Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 20 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 32 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Музикален Среднощен радиоекспрес
редактор: Александър Янев
"Плейлистите на машинистите" – The Doors.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Различните роли на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн и Live@Banlieus Bleus.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от различни райони на Испания.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Ивелина Савова, Димитър Богданов, Бисерка Пиларска, Иван Стоянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Черният пират и кучето Джак", английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Халифът Щърк" от Вилхелм Хауф

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев
• Епизоди от живота: В Словакия бушуват протести срещу чистките в сферата на културата. За кадруването на политическите идеологии в културата в страни като Унгария, Словакия, Грузия, а и възможностите за това в България, коментар на Светлозар Желев.
• Темите на деня: разговор от Киев с Остап Сливинский, поет, преводач от български на украински език, общественик, член на УС на украинския ПЕН център, за поезията, преводите, ситуацията в Украйна, и спасението на езика.
• Нашият ден – Разговорът – Избрано
Най-доброто от рубриката ни "Разговорът" – Александър Чакмаков, директор на Първа английска гимназия в София, и Силвия Атипова, писател и общественик, която живее и работи в Белгия.

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука – Избрано
водещ: Василена Мирчева
• Един от основните претенденти за званието "Тих убиец" очаквано е стресът. Има ли стресът допустими нива, в които може да е дори полезен – питаме биолога Богомил Пешев.
• Науката не спи: Какво ни казва битката за настройката на климатика за отношенията между половете – научаваме от Никола Кереков.
• Какво ни разказва историята на опитомяването на животните от човека – разказва Стела Николова, археозоолог.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Цветославия Бахариева
Класация за български песни

от 12.20 до 13.30 часа
Избрано от Златния фонд
водещ: Дарина Маринова
Радиопортрети с избрани записи от Златния фонд на БНР:
• "Дон Кихот" и Сервантес;
• Джани Родари.

от 13.30 до 14.00
Радиоколекция
Български поети – Иван Пейчев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на английския композитор, поет и теоретик Томас Кемпиън (1567-1620) чрез изпълнения на Рейчъл Елиът (сопран), Майкъл Ченс (контратенор), Марк Падмор (тенор), Питър Харви (баритон), Найджъл Норт (лютня) и виолов ансамбъл "Конкордия".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Милите думи от детството – Магдалена Абаджиева, гл. ас. в Института за български език, поетеса за някои диалектни думи, свързани с колоритни образи и картини от родното ѝ място.
• 30 години "За думите"(от фонда на предаването): "Притури се планината" – за песента и думата "притури се" разговаряме с певицата Стефка Съботинова и проф. Славка Керемидчиева.
• Игрословица: игра с въпроси от областта на езика
• Всичко за образованието: "Игра за световен мир" или децата и големите въпроси – Милена Ленева, водеща на тазгодишното издание на играта.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Пивовари
Епизод 3: Пивото е страст – "Бъдещност, къщата и лекарят"
В третия епизод влизаме в Музея на бирата в Стара Загора, където събираме факти за началото пивоварството там. С Мария Абаджиева, внучка на д-р Кожухаров, първият пивовар в Стара Загора говорим за личността на дядо ѝ, за къщата им в Стара Загора и пивоварството като страст. Валентин Кръстев, мениджър в пивоварната, в Стара Загора ни показва новите технологични процеси и ги сравнява със старите. Габриела Посталова, уредник в музея ни води сред миналото на българското пивоварство.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Силвия Чолева
Антологистът Славейков и немските поети
За първи път излиза двуезично издание на антологията на Пенчо Славейков "Немски поети". Тя има специално място в българския културен и литературноисторически контекст.
"С основание можем, струва ми се, да заявим, пише в статията си Пламен Антов, че това първо двуезично издание, придружено от концептуалната студия на Бисера Дакова, възражда за нов живот тази антология на П. П. Славейков в българското литературознание. Двуезичната концепция е възпроизведена в насочеността на изданието: с привеждането на немските оригинали то върши неоценима услуга на българските изследователи на Славейковото творчество; от друга страна, с превода на портретните очерци на немски език е насочено към немскоезичните читатели и изследователи."
Несъмнена е заслугата на проф. Румяна Златанова, която е известен медиевист и бивш лектор в Хайделберг. Тя е инициатор и издател на "Немски поети" / Deutsche Dichter, Пенчо Славейков / Penčo Slavejkov. Тук трябва да се добави и името на Гизела Линднер, издирила оригиналните творби и превела биографичните очерци от български на немски език, както и на Спартак Паскалевски, оформил луксозния том. Повече ще научите от разговора с Бисера Дакова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика" – Избрано
водещ: Мария Вълчанова
Спомен за незабравимия Димитър Христов
Музиката на един от най-ярките творци на нашето време, от последния половин век, ще звучи в две поредни издания на предаването "Студио музика". Ще си спомним за композитора, теоретика, философа и педагога проф. д-р Димитър Христов, заедно с неговите почитатели и съмишленици проф. д-р Ганка Неделчева, проф. д-р Елисавета Вълчинова-Чендова, проф. д-р Явор Конов и журналиста Кин Стоянов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Най-доброто от "Аларма" и "Аларма Пънк Джаз" – запис от първия концерт на Луси Крюгер & (ЮАР/Германия) в София, осъществен през април  2024 г. в партньорство с "Гьоте-институт – България".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
За разлика от обичайните случаи, в които ударната секция полага основите за останалите инструменти в джаз състава, на 20 август в предаването "Животът в джаз" ще чуем как мелодичните инструменти биха могли да съпровождат барабаните. Блестящите сола ще бъдат изпълнени от Джоуи Барън, Елвин Джоунс, Арт Блейки, Макс Роуч и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 19 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 31 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов "Езиците на бирата" – в джаза и отвъд джаза. Гост: Людмил Фотев и като автор на едноименната книга, но и като специалист по различните музикални езици в Кулата на езиците. Или –..

публикувано на 18.08.24 в 08:35

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Училище за жени" от Жан Батист Молиер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Събота, 17 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Австралийски прогресив рок – Unitopia. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 16.08.24 в 17:32

Петък, 16 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 30 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Алис Купър от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Четвъртък, 15 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 29 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Бони Ем" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Знаменателният спектакъл от 12 май в Братислава на..

публикувано на 14.08.24 в 08:10