Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не Теотиуакан

7
Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не пирамидите в Теотиуакан край Мексико сити? Този въпрос гложди туриста, колчем опита да обеме с поглед необятния наниз от храмове, храмчета и пирамидки на 48 км от мексиканската столица.
Отговорът е ясен – не мащабността, а почти компютърната астрологична точност стотици години преди Коперник и Кеплер при градежа на пирамидата и обсерваторията избутват напред Чечен Ица.

Теотиуакан
Теотиуакан означава "Градът на боговете" или "Където хората станаха богове". Той е нещо като овеществена Атлантида – никой не знае кой го е построил преди 2000 години, населил го е с 200 хил. души и също така безпричинно го е напуснал. Единственото сигурно е, че е възникнал няколко века преди ацтеките. "Заподозрени" са олмеките, но те са живели бая далеч - по крайбрежието,  на два часа път със самолет. Освен високите по 90 метра пирамиди на Слънцето и на Луната в Теотиуакан се извисяват още Дворецът на пеперудите и Храмовете на Тлалок, Кетцалкоатъл  и на Ягуара... Освен "свирепата котка" основен елемент в стенописите е кактус-наркотик, чиято дрога са използвали при жертвоприношенията си.

Теотиуакан все още е почитан като свещено място. От 90-метровия Храм на Слънцето (близо 200 "неравноделни" стъпала) се разкрива невероятна гледка към огромния комплекс. Който е катерил Великата китайска стена, тази височинка няма да го уплаши.

Чечен Ица
Най-внушителен е Дворецът на бог Кетцалкоатъл. Той е изобразяван като перната змия, но се приема за историческа фигура - човекът, който донесъл цивилизацията. Даровете му са календарът, математиката, металургията, астрономията, строителството, архитектурата, земеделието, билкарството, законите и мирът за местните хора. Той е със светла кожа, дълъг нос и брада. Легендите разказвали, че пристигнал с лодка от изток, и отплавайки, обещал да се върне някой ден.
Е, бледоликите се завръщат, но като туристи, и "позлатяват" мястото.

Ново сравнение с Атлантида стряска туриста на другия край на Мексико, полуостров Юкатан. Според учени маите били потомци на изчезналата цивилизация. Ама как ситните и смугли маи, 2 млн. от които все още живеят в Мексико и Гватемала, са се "изродили" от високите и руси атланти?! 
Чечен Ица! Магическо място, избрано за едно от седемте чудеса на света с гласуване по интернет. Мексиканците произнасят името на храмовия комплекс слято, с ударение на буквата И. Та звучи свойски,  като ръченица.

Чечен Ица – 10 квадратни километра пирамиди, храмове, обсерватория, колонада... И това е оцелялата част. Ревностни католически свещеници или унищожавали "езическите" светилища, или вграждали камъните им в църкви (като катедралата във Валядолид от ХVI век).

Чечен Ица
Тръпки минават по кожата от изсечените в барелефи човешки черепи. А всъщност да те принесат в жертва било голяма чест и щом свършела играта "пелота", клъцвали главата на капитана от... победилия отбор.
Впрочем, като изключим 3-килограмовото каменно гюлле, пелотата до болка напомня днешния футбол – играе се на две врати от отбори по 11 души и участниците нямат право да пипат топката с ръце.

Чечен Ица се е запазила непокътната, обвита за векове в савана на джунглата. Докато в края на ХІХ век един американец не купил имение за 5 долара и започнал при всяка копка да вади златни предмети. В задния му двор се оказало езерото за жертвоприношения, където маите омилостивявали боговете си с драгоценни дарове. Колко от несметните им съкровища са се превълнали на кюлчета и слитъци, заради благородния метал, не се знае.

Чечен ИцаЧетох някъде, че това възвърнало златотърсаческата стръв и били организирани хиляди експедиции за съкровищата на Монтесума. Мексиканският учен Пабло Ромеро, например,  вярва, че свещените езера във вулкана Толуча са най-естествените и логични скривалища на съкровищата. Те се намират в големите планини зад Мексико-сити по протежение на стар път, използван от индианците, които отивали на поклонение при езерата. Той останал скрит от испанците и е възможно ацтеките тайно да са пренесли божественото си имане горе. Те придавали на златото не материална, а религиозна стойност и най-голямото им желание било да не допуснат да попадне в ръцете на нашествениците. Тъй като златното съкровище е било предимно под формата на религиозни символи, не е имало по-добро разрешение от това, златните амулети да се принесат в жертва на бога на дъжда в най-високите езера в света. Техният бог ще бъде умилостивен, а поробителят Кортес — наказан.

По-големият кратер на вулкана е наричан "Езерото на слънцето". Спокойните, несмущавани води на. езерото са заобиколени от необитаем и непристъпен терен. Никаква следа от растителност, стръмни зъбери. Мястото буди ужас дори у човек без въображение. В едно от спусканията си за търсене на съкровище водолаз намерил копал (смолиста материя, използвана за кадене при церемонии), който индианците ацтеки и маи са поднасяли в дар на "Водния бог". Наличието на копал е знак, че има и по-ценни жертвени дарове. В свещения вир Чечен-Ица, където са открити ценности за милиони, смолата за кадене е повод да дойдат учените, археолозите...

В "кройката" на главната пирамида в Чечен Ица са втъкани космически точни изчисления на годината от 365 дни, часовете на лятното и зимното слънцестоене. Пирамидата има девет части, които символизират деветте подземни свята, и се издига на височина 24 метра. На 22 март и 22 септември слънцето катери стълбите на храма, образувайки сянка като змия.

Чечен Ица
Към 600 г. сл. Хр. Чечен Ица се превърнал в град. Около 987 г. се предполага нашествие на толтеки, заради каменни фрески със смесен стил.  Храмове и тераси, стъпаловидни пирамиди, олтари, стълбища, дворци, тронове, издялани надписи, пазари, дворове за игра на пелота, бани, обсерватория и статуи на богове. Масивният Храм на воините на границата с джунглата е заобиколен от 60 колони. Толкова са оцелели от разрушителните амбиции на католическите епископи. На каменните барелефи са изобразени толтекски воини с пробити носове, с украшения от пера на главата, готови да влязат в бой. На източната тераса върху камъка са "изчукани" змии и черепи. Внушаващата страх Стена на черепите някога била мястото, където набучвали отрязаните по време на човешките жертвоприношения глави. 91 стъпала водят към храма, посветен на Кукуклан. Това не само е предполагаемото име на толтека-нашественик, но също и на бога, наричан "Пернатата земя" или Кетцалкоатл. Да, същият като в Теотиуакан. И това ако не е съвпадение!


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Български младежи задават въпроси на тайконавтите

До 30-и септември се събират въпроси на български ученици и студенти, на възраст от 8 до 22 години за предстоящия "Разговор с тайконавти". Въпросите трябва да са свързани с космическите изследвания и научни открития, и могат да бъдат задавани на български, китайски или английски език. Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Образци на котленски килими грейнаха като стенописи в Котел

Още три стенописа с мотиви от котленски килими украсиха фасади на сгради в Котел. Те са от серията класически образци на Котленската килимарска школа с имена "Фучилà", "Сурвакниците" и "Динени кори". Стенописите са на фасадите на средно училище "Георги Ст. Раковски" и на Общинския медицински център в Котел по проект "Повишаване на атрактивността и..

публикувано на 29.08.24 в 16:20

Борис Илиев: Истинските проблеми на образованието са болезнени

Бързо приетата в началото на август от народните представители поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняваща пропагандата, популяризирането и подстрекаването към идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация, предизвика (очаквано) остра реакция, крайни мнения, обвинения, дълги обяснения, аргументиране, манипулативни..

публикувано на 29.08.24 в 12:40
Писателско кафене, 1935 г.

Бохемството – артпоза или политгримаса?

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..

публикувано на 28.08.24 в 17:27
Крави във Вадуц

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

Коне и крави в центъра на столицата Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І. Зад гърбовете на кравите..

публикувано на 27.08.24 в 16:35