Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

135 години от смъртта на Захари Стоянов

Захари Стоянов (1850-1889)
Снимка: Уикипедия

На 2 септември се навършват 135 години от смъртта на Захари Стоянов, революционер, политик, журналист и писател. Джендо Стоянов Джедев е роден през 1850 г. в семейството на овчар от сливенското село Медвен. Стоянов завършва църковно и класно училище в родното си място, а поривът към просвета го отвежда във Варна и в Русе.

Захари Стоянов е част от Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Освен участник в Априлското въстание, той е и негов историограф. Най-ярък пример в литературното му дело е книгата "Записки по българските въстания", но Стоянов пише биографиите на Ботев и Левски, както и свидетелства за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които разширяват идейно и тематично българската революционна история. Втори върхов момент в битието на Стоянов е неговият принос за осъществяването на съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В "Нашият ден" отбелязваме годишнината от смъртта на Захари Стоянов със записи от Златния фонд на БНР. Слушаме думите на литературния критик Ефрем Каранфилов, който очертава портрет на българския революционер. Припомняме и интервю от 3 март 2003 г. с проф. Симеон Янев, който определя "Записки по българските въстания" като "най-необичайната книга в българската литература".  

В ефира на предаването се включва д-р Искрен Великов, уредник в къща-музей "Захари Стоянов" в Русе, за да разшири разказа за колоритната и разнообразна личност на революционера.

По думите на д-р Великов Стоянов обединява и епичното, и книжовното в темата за българското революционно движение.

Захари Стоянов пристига в Русе с намерението да учи, но тъй като не успява да се запише в държавното училище, заработва като абаджия. Започва да посещава читалището "Зора", което в този момент укрива дейността на Революционния комитет в Русе – така Стоянов става част от организацията, разказва д-р Великов.

Музейният уредник запознава слушателите с един любопитен момент от литературната дейност на Захари Стоянов, който се оказва съдбовен за неговото участие в Съединението. След като княз Александър отменя през 1881 година новата Българска конституция, Стоянов пише произведението "Искендер бей", в което осмива княза. В резултат на тази книга той е принуден да напусне княжеството и заминава за Източна Румелия.

В днешния ден да си спомним за цялата плеяда от национални герои, призовава д-р Великов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тримата рицари от ляво надясно: Олег Попов, Славчо Николов, Олег Ковачев

Стара София в старите български ленти

Стара София оживява чрез старите български ленти в една вълнуваща инициатива на кино "Влайкова". Поредица от прожекции запознават младата аудитория с лика на солицата през 50-те, 60-те, 70-те години на миналия век, запаметен в от някои от класиките на българското кино.  Завръщаме се в атмосферата на филма "Рицар без броня", чиято прожекция..

публикувано на 02.09.24 в 12:10
Дора Габе

Софийските потайности – разказът на едно вековно дърво

На къщния праг да седя, да  чакам, когато ще мине  обичния ,  чакан с години,  далекия път да следя. Откъс от стихотворението "На прага", Дора Габе Кой е домът, на чийто праг голямата българска поетеса сяда, за да следи "далекия път" – журналистът Владимир Дворецки разказва в "Terra Култура" за един, изчезнал след..

публикувано на 02.09.24 в 11:12

Спирка София през 70-те година на XX век

Изложба " Спирка София’70 " с архивни фотографии от Панайот Бърнев в пространството за изкуство DOT София канят публиката между 3 септември и 5 октомври на разходка в един от най-колоритните района на столицата – Женския пазар. Фотографската експозиция поставя началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в..

публикувано на 01.09.24 в 08:55
Иван Теофилов

Иван Теофилов представя на "Аполония" "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм"

Тази вечер в Художествената галерия на Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", е представянето на поета Иван Теофилов и неговите книги "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм". "Антология на българския символизъм" излиза през 1995, но от години е с изчерпан тираж. Това е нейното второ издание, за което Георги..

публикувано на 30.08.24 в 19:35
Директорът на Фондация

Българската телеграфна агенция е носител на наградата "Аполон Токсофорос"

Българска телеграфна агенция (БТА) е носител на наградата "Аполон Токсофорос" на Фондация "Аполония".  Статуетката връчи изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова на генералния директор на БТА Кирил Вълчев по време на официалното откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2024.  Ето какво сподели в "Артефир" директорът..

публикувано на 30.08.24 в 19:00