаре. Едновременно любим автор на Енвер Ходжа, но и цензуриран критик на режима. Възможно ли е да се пише световна литература на малък и непопулярен език и в култура, поставена в изолация? Събеседник: Боби Бобев.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Brooks & Dunn – най-успешното кънтри дуо от 90-те години до днес. Песни от техния двоен албум Number ones and then some.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Изнесено предаване от Созопол
Международен фестивал на изкуствата "Музите"
За 13-а поредна година в Созопол се провежда Международния фестивал на изкуствата "Музите". Разговор с един от организаторите Яна Георгиева, писателката Лили Спасова, участник в литературния пленер в Етнографския музей в Созопол, Марина Банкова, хореограф на "Най-дългото хоро на Музите" и Ана-Мария Гюзелева – жури в раздел "Танцово изкуство" и раздел "Театър". Ще се включат и млади участници от фестивала.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Да бягаме от софийските жеги: фестивални и концертни дестинации.
- Хърватският рок вокалист, музикант, автор на песни и мултиинструменталист Дино Йелусич ще удари със своята група на главната сцена в афиша на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024.
- Легендарната формация "Машина времени" пристига с актуалната си програма "Мы Рядом" и ще забие в бургаския летен театър. Събитието е част от турнето по повод 55-годишнината от основаването на рок бандата.
• Честит рожден ден на:
Росен Григоров, китарист на Уик-уик-уик, "Уикеда", "Уикеда" (или изкуството да се усмихваме, когато ни се смее).
- Култовият Ернесто Рафаел Гувара де ла Серна от... Божурище
- Супергрупата "Фоки Рокси" с премиера в българския радиоефир
- С грифа напред: музикантът във и извън веселата команда, във и под "проклетия" бус.
Брано Якубович, продуцент, диджей и съ-фронтмен, наред с Алмир Хасанбегович, на "Дубиоза Колектив" - цветно обособен и крайно индивидуален бенд, сред най-бързо и успешно проспериращите съвременни състави на Балканите през последните 15 години.
- Огън, бий! По културните лешояди в световен план (и конкурса "Евровизия")
- Защо колективът е "жълт"? (Т.е. излиза, облечен е в жълто)
- За (само)оценката на обикновения човек от Балканите, неговия манталитет и поведение
Григорий Лепс, вокалист и текстописец, барабанист, заслужил артист на Русия, милиардер, сред любимците на Владимир Путин
- Последният му албум "Завтра" - завой от епигона на Висоцки.
- Григорий Викторович: "Висоцки създаде руския рок по начина, по който той съществува днес. Той е първият руски рокаджия".
- Манията на грузинеца да колекционира икони.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Човек от горната земя, който ходи по земята
В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известният художник и музикант Андрей Янев.
През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев.
"Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за Евангелието в тебе. Изложбата не го илюстрира, защото Андрей винаги го е носил в себе си. Слово и образ съвместно израстват от драмата на собствения религиозен опит, мълчаливо споделян с нас през годините в отделни изложби."
Така Христо Манолакев чете посланието в картините на Андрей Янев. В платната виждаме ангели и архангели, светци и светии, метафорични сеячи и жътвари, земята и земите. И сред тях един необикновен Свети Георги, който не носи оръжие и не пробожда змей. Осветените семена символизират раждането и смъртта. И всичко, което покълва в разстоянието между тях. Особен разказ в творбите на Янев имат сълзите, които невинаги изразяват скръб или щастие.
Андрей Янев е автор на десетки изложби, а картините му обогатяват стотици галерии и частни колекции по света. Погледнато биографично той е роден в Бургас, завършва ССХУ в Казанлък, после НХА – специалност стенопис в класа на проф. Мито Гановски. Специализира художествен емайл при проф. Таласчук в ХА "Вера Мухина" – Санкт Петербург. Търсенията му в полетата на духовното и отвъд видимото са едни от основните теми в неговото творчество, чрез които е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.
Всъщност именно в Казанлък и то в ученически години Андрей преживява своята най-оптимистична драма. Залюбват се с Дарина от класната стая, тя забременява и ражда само ден, след като навършва пълнолетие. Андрей става баща още на 17. Социалистическият морал е силно накърнен, което коства на нашенските Ромео и Жулиета изключване от училище и бедствие в личния живот. Но, както се казва, любовта и изкуството побеждават. До ден днешен те са двете половини от едно уникално творческо и житейско цяло. А много от изложбите из са съвместни.
Сред многото сюжети на Андрей е паметна и поучителна среща с княгиня Мария Луиза, по време на общата им изложба с Дарина, озаглавена "Отвъд мълчанието".
Какво има отвъд мълчанието? Това ще разберете от епизод 553 на "Трамвай по желание".

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Посвещава се на Ялта" от Йосиф Бродски

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Алиолувата къща в град Казанлък – една от най-интересните къщи в града, построена през 19 век и е обявена за паметник на културата с местно значение. Разказ за историята ѝ и как днес Алиолувата къща е превърната в своеобразен културен център.
• Маршрути: Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е един от най-големите в света. Той е разположен на площ от близо 6 декара и тук могат да се видят изображения на древногръцки богове и герои, много птици, цветя и геометрични фигури, най-ценните от които са ловни сцени на амазонки.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Рихард Вагнер – "Лоенгрин", опера в пет действия. Спектакъл на Виенската държавна опера от 5 май 2024 г. Участват солисти, хорът и оркестърът на Виенската държавна опера с диригент Кристиан Тилеман. В ролите: Малин Бистрьом, Дейвид Бът Филип, Мартин Гантнер, Аня Кампе, Георг Цепенфелд, Мартин Хеслер.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 12 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 5 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Четвъртък, 11 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 4 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването обръща внимание на контрабасиста Виден Спасов, който се представи в Мадрид с испанска формация в рамките..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

Сряда, 10 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 3 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Представяме албума на Кайл Ийстууд "Кинематографично" - крушата не пада (много) по-далеч от..

публикувано на 09.07.24 в 15:40

Вторник, 9 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа "Под игото" от Иван Вазов – 2 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел Петручани...

публикувано на 08.07.24 в 08:15

Понеделник, 8 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 1 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – специфики, развитие, ключови срещи и записи с музиканти от Америка и Европа. Историята я разказваме през творчеството на..

публикувано на 07.07.24 в 08:35