Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи задават въпроси на тайконавтите

До 30-и септември се събират въпроси на български ученици и студенти, на възраст от 8 до 22 години за предстоящия "Разговор с тайконавти". Въпросите трябва да са свързани с космическите изследвания и научни открития, и могат да бъдат задавани на български, китайски или английски език. Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще изберат 15 въпроса. Тези въпроси ще бъдат изпратени до Китайската космическа станция, а тайконавтите ще отговорят на тях чрез видео по време на специално събитие в края на ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

"Тайконавтите са китайските астронавти, които и в момента пътуват в близкия космос. Учудващо, че точно през летните месеци, когато младите хора са в почивка, има огромен интерес и вече събрахме над 50 въпроса. Това показва, че българските деца са будни, любознателни и ги интересуват различни теми. 

Много от въпросите са и философски, например, ако религиозен човек отиде в Космоса, как ще се променят неговите възгледи? Има и въпроси като – как се адаптирате в Космоса, как спите... Има въпроси от различно естество – какво се наблюдава от космическата станция", разказва в предаването "Следобед за любопитните" доц. Симеон Асеновски от Института по космически изследвания на БАН. 

доц. Симеон Асеновски

На 400 километра надморска височина се намира Международната космическа станция, уточнява експертът. На същото разстояние, допълва той, се намира и Китайската космическа станция, където и в момента има тайконавти, които работят и изпращат интересни материали тук на Земята. 

Целта на българските специалисти от Института по космически изследвания е да популяризират това, което китайците правят в тази област. Китайската космическа агенция се опитва да привлече партньори, с които да работи по определени проекти съвместно, а българските специалисти се подготвят за това.

Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще изберат 15 въпроса. Организаторите ще поканят авторите на тези 15 въпроса да запишат видео, в което ще зададат своите въпроси на тайконавтите. Тези въпроси ще бъдат изпратени до Китайската космическа станция, а тайконавтите ще отговорят на тях чрез видео по време на специално събитие в края на ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН, уточнява доц. Симеон Асеновски. Всички участници, които са задали въпроси, допълва той, ще имат възможност да бъдат поканени на събитието, а 15-те участници, чиито въпроси са избрани, ще получат награди.

Целия разговор на Ани Костова с доц. Симеон Асеновски от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Институт по космически изследвания на БАН
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не пирамидите в Теотиуакан край Мексико сити? Този въпрос гложди туриста, колчем опита да обеме с поглед необятния наниз от храмове, храмчета и пирамидки на 48 км от мексиканската столица. Отговорът е ясен – не мащабността, а почти компютърната астрологична точност..

публикувано на 30.08.24 в 15:43

Образци на котленски килими грейнаха като стенописи в Котел

Още три стенописа с мотиви от котленски килими украсиха фасади на сгради в Котел. Те са от серията класически образци на Котленската килимарска школа с имена "Фучилà", "Сурвакниците" и "Динени кори". Стенописите са на фасадите на средно училище "Георги Ст. Раковски" и на Общинския медицински център в Котел по проект "Повишаване на атрактивността и..

публикувано на 29.08.24 в 16:20

Борис Илиев: Истинските проблеми на образованието са болезнени

Бързо приетата в началото на август от народните представители поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняваща пропагандата, популяризирането и подстрекаването към идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация, предизвика (очаквано) остра реакция, крайни мнения, обвинения, дълги обяснения, аргументиране, манипулативни..

публикувано на 29.08.24 в 12:40
Писателско кафене, 1935 г.

Бохемството – артпоза или политгримаса?

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..

публикувано на 28.08.24 в 17:27
Крави във Вадуц

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

Коне и крави в центъра на столицата Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І. Зад гърбовете на кравите..

публикувано на 27.08.24 в 16:35