Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Саковата къща в "Етър"
Снимка: gabrovodaily

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника Румяна Денчева.

"Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на традиционната култура на балканджиите.

"Още при създаването желанието на Лазар Донков, инициатор и първи директор на музея, е било да се съхрани традиционният бит на хората от Централна Стара Планина. Балканджиите освен етнографска група са население с много буден ум, с прогресивност в начина на мислене, образованието и квалификацията. Нормално се получава така, че това население е в основата на бъдещата България.", разказва Денчева.

Индустриализацията, новите обществени отношения и технологически възможности довеждат до изчезването на редица традиционни български занаяти. Това, по думите на Дечева, е естествен процес, тъй като занаятите се раждат и поддържат от потребностите на хората. Например мутафчийството е заличено поради факта, че в днешно време никой няма нужда от кожени дисаги за пренасяне на стоки с кон или магаре. Работата на един музей е да документира и пази паметта за тези битови характеристики, пояснява Денчева.

 Етнографският музей "Етър" посреща своята 60-годишнина с нов модернизиран център, обновени и някои съвсем нови експозиции. Някои от атракциите и заниманията са насочени към деца и представляват семейна игра. Според своите интереси посетителите могат да се включат в различни демонстрации и програми, разказва Денчева.

На 7 и 8 септември предстои традиционният празник на пестила – типично балканджийски продукт или така наречения "габровски шоколад". Пестилът е сладко изделие, което се прави от сини сливи и навремето е било по-ценено и от хайвера, обяснява Денчева. По време на празника, който обичайно привлича много посетители, се приготвя пестил по традиционна рецепта и се правят различни занаятчийски демонстрации.

Сред най-големите атракции в "Етър" е Саковата къща – емблематична постройка от средата на XIX век, построена по поръчка на заможен габровски търговец. На втория етаж на къщата може да бъде видяна експозиция, представяща градския бит на едно възрожденско семейство с по-добри финансови възможности. На първи етаж е експонирана историята на къщата и на рода, чиято съдба е свързана опълченците на Шипка. Вече има и 3D модел на къщата, чиито модули малките посетители могат да сглобяват.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

Националното честване на Шипченската епопея ще се състои на 24 август

За началото на честванията на Шипченската епопея в "Нашият ден" разговаряме с Мариян Костадинов – бивш областен управител на Габрово, възстановил честванията. Костадинов споделя, че идеята за завръщането към празника е възникнала у него и колегите му в областната администрация спонтанно. "Битката на Шипка е една епична част от..

публикувано на 23.08.24 в 08:56

Доста отговори

В редакция "Хумор и сатира" винаги сме готови да отговорим на въпроси, които другите избягват. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим следните наши версии: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" по стихове на Валери Петров, който ни напусна преди 10 години. - "Истинските новини" – как да..

публикувано на 22.08.24 в 17:30

София става сцена на съвременно изкуство с дебюта на Sofia Art Fair

"Изкуството е значимо!" е слоганът на първото издание на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair. Форумът ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк , съобщават организаторите, цитирани от БТА. Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници По думите на екипа слоганът..

публикувано на 22.08.24 в 13:00