Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени библиотеки" в софийските паркове

Десетото юбилейно издание на образователната кампания "Зелени библиотеки", организирано от Столичната библиотека, има за цел да насърчи четенето от ранна детска възраст, както и да привлече на нови читателски публики.

"През всичките тези години кампанията се разрасна многократно. От няколко скромни локации тя вече посети над 17 парка на територията на София“, посочва д-р Светослава Тончева, завеждащ сектор "Обществени, естествени и точни науки" в Столичната библиотека.

Тя допълва, че новите точки през тази година са парк "Студентски" и парк "Възраждане", а "Зелени библиотеки" е една от най-разпознаваемите инициативи на Столична библиотека. През изминалите 10 години над 80 000 души са се присъединили и са получили своята безплатна едногодишна читателска карта.

Артпосланици на тазгодишното издание са поетът Иван Ланджев, детската авторка, актриса и певица Жени Александрова - Лечева и поп изпълнителката Миленита.

Продължава и инициатива "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Посетителите на "Зелени библиотеки" могат да се включат, като дарят заглавие от личната си библиотека и вземат друга интересна за тях книга. По този начин над 5000 нови книги са били дарени на Столична библиотека през последните 10 години.

Още една нова къщичка за книги ще бъде поставена в градината на Националната спортна академия. Така местата за споделяне на книги в столичните парковете, които Столичната библиотека поддържа, ще станат 11.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Снимка – Столична библиотека


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо розовото е цветът на пространството за изкуство – L44?

Пространство за изкуство L44 е създадено благодарение на сътрудничеството с Международната културна организация Lobster, в която членуват дизайнери, които създават движещ се графичен дизайн. Отговорни за неговото съществуването са Луиза Генова и Николай Иванов. "Процесът по създаването на пространството отне около две години и половина в реставрация..

публикувано на 13.08.24 в 16:15

"681 Причини": Модерен достъп до българските музеи

Стартира кампанията "681 Причини", която ще се проведе през месеците август и септември, с цел да насърчи местните жители и туристи да открият културното и историческото богатство на България, представено по модерен начин. Организацията на цялата инициатива е поверена на компания, която предоставя достъп до онлайн платформа, където всеки може..

обновено на 13.08.24 в 13:36

Емо Йоцов: Табу е да крадеш идеи в стендъп комедията

Фестивалът на комедията в Стара Загора започва на 14 август. Той е създаден от Иван Кирков през 2014 година, като голямата му цел е да докаже, че българската стендъп комедия не отстъпва по нищо на световните образци в жанра. След това комиците на Комеди клуб ще покажат своята програма и в Пловдив. В "Какво се случва" гостува един от участниците – Емо..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Турнето на Б.Т.Р. вече е на родна земя

публикувано на 12.08.24 в 11:14

Български поглед към Канада: Как фотообективът разкрива "далечната и близка" земя

Вера Гигова живее и работи в Канада вече 22 години, като през това време активно се ангажира с развитието на българската културна общност там. Преди около година, заедно с две свои сънароднички, тя създава фондацията "ЕлАрте" за културен обмен. На 6 август 2024 г. фондация "ЕлАрте" организира откриването на изложбата "Канада – далечна и близка"..

обновено на 12.08.24 в 10:45