Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички в джаза

| обновено на 07.08.24 в 11:05
10
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще бъдат запомнени.

Емет Коен направи прекрасен  концерт в Банско на 5 август със своето трио и с Камелия Тодорова, която бе поканена да излезе на сцената след бис, заедно с Арън Голдбъргот “Питър Бърнстейн квартет”. Двамата пианисти акомпанираха на рояла на четири ръце изпълнението на Камелия Тодорова Road 66 – любимата песен на основателя на фестивала д-р Емил Илиев. И това се превърна в специално поднесена изненада от Камелия Тодорова, “Емет Коен Трио” и Арън Голдбърг.

Емет Коен

"Джазът има уникалната способност да свързва хората, независимо от техния език, произход и култура. Затова и Банско джаз фестивал е със специално място в нашия живот и вече се съизмерва с най-популярните и авторитетни фестивали" – думи на кмета на Банско Стойчо Баненски на откриването на тазгодишния 27-и в историята на града джаз форум. Музикалното събитие се провежда всяка година през август и ни среща с изпълнители от цял свят на откритата сцена на площада под звездите. Дава шанс и на съвсем млади музиканти да се изявят в Джаз академията на фестивала всеки ден от 11 ч. в парка на града.

Следобед в читалище "Вапцаров" Джаз академията продължава и в нея младите таланти се учат от изявени наши и световни артисти.

Тази година още в първия фестивален ден се откри Алея на джаза, която е своеобразна алея на славата. Това се случи с подкрепата на Фонд “Култура”. Провежда се пленер за създаване на скулптури от естествени материали, които ще допълнят експозицията на Алеята на джаза. Чрез превръщането на пленера в традиционен Банско ще придобие съвременни авторски произведения.

квартет “Дойкин и Кърпаров”

Творбите са изработени на симпозиум на Асоциация “Фестивалите в България” по проект "Музиката в камъка“, с подкрепата на Министерството на културата. Алеята осъществи отдавнашната идея на покойния д-р Емил Илиев – основател на Банско джаз фестивал. Към образите на българските джаз личности в тази алея има място и за неговия лик.

Алеята на джаза ще бъде част от идентичността на Банско, който заради фестивала вече има самочувствието на джаз столица на България. Сред авторите, изработили скулптурите на артистите, са: Атанас Карадечев, Рашо Митев, Олга Йорданова, Здравко Здравков, Иван Стоянов. Банско има памет за големите личности в джаз музиката и я съхранява и чрез постоянната експозиция в читалището на града, която непрекъснато се допълва с артефакти.

БНР и Банско джаз фестивал са медийни партньори и в реализацията на срещите с фестивалната публика на чаша вино в читалището на Банско. Водещите Лилия Големинова и Цветан Цветанов всяка вечер от 19.00  представят спомени за известни музиканти: Милчо Левиев, Вили Казасян, Леа Иванова, Румен Тосков-Рупето, Петър Петров (Петьо Парчето), Асен Овчаров-родоначалник на джаза в България и др. Входът е свободен. Това е съвместен проект със Златния фонд на БНР по идея на Илияна Щерева-Иванова, председател на УС на Асоциация “Фестивалите в България”.

Тя гостува в изнесеното студио на предаването “Какво се случва” в Банско. Заедно с нея бяха поканени саксофонистът Владимир Кърпаров от Берлин и пианистът Асен Дойкин от Ню Йорк, който се включи по телефона. Двамата представиха в Банско музикалния си проект “Източен пасаж” със своя квартет “Дойкин и Кърпаров”.

Дуетът Форчоне - Ердоган

Задочна среща с китарното дуо Дженк Ердоган от Турция и Антонио Форчоне от Италия ни предложи в “Какво се случва” Цветан Цветанов. Двамата разказвачи на музикални приказки излязоха същата вечер на сцената на Банско джаз фестивал, а изпълнението им, което прозвуча в “Какво се случва”, имаше световна премиера и бе любезно предоставено за БНР от “Дюкян Меломан”.

Чуйте предаването “Какво се случва” от Банско джаз фестивал с водещи Димитрина Кюркчиева и Цветославия Бахариева.

Снимките са предоставени от Пресцентъра на Банско джаз фестивал
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05