Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 5 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последната засега трилогия на Паоло Фрезу Legacy.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд и музика в ритъма на кумбия от Колумбия и Венецуела.  

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Гатанките на Петър", детско творчество.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Кап и Чук" от Будинка Русанова

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Светлозар Желев
На живо от Созопол
• Репортаж от Пловдив за концерта по случай 10 години от обявяването на града за Европейска столица на културата.
• Разговор с Цанко Лалев, поет, писател, издател и преводач, автор на повече от 50 книги и енциклопедии за деца, за романа му "Домът на пчелите", "Аполония" и детската литература.
• Разговор с Александър Секулов – поет, писател, драматург, за театъра, поезията, прозата, и за "Аполония".
• Разговорът: Разговор с Деляна Манева и Александра Попова, съпругата и дъщерята на писателя, драматург и сценарист Алек Попов, който ни напусна през май, за неговото творчество, живот и памет. Вечерта ще бъде и събитието в негова памет, с участието на Захари Карабашлиев и Димитър Камбуров.

от 10.05 до 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" – Избрано
Водещ: Красимир Мартинов
• Момичето с красивите големи очи от "Дом за нашите деца" – преди и след установяването си в Италия – интервю с актрисата Елжана Попова.
• България – прародина и земя мечта – разговор с Таня Танасова от Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец".
• За живота на българите в Молдова – интервю с Георги Барбáров, председател на Българската община в Република Молдова.
• София и Ирина Кушлеви за основаното от тях българско училище "Зора" в Ричмънд, щата Вирджиния.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа – Избрано
Водещ: Маргарита Заберска
Звучи албумът Notbad на финландската фюжън група Peela, реализиран през март 2024 година.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Таня Димова
Фестивал на изкуствата "Аполония" – директно предаване от Созопол

• Тодор П. Тодоров представи романа си "Хагабула" в Созопол.
• Филмът "Последният гларус" на Тонислав Христов, част от филмовата програма на "Аполония" – разговор с режисьора и кинокритика проф. Божидар Манов.
• Албена Михова и Маргарита Хлебарова за спектакъла "Шаферки" с режисьор Владимир Люцканов.
• Джаз трио "Акустична версия" – Петър Славов, Христо Йоцов и Антони Дончев с концерт в Археологическия музей.
• "Ръкомахане в Спока̀н" на Драматичния театър "Н.О. Масалитинов" - Пловдив на сцената на Празниците на изкуствата: разговор с режисьорката Елица Йовчева.
• Певицата Белослава с концерт и спомени за "Аполония".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
Водещ: Даниела Найденова
• Преди 150 години  Джузепе Верди пише своя "Реквием", а в края на юни творбата звуча в голямата зала на Берлинската филхармония с участието на два български хора - Академичен хор "Света Параскева" към Националната художествена академия и Смесеният камерен хор "Петър Динев" при софийския храм "Св.Св. Кирил и Методий". Отзвук от събитието в разговора с диригентите на съставите – Галина Луканова и Деница Кабурова
• На 7 и 8 септември в град Несебър се открива второто издание на международния фестивал за сакрална музика "Богородице, Дево, радуйся". Подробности ще научим от Миглена Щерионова, представител на народно читалище "Яна Лъскова - 1905“
• И още отминали морски събития от Несебър – 13-и конкурс  "Нови гласове, песни и изкуства", организиран от сдружение "Евтерпани". За него и за предстоящото ново есенно издание на конкурса "Нота и четка", посветено на международния ден на музиката, разговаряме с председателя на сдружението Аня Краваева

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
Водещ: Ани Костова
• Как структурата на едни съединения, повлиява на техния ефект и определя функционирането им? Какво е значението на биологично-активните вещества – проф. Илза Пъжева, професор в Института по биофизика и био-медицинско инженерство при Българската академия на науките.
• Анатомичен атлас:
- Вярно ли е, че в човешкия организъм има 12 милиона рецепторни клетки и 23 000 обонятелни такива - разговор с  д-р Димитър Кехайов - специалист УНГ.
- За незаменимата роля на "Морската рупия", чийто популации бяха възстановени през годината - разговор със Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".
• Учим чрез забавление: Как една обсерватория може да се превърне в привлекателен център за децата от Габрово и региона - разговор с директора на обсерваторията Даниела Иванова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Венета Гаврилова
Поредица: Въпрос на вкус!
Епизод: Защо са ни вкусовете
Що за вкус има човек, който може да излее в салатата си половин чаша оцет, да изсипе четвърт шепа сол и накрая с удоволствие да си изпие сокчето или пък да изяде в рамките на половин час цяла тава обилно сиропирана баклава. Какво удоволствие доставя чаят, подсладен с три лъжички захар или кафето – с четири. И това са най-малките странности във вкусовите предпочитания на себеподобните ни. Има обаче и неща, които обединяват усещането за вкус на всички нас.
В първото предаване от поредицата, посветена на вкусовете, ще видим защо природата ни е дарила с възможността да ги различаваме, как действат вкусовите ни рецептори, как семейният и националният модел на хранене определя избора ни на вкусове, колко са вкусовите усещания и възможно ли е пристрастяване към определен вкус.
За всичко това разговаряме с проф. Стефка Петрова, наша водеща специалистка по хранене и диететика и с Илияна Саздова, гл .ас. в биологическия факултет на Софийския университет.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" - Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Милена Лекова
Преломната самота на католическия епископ и монах Ерик Варден. Разговор с Тони Николов - философ и редактор на изданието.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Водещ: Лина Мачева
Творческата история на гъдуларя Димитър Гугов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Водещ: Валерия Христова
• Международният музикален фестивал "Варненско лято” продължава през септември с Международен симпозиум, посветен на музиката на дунавските страни и с модула "Ренесансова и барокова музика". Гостува ни проф. Марио Хосен - артистичен директор на фестивала.
• Международният фестивал "Софийски музикални седмици" за първи път с есенен модул. От 13 до 30 септември – камерни концерти, опера с кукли и съпътстващи прояви. За събитията разговаряме с проф. Момчил Георгиев артистичен директор на фестивала.
• Предстои есенното издание на 15-ия Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". За програмата и участниците в предаването гостува артистичният директор Мила Павлова.
• Кларнетистът Атанас Маринов представя финалните концерти от турнето озаглавено "Музикална магия" на Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов.
• Шестото издание на "Culturama 2024" се провежда под мотото Water Live – "Музиката на водата" и представлява поредица от културни събития, свързани в една обща тема, свързана с опазване на околната среда, биоразнообразието и природосъобразния начин на живот. В края на лятото фестивалът гостува в град Поморие на 13 и 14 септември. Подробности за тези събития научаваме от Ина Кънчева.
• Личен план

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Цветан Цветанов
"Аларма" на живо от второто издание на фестивала за съвременна градска култура и изкуства Station Street в Пловдив – пряко от фестивалната улица "Иван Вазов" с гости Танос Галос (Гърция), Хаиг Язджиян (Армения/Гърция) и други участници във фестивала.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на "Скот Хендерсън трио", Грегоар Маре, Аманда Тейлър, Ерин Бентлидж, Войтех Пилиховски, "Флектоунс", Мичъл Форман, "Сейж", "Хюман Елемент".
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 4 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на Грегоар Маре в дуото..

публикувано на 03.09.24 в 16:50

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50