Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на калиграфията:

За изкуството на красивото писане и красивите мисли

Снимка: Антоанета Кисьова

Към красивото изписване на словото насочваме вниманието на слушателите в Международния ден на калиграфията. В "Нашият ден" гостува Антоанета Кисьова, преподавател по калиграфия, за да разкаже за изкуството на красивото писане и красивите мисли.

Кисьова завършва стенопис в НХА и прави втора магистратура по църковна живопис в АМПТИ – Пловдив, като вече десет години провежда курсове по старобългарско уставно писмо.

В последно време Кисьова наблюдава радостното възраждане на интереса към калиграфията. Това е така, тъй като в днешното забързано ежедневие калиграфията е средство за релаксиране, концентриране и избистряне на мисълта, смята гостът.

"При всяко изкуство се иска вид дарба. Когато калиграфията се разглежда като изкуство, трябва да имаш някакви дадености, но тя сама по себе си е много демократична.", заявява Кисьова.

Още от древността калиграфията се превръща в средство за предаване на важна информация и манипулация. От силата на внушението се ражда сакралната същност на това изкуство, разказва Кисьова. В християнството съществува явлението Бог-слово – съчетание, при което всичко, което е от Бога и за Него, трябва да е красиво.  

Всеки човек би могъл да усвои основните калиграфски умения, смята Кисоьва, която е обучавала както деца, така и 75-годишни курсисти. Интересът към нейните курсове се дължи на любопитството, както и на доза патриотизъм, тъй като става въпрос за старобългарската калиграфска традиция. Кисьова споделя вдъхновението, което изпитва, когато види удовлетворението на начинаещите калиграфи, осъзнаващи новата си сила.

От научна гледна точка е вълнуващо, когато може да се проследи развитието на един и същи писар в различните ръкописи през годините, дори и промяната на душевното му състояние, разказва Кисьова. Има правила в изписването на буквите, но според личното възприятие на пишещия и съдържанието на текста настъпват интересни вариации, подчертава гостът.

Калиграфията е родена в свят с различна скорост и е усъвършенствана от хора, живели в различно състояние. Не може да се върнем в онзи ритъм, но може да се опитаме да надвием поне малко съвременната тенденция за избягване на всякакъв вид усилие. Човешката психика и душа имат нужда от подобно захранване, убедена е Кисьова, която призовава слушателите да се обърнат към калиграфията – изкуството, което храни душата и мозъка, като същевременно е съвсем достъпно и постижимо.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на бианалето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя..

публикувано на 15.08.24 в 16:55