Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 6 част
Премиера

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният" му номер - Ne me quitte pas на Брел. След него, в холандската зала "Бимхуйс", акордеонистът Венсан Пейрани представя албума си "Жокер".
Финалът е с китарно дуо между скандинавеца Улф Вакениус и андалусеца Херардо Нуньес в разходка между Севия и Хавана. Заглавието на албума им е гръцко – "Логос", а вътре не липсват и препратки към траките (Орфей) и латините (Либер Патер).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и етнопоп от Испания и Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на София Ковачева, Никола Запрянов, Ваня Вълкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"На плаж в Остия" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Том Сойер и Хък Фин тръгват по Мисисипи" от Марк Твен – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Брус Дикинсън и "Джудас прийст" с концерти на 16 и 19 юли в София – материал на Ивайло Кицов.
• Епизоди от живота: В първия ден от народните горещници: разговор с диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите.
• Темите на деня: от 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай България – 100 национални туристически обекта", чиято годишна среща ще бъде част от събитието. За програмата и участниците разговаряме с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.
• За пореден път в Банкя ще се проведат традиционните празници Горешляци, посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град, а кулминацията ще е на 15 юли, когато е Литургията по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита". За празника говорим с д-р Александра Александрова – зам. кмет по културата в община Банкя.
• От 15 до 20 юли едни от най-добрите ансамбли на Боливия, Индия, Казахстан и Мексико гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". На основната сцена на фестивала в Народно читалище "Витоша-1951"  публиката ще види танци от цял свят, едни от най-добрите ансамбли на България, базар на изкуствата и творческите занаяти, нестинари и много изненади – още за програмата в материала на Магдалена Стоянова.
• Разговорът: За предстоящото на 16 юли трето издание на Master The Failure, където всяка грешка, всеки провал се разглеждат като урок и стъпала, по които се изкачваме, за да достигнем най-добрата версия на себе си по пътя към успеха разговаряме с Анна Грозданова от организаторите.
Събитията са посветени на истинските истории на професионалисти, които се осмеляват да споделят своите "провали” пред публиката, но най-вече уроците, които са научили от тях.
На сцената си Master The Failure канят хора от различни професионални сфери – предприемачи, хора от корпоративния свят, артисти, писатели, IТ, ресторантьори, НПО организации и др., които разказват действителни истории за техните професионални неуспехи и изводите, които са си направили.
• Подкаст "Какво може Европа": "Храна по европейски стандарт".

от 10.05 до 11.00 часа
Terra култура
водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Коментар.
• Културен код: Богатство и древност в българската народна музика със съвременна енергия, вплетена в елементи от джаз и рок, както и още нещо за тенденциите в етно музиката от Балканите и Близкия изток – в разговор и изпълнения на живо с членовете на група "ЕврАзия" след дебюта им със "Симфониета" - Враца в края на 2023 г.
Участват: Атанас Гендов – ударни, китара; Мартин Бейран – вокал, тар, тумбак; Димана Крумова – вокал, перкусии; Мила Наумова – клавишни, беквокал; Яна Христова – перкусии; Константин Кучев – цигулка, гъдулка, виола, беквокал, както и диригентът на "Симфониета" - Враца Бистра Диляноф.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Саксофонистът Владимир Кърпаров (от Германия) и пианистът Асен Дойкин (от САЩ) разкриват подробности за предстоящото си гостуване в България и съвместния си новоиздаден албум.
• Нови продукции: Let's Walk на китаристката, авторка и певица Мадлен Пейру.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Слънчогледови деца" – разговор с автора на книгата Кристина Терзийска.
• "Кино за пътешественици" – разговор с организатора на фестивала Здравко Григоров.
• Sofia Summer Fest – разговор с организатора на фестивала Борислав Чучков.
• Ретроспектива на Бистра Льошевалие – разговор с Яна Братанова, куратор на изложбата в Националната галерия "Квадрат 500".
• Международен фолклорен фестивал "Витоша" – разговор с Даниела Манолова от екипа на фестивала.
• Международен фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол – разговор с Мариета Ангелова, създател на фестивала.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Свири Трио d'Ante Vienna в състав: Валя Дервенска – цигулка, Теодора Митева (виолончело) и Донка Ангачева (пиано).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Младите срещу антисемитизма
Защо е важно днес да говорим за антисемитизма, расизма и ксенофобията – разговор с Росена Добрева – получила награда стаж в БНР за участие в Международния младежки литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ.
• "Театър на сетивата" – какви възможности за ново светоусещане и меки умения предлага Театъра на сетивата в своите творчески ателиета на младежи, лишени от родителски грижи.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Глината: Архитектура от глина
Кои са предимствата на глината като естествен строителен материал, защо една трета от населението на Земята и днес живее в глинени къщи, има ли връщане към използването й в съвременното строителство - отговори на арх. Георги Георгиев, автор на електронната книга "Строителство с естествени материали”. Самият той живее в построена от него глинена къща близо до Белоградчик.
Назад във времето – за първите глинени къщи по света и у нас, за глинените джамии в Тимбукту и Джене (Мали) – най-голямата сграда от кирпич в света, разказва Анелия Атанасова, екскурзовод в Регионалния исторически музей в Шумен.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Мариана Ганчева
Художниците Андрей и Дарина Яневи ще ни разходят из непознати кътчета на Тоскана.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Концерт с изпълнения на ансамбъл "Странджа", Стоян Борисов, Галина Дурмушлийска, Атанас Вълчев, ОНМ на БНР, Костадин Михайлов, Гергана Димитрова, група "Дива река", Гергана Попова…

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон с участието на Смесения хор и СО на БиБиСи с диригент Клаус Макела и солисти Юджа Уанг (пиано) и Томас Хемпсън (баритон). В програмата: Джими Лопес Белидо – Perú Negro ("Черно Перу"); Сергей Рахманинов – Рапсодия върху тема от Паганини за пиано и оркестър, опус 43; Уилям Уолтън – кантата "Пирът на Валтасар".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Endless Boogie от Ню Йорк – американски джем-блус в добрите стари традиции на "Грейтфул Дед", Джон Лий Хукър, Джими Хендрикс и ранния Карлос Сантана – разговор с основателя и фронтмен на групата Пол Мейджър – пътешественик, музикален визионер и дългогодишен колекционер на редки записи. Поводът за срещата е повторното гостуване на групата у нас – точно година, след като "Аларма" ги покани за първи път.
• Акценти от приключилия четвърти Международни фестивал за документално кино RIFE-Родопи филм фест, Смолян.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Без да е композирал и една пиеса, пианистът Арт Тейтъм свири по неподражаем начин стандарти от времето на суинга. Продължил да развива традициите на харлемския джаз, той остава верен на своя последовател Фетс Уолър. Най-типични за Арт Тейтъм са соловите му изпълнения, макар че по-късно, през 40-те и 50-те години на миналия век той сформира трио, участва и в други формации.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 12 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 26 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Във времето за фолклор от цял свят можете да чуете..

публикувано на 11.08.24 в 08:05

Неделя, 11 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" и от "Голямата къща на смешните хора" Актьорът Кирил Бояджиев чете текстове на Георги Гълов. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 10.08.24 в 08:15

Събота, 10 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Норвежки прогресив рок: The Chronicles of Father Robin – The Songs & Tales Of Airoea. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.08.24 в 14:02

Петък, 9 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 25 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев група "Куин" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 08.08.24 в 08:05

Четвъртък, 8 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 24 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев ЕЛО. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и следват..

публикувано на 07.08.24 в 08:20