Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР поставя музикалното начало на 40-ата "Аполония"

Константин Илиевски и Светлина Стоянова
Снимка: Аполония

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива официално тази вечер четирдесетото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. 

Създаден  през 1948 година, Симфоничният оркестър на БНР и до днес играе важна роля в музикалния  живот на столицата и не само. Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само покрива целия периметър на класическата музика от барока до късния романтизъм с ярък фокус върху знаковите творби на ХХ век, но включва и световни премиери, написани специално за оркестъра. Българската музика винаги е била важна част от изявите му. 

Оркестърът е изнасял концерти в Южна Корея, Франция, Испания, Унгария, Холандия, Германия. Участвал е в културната програма на Световното първенство по футбол през 1998 и на Олимпиадата в Атина през 2004. С негов концерт е открит фестивалът Европалия в Брюксел през 2007. Солисти и гост-диригенти на Симфоничния оркестър на БНР са били безброй  световноизвестни български и чуждестранни изпълнители.

Диригент е Константин Илиевски, а солист на официалното откриване тази вечер на сцената на Амфитеатъра в Созопол от 20.30 ч. е Светлина Стоянова.

Кариерата на Светлина Стоянова започва с победата ѝ на реномирания певчески конкурс Нови гласове в Гютерслох, Германия  през 2017. Талантливата певица получава покани от Opéra de Nice Côte d’Azur и от Anthéa Theatre за ролята на Керубино (Сватбата на Фигаро от Моцарт) и на Розина (Севилският бръснар от Росини), представени на фестивала в Брегенц. Назначават я за солист във Виенската Щатсопера за сезоните 2018/19 и 2019/20. Там тя прави дебюта си като Дриада (Aриадна на Наксос от Рихард Щраус), пее Росвайс (Валкюра  от Вагнер), Лола (Селска чест  от Маскани) и други. 

Участва и в гастроли на оперните сцени в Хамбург и Дюселдорф. С ансамбъл Матеус под диригентството на Жан-Кристоф Спинози дебютира в Италианката в Алжир от Росини в турнето на ансамбъла във Франция. През 2020 тя се представя за първи път и  в Пепеляшка от  Росини на фестивала New Generation във Флоренция. Оттогава дебютира на престижни сцени като Росиниевия оперен фестивал в Песаро, Болшой театър в Москва и Цюрихската опера. Сред сцените, които са отворени за нея, е и Миланската Скала, където пее Розина, Керубино, Зулма и Дриада.

Ето какво сподели диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Константин Илиевски в "Артефир" за музикалното начало на 40-ата "Аполония":

"Отправям благодарност към организаторите – условията на местна почва са просто прекрасни. Сцената на Амфитеатъра е покрита – опазени сме от дъжд и слънце. Създадена е една много хубава акустика. От вчера репетираме на място, заедно с нашата прекрасна солистка. Надяваме се да предложим вечерта на многобройната публика един наистина много темпераментен концерт. Програмата е много хубава – подбрана е от няколко опери шедьоври."

Чуйте разговора с диригента на Симфоничния оркестър на БНР директно от Созопол.

Програма:

Джоакино Росини – Увертюра към операта Севилският бръснар
Джоакино Росини – Ария на Розина Unа voce poco fa из операта Севилският бръснар
Волфганг Амадеус Моцарт – Увертюра към операта Сватбата на Фигаро
Волфганг Амадеус Моцарт – Ария на Керубино Voi che sapete из операта Сватбата на Фигаро
Марин Големинов – Нестинарско хоро из балета Нестинарка
Парашкев Хаджиев – Молитва на Мария-Десислава из едноименната опера
Шарл Гуно – Увертюра към операта Ромео и Жулиета
Шарл Гуно – Ария на Стéфано Depuis hier… Que fais-tu из операта Ромео и Жулиета
Жорж Бизе – Прелюд към операта Кармен
Жорж Бизе – Хабанера на Кармен из едноименната опера
Йохан Щраус син – Увертюра към оперетата Прилепът
Йохан Щраус син – Ария на принц Орлофски Ich lade gern mir Gäste ein из оперетата Прилепът


Снимки – Празници на изкуствата "Аполония"


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30