Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антологистът Славейков и немските поети

За първи път излиза двуезично издание на антологията на Пенчо Славейков "Немски поети". Тя има специално място в българския културен и литературноисторически контекст.

"С основание можем, струва ми се, да заявим, – пише в статията си Пламен Антов, – че това първо двуезично издание, придружено от концептуалната студия на Бисера Дакова, възражда за нов живот тази антология на П. П. Славейков в българското литературознание.

Двуезичната концепция е възпроизведена в насочеността на изданието: с привеждането на немските оригинали то върши неоценима услуга на българските изследователи на Славейковото творчество; от друга страна, с превода на портретните очерци на немски език е насочено към немскоезичните читатели и изследователи."

Несъмнена е заслугата на проф. Румяна Златанова, която е известен медиевист и бивш лектор в Хайделберг. Тя е инициатор и издател на "Немски поети" / Deutsche Dichter, Пенчо Славейков / Penčo Slavejkov. Тук трябва да се добави и името на Гизела Линднер, издирила оригиналните творби и превела биографичните очерци от български на немски език, както и на Спартак Паскалевски, оформил луксозния том. 

Повече ще научите от разговора с Бисера Дакова.

Снимка – изд. ТЕМТО

По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова разказва история за незарасналите рани и изкуплението в нова книга.

Людмила Калоянова с разказ за незарасналите рани и изкуплението в нова книга

История за незарасналите рани и възможното или невъзможно изкупление разказва Людмила Калоянова в новата си книга "Американски триптих". Това съобщават издателите от "Жанет 45“. По думите им романът засяга темите за вината и покаянието, за изгубената и намерена идентичност. Историята е разказана на фона на съдбата на три поколения емигранти в Америка...

обновено на 21.08.24 в 12:42

Вечер на импровизациите: ХаХаХа ИмПро театър с ново шоу в парка "Заимов"

"ХаХаХа ИмПро театър"  се завръща за трета поредна година с представления на открито в " ХаХаХа на пейка`24"  тази вечер в парка "Заимов", съобщават от трупата. Предстоят три импровизационни спектакъла със свободен достъп и на открито. Естеството на импровизационния театър и създаването на истории на момента позволява на трупата да представи три..

публикувано на 21.08.24 в 12:02

Музеите на бъдещето

Музеите на бъдещето – традиции, иновативни подходи и вдъхновяващи практики. Представяме новата магистърска програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" на Нов български университет. Гостува археологът Весела Герчева, директор на програмата и специалист по интерактивна педагогика и образование в музейна среда. И още:..

публикувано на 20.08.24 в 12:00

Музей "Етър" посреща своя юбилей с етно джаз концерт на Нина Николина

Музей "Етър" отбелязва 60-годишнината от създаването си с концерт на Нина Николина - "Етно Джаз Проект" , съобщават от културната институция, цитирани от БТА.  "Етно Джаз Проект" е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор и има неподражаем стил, обединяващ в едно фолклор, етноджаз, фламенко, вокални и инструментални импровизации. На..

публикувано на 20.08.24 в 11:12

Изложба на тракийски доспехи бележи началото на празниците в Казанлък

Постерната изложба " Доспехите на тракийските владетели" , подредена на витрината на Културно-информационния център в Казанлък, постави символичното начало на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе. Тя е резултат от съвместен научен проект на Националния археологически институт (НАИМ) с музей при Българската академия на науките (БАН) и..

обновено на 20.08.24 в 10:52