Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

Снимка: Национален музей "Васил Левски"

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. За паметта, думите и делата на Апостола, както и за новите архивни доказателства, относно живота и делото му – разговор в "Нашият ден" с историка Виктор Комбов.

Последните години от живота на Апостола са най-интересни за изследователите на Българското възраждане, поради факта, че има много запазени документи от периода, заявява Комбов. Тогава Вътрешната революционна организация е създадена, а османската полиция успява да внедри свои агенти сред комитетските дейци. Поради това много информация за дейността на българското освободително движение е документирана и съхранена.

Изключително ценни находки, свързани с Васил Левски, има в османския архив в Истанбул. През 2018 година българските изследователи получават информация, че там се намира оригиналът на така наречената "овална снимка", с помощта на която османските власти са издирвали Левски. Комбов лично заминава за Истанбул и се уверява, че снимката наистина се пази там в набор от 15 документа – своеобразното полицейско на Васил Левски, съдържащо информация за неговата дейност срещу Османската империя.

От този ключов момент нататък започват да се откриват нови документи, запълващи някои неизвестни в историческия разказ за освободителното движение. Намерен е сръбският паспорт на Ангел Кънчев, помощник на Левски в основаването на революционната мрежа. Документът е взет от граничната полиция при претърсването на тялото на самоубилия се Кънчев, чийто план да се прехвърли при българската емиграция в Румъния бива осуетен.

Два открити документа доказват, че Димитър Общи прави опит за самоубийство, след провала на Арабаконашкия обир. Това означава, че преди да издаде всичко, което знае за революционната организация, Димитър Общи е имал намерение да изпълни своя дълг до край.

Две телеграми от 13 и 14 декември на 1882 година, разменени между Дунавския вилает и Великото везирство, разкриват куриозен случай, в който османските власти са били сигурни, че са заловили Левски, но се оказва, че арестуваният е турчин на име Осман.

На 28 декември е изпратена официалната телеграма, с която е обявено истинското залавяне на Васил Левски. Това е първият автентичен документ за момента за ареста, от който става ясно, че Левски е издирван в продължение на 7-8 месеца. Интересен въпрос, който вълнува Комбов, е кога и кой осигурява на властите снимката на Левски – отговорът е ключът към предателството, смята историкът.

Компов споделя онези думи на Апостола, които, според него, най-ясно разкриват светлата му и достойна личност. В писмо до Ловешкия комитет, изпратено, след като вече има арестувани и предателството е факт, Левски пише: "Пък вие занапред дързост! Запрените запрени, а другите трябва да мислят, че са полагали клетва." Малко след това по най-дръзкия начин Левски лично отива в Ловеч, за да спаси архива на комитета, който би бил опасно оръжие в ръцете на властите.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00
Джорджа Спадони

Джорджа Спадони: За преводача като мост между две култури

Гост в "Нашият ден" е Джорджа Спадони , преводачка от български на италиански език. Спадони завършва магистърска програма "Преводач-редактор" в Софийския университет. По покана на "Къща за литература и превод" преводачката за втори път е на творческа резиденция в България. Спадони има заслуга за превода на сборника с разкази на Деян Енев..

публикувано на 18.07.24 в 09:24

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г.   екип на програма "Христо Ботев" ще отразява джаз феста, тъй като Българското национално радио е медиен партньор на..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46