Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 7 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Валери Димчев, Магда Пушкарова, инструментална група с ръководител Цвятко Благоев, Снежанка Борисова, Кунка Желязкова, Методи Динков, Стоян Парушев и Пламен Борисов.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Водещ: Валери Леков
Истории от живота на Григор Григоров - роден в София, работи в Благоевград, но живее в Перник. От няколко години има къща в кюстендилското село Шишковци, където се чувства най-добре. Работил е като преподавател в университети в Молдова, Беларус, Румъния и Унгария.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
• Героите разказват: представяме "Телевизионната кула" в град Русе.
Питаме децата от Център "Чародея" какво знаят за телевизионните кули.
• Четене с разбиране: представяме книгата "Звездичка и их-ах-охчетата". Една звездичка заблестява в спектъра на Земята, едни същества задават купища въпроси, едно дете пораства... разговор в студиото с авторите на книгата Кристина Белчева и Цанка Георгиева.
Питаме малките ни слушатели какво знаят за чувствата.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
Водещ: Стойчо Стоев
"Очите на дете…" – обичана поетична марка, която заимстваме в разговора с детския офталмолог проф. Александър Оскар. В навечерието на новата учебна година припомняме важни съвети и препоръки за деца и за родители. Грижата за зрението на малките е голяма отговорност и включва редовни прегледи, ограничаване на заниманията с електронни устройства, повече игри на открито, предпазване от очен травматизъм…

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
Водещ: Мария Мира Христова
• Съботният маршрут на "Семейно радио" започва със закуска и сватба в село Осойца, местността Богаза, община Горна Малина - на кулинарния празник "Вкусни сватбарски гозби" ни посреща Стоян Стоянов.
Продължаваме към Банско, разговор с Адриана Цанева, председател на Програма "Произведено в България", и се включваме във втория ден от форума "Банско – портал във времето", посветен на културно-историческото наследство в региона.
• Вкусът на истината
• Ден след Съединението Пловдив ни посреща със Station street и поглед към различни културни и музикални пластове – директно включване от Града под тепетата.
• Моето семейство: Да се влюбиш и задомиш – истории от вчера и днес с Валери Леков.

от 10.30 до 11.00 часа
Летен концерт "Златният кос"

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
Водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването. Гостува Лилия Тошева.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
Водещ: Антон Митов
В директно предаване от Созопол Антон Митов представя артистичния директор на "Аполония" Маргарита Димитрова.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
Водещ: Лили Друмева
Изпълнения на Keни Роджърс, събрани в три колекции: 21 number one’s, Love songs и Кenny Rogers early hits.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
Водещ: Теодора Церовска
Градски събития
• Тази година фондация "Аматерас" ще поднесе в рамките на 35-ите Дни на японската култура в България изненадваща програма, посветена на трите важни годишнини в двустранните отношения между България и Япония. Разговор с Даниела Тодорова за изложбата "Японски импресии".
• Председателят на Мулти култи колектив Бистра Иванова представя идеята за плакатите Sofianer, вдъхновени от списанието New Yorker, заедно с двама от участващите артисти – Виктория Губерска-Слейман и Тома Томов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Водещ: Ивайло Кицов
• Плешивото куче отбелязва своя идеен рожден ден с появата на филма "Kopaszkutya" на знаменития унгарски режисьор Дьорд Сомяш, фокусиращ историята на митичната банда "Хобо Блус бенд".
- В кадър: Ласло Фьолдеш, фронтменът на групата, бунтарят, който пусна духа от бутилката не само в крайния будапещенски квартал "Кобаня", а и в откритите пространства на цяла Източна Европа, още преди на политическия хоризонт да се появи Михаил Горбачов.
- Извечната песен на Мисисипи, но композирана по нашите географски ширини.
- Нашето верую дотук, а и занапред.
• Какво ново?
- Големият Горан Брегович пристига в Пловдив за ексклузивно участие на новооткрития стадион "Христо Ботев" с обещание за исторически концерт, част от чиито приходи ще бъдат дарени за благотворителност.
- Шестият десант на "Лайбах" в България. Какво да очакваме от новото шоу на словенската индъстриъл машина?
• Честит рожден на:
- Eднояйчните близнаци Бил и Том Каулиц - утихна ли тийн глъчка около някогашната бой банда "Токио хотел"? Последният - седми студиен, албум на магдебургските хлапета "2001".
- Андрей "Sunssay" Запорожец, творческата половинка на Сергей Бабкин в хитовия украински проект "Пятница". Музика с кауза, (не само) защото в родината им има война.
• "Съветския Синатра"? Кой пък ще е този? Нарича се Муслим Магометович Магомаев, азербайджански и руски оперен и поп певец, народен артист на СССР, който постигна емблематичен статут в Русия и постсъветските страни със своя вокален талант и харизма.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Водещ: Емил Янев
Припомняме епизод 544 на "Трамвай по желание", който среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев.
В студиото на "Трамвай по желание" маестрото развива и свои тези за автентичния фолклор, за фасадния патриотизъм, за актуалната действителност. В края на краищата Митко Щерев е убеден, че човек по всяко време трябва да вярва, независимо в какво. Както и е категоричен, че светът и човекът си патят най-много от хитреците.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Ние от плаца" от  Мартина Груева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде - Избрано
Водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Как се събира музейна сбирка, която да разказва лични истории, така че уроците по история да не звучат само като сухи факти, а да можем да съпреживеем събитията, разговор с Максим Делчев.
• Маршрути: Историята на карловското село Бегунци. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Водещ: Даниела Найденова
120 години от рождението на Любомир Пипков.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 6 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 05.09.24 в 08:20

Четвъртък, 5 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последната засега трилогия на Паоло Фрезу..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Сряда, 4 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на Грегоар Маре в дуото..

публикувано на 03.09.24 в 16:50

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25