Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Казаларската царица" от Иван Вазов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Данчо Радулов, Кремена Станчева, Василка Андонова, Стоян Величков, Силвия Димитрова, Иван Варимезов, Пламен Димитров, Вени Петков и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Домашно приготвената храна и сладкиши, социалната кауза и споделеното пространство за събития се съчетават в бизнес начинанието на Силвия Георгиева от Стара Загора, която записва предприемаческа програма и я печели със своите идеи.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева  
• Книгата "Великолепна книга за котките”. Разговор с издателя Станислава Първанова.
• Инициативата "Лято в хумора” на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Разговор със Светлана Михайлова.
• Какво знаят за котките децата от център "Сладко медено” в София.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие – Избрано
водещ: Ана-Мария Кръстева
Преходното и непреходното
Евангелският текст от 3-ата неделя след Петдесетница ни разкрива един от тези пътища. Без да ни обещава безгрижен живот библейският разказ ни напътства как християнинът да подреди живота си. В този евангелски откъс Христос предупреждава Своите ученици: "Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона".
Заедно с дякон Юлиян Периклиев, богослов и дългогодишен бас във формация "Юлангело" се опитваме да разчетем тези думи към днешна дата, както и да надникнем в живота на един от най-значимите баси на 20 век – Борис Христов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Радослав Чичев
Как мислим градското пространството? Какво е било отношението към него в различните исторически епохи? Как градската среда се отразява на сценичните изкуства? Гости: д-р Ангел Буров, урбанист, преподавател в УАСГ, председател на Съюза на урбанистите в България и Петър Денчев, режисьор, писател и доктор по театрознание и театрално изкуство към БАН.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
Предаване в концертен вариант с изпълнения на оркестър "Леле, леле", певиците Илияна Найденова, Дарина Славчева, Снежка Донева, Радка Стефанова, ансамбъл "Варна”…

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Хоум офис"
водещ: Нина Божидарова
Актьорът Пламен Манасиев чете текстове на Георги Гълов.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Vive la France!
На 14 юли – националния празник на Франция, Деня на щурма и Превземането на Бастилията, Празника на Федерацията, в "Неделния следобед" звучат най-хубавите фрагменти от традиционния концерт в Париж, който се провежда на Марсово поле на всеки 14 юли вече повече от десетилетие. "Парижкият концерт" е организиран за първи път през 2013 г. в подножието на Айфеловата кула на националния празник. Определен като "най-големия концерт с класическа музика в света", той обединява съставите на Френското радио. Диригент е Даниеле Гати, а в програмата блестят звезди от цял свят, сред които и българката Соня Йончева! На 14 юли 2023 г. Concert de Paris чества юбилей - 10-то издание и за пореден път Националният оркестър на Франция е в центъра на голямото музикално събитие. Дирижиран от румънеца Кристиан Мачелару, заедно с двата хора на Френското радио, оркестърът кани публиката от цял свят да чуе престижни солисти като Ермонела Яхо, Даниил Трифонов, Вилде Франг, Прити Йенде, Людовик Тезие и Стефани д'Устрак.
Празникът продължава с впечатляващо изпълнение на Четвъртия концерт за пиано и оркестър на Лудвиг ван Бетовен. То е представено на фестивала BBC Proms в Лондон миналото лято от реномирания британски Кралски филхармоничен оркестър и неговия музикален директор Василий Петренко, а солист е един от най-ярките и талантливи млади френски музиканти - пианистът Александър Канторов.
В последните минути припомняме непозната симфония от почти непознат френски автор. Жозеф Болон, Шевалие дьо Сен-Жорж е френски цигулар, диригент, композитор и военен, живял от 1745 до 1799 година. Той е първият класически композитор с африкански корени, получил признание в европейската музика. Автор е на концерти за цигулка, струнни квартети, дуети за цигулка, сонати, две симфонии и много сценични произведения, повечето от които комични опери. Тъй като е съвременник на Моцарт, понякога е наричан "Черният Моцарт", но днес това прозвище е силно критикувано като расистко. Записът е от концерт, състоял се в Оркестровата зала на Минеаполис през юни 2021 г. и озаглавен "Сияние и светлина". Музикалният директор Осмо Венска дирижира Оркестъра на Минесота. Звучи Симфония № 2 в Ре мажор, опус 11 на Жозеф Болон дьо Сен-Жорж.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Една сломена жена" от Симон дьо Бовоар

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Магдалена Гигова за най-характерните гозби в различните райони на Швейцария и особеностите на местната кухня.
• Биляна Траянова за изключителните природни дадености и феномени в Мадагаскар, които загиват поради бедността на населението и за мадагаскарските лемури, които общуват помежду си с въздушни целувки.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – финалният мач от Европейското първенство по футбол.
• "Вопли от интернета" – най-сетне коментари по реален проблем: нужна ли е вендинг машина за мусака в ринг мола.
• "За вас, грамотни" – Траян Антов не толкова за книгата "Граф Дренски – безделник по душа", колкото за удоволствието от живота и животът като удоволствие.
• Лятна рубрика "На слънце и на сянка" – репортаж от откриването на нов хотел на плажа.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
В конкретика за киното в едно предаване без тема – разговор с киножурналиста Владислав Апостолов и кинокритика, съосновател на "Операция Кино" и част от Форум Филм България Димитър Дринов.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на: Васил Найденов, Жилбер Беко, "Бийтълс", Били Джоел, "ФСБ", Едуардо де Крешенцо, Джони Мичъл, Кросби, "Стилс енд Неш" и рок група "Фрий".

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Петя Габрова
Из творчеството на Оторино Респиги.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 13 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Прогресив рок: Spock's Beard. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 12.07.24 в 13:26

Петък, 12 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 5 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Четвъртък, 11 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 4 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването обръща внимание на контрабасиста Виден Спасов, който се представи в Мадрид с испанска формация в рамките..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

Сряда, 10 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 3 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Представяме албума на Кайл Ийстууд "Кинематографично" - крушата не пада (много) по-далеч от..

публикувано на 09.07.24 в 15:40

Вторник, 9 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа "Под игото" от Иван Вазов – 2 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел Петручани...

публикувано на 08.07.24 в 08:15