Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от канадския фестивал Дю Морие, както и албумът ѝ с Майлз Дейвис и Тутс Тилеманс. Самият Жан-Батист, по прякор "Туутс" Тилеманс също е сред "кръстниците" на предаването и другите два вторника ги посвещаваме на него и концерта му в Антиб-Жюан-ле-пен от 21 юли 1985.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и традиционна музика от Западна Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Борис Машалов, Виолета Маринова, Дияна Василева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо агнето е кротко", бразилска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Чудесата на Чили Чала" от Естер Тот и Шандор Терек – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темите на деня: За старта на образователната програма на Комисията за финансов надзор, адресирана към средношколците, която ще им даде информация за небанковия финансов сектор.
• Темата на деня: Кои са възможностите за подкрепа на креативните и творчески индустрии, които предоставя Министерството на иновациите и растежа, за кого са предназначени и в какви срокове?
• Разговорът: С един предприемач, иноватор, представител на българската стартъп екосистема, чийто бизнес, адресиран към подобряване качеството на атмосферния въздух, днес се използва дори на Соломоновите острови в сушилните за какао. Събеседник: Живко Стефанов.
• Минути на редактора.

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
Водещ: Василена Мирчева
• Защо определени култури и континенти изпреварват останалите в развитието си, кои са движещите сили на прогреса, къде е коренът на устойчивостта – тези важни въпроси разглежда в книгите си проф. Джаред Даймънд. Използваме формалния повод на 85-та му годишнина за да поговорим за идеите му.
• Възможно ли е математиката да се преподава интригуващо, а задачите да са свързани с теми от географията, историята и биологията – разговор с Невена Събева, учител по математика и автор на пособието "Математика на практика, задачи от реалния живот".

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Димитрина Кюркчиева
• Театралният фестивал "Сцена на кръстопът" започва в Пловдив. Разговор с Росица Обрешкова, програмен директор.
• Предстои нов градски фестивал на изкуствата "Аз съм София" (17-23 септември). Гостуват организаторите Христомир Сърбинов и Борислава Лазарова.
• Унгарската художничка Юдит Рита Рабоцки открива изложбата си "Женска природа" в галерия "Васка Емануилова" и в Унгарския културен институт.
• Алея на книгата се откри в София – разговор с литературния наблюдател Гергана Рачева.
• Диана Игнатова представя книгата си "Улица Рокфелер" – истории за хора, събития и места".
• Миглена Дикова-Миланова, преподавател по българска литература в Университета в Гент разказва за литературната си лятна резиденция на Фарьорските острови.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
Водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на Франческо Канова да Милано (1497-1543) с изпълнения на лютнистите Найджъл Норт, Пол О’Дет, Хопкинсън Смит, Кристофър Уилсън и Шърли Ръмзи.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
Водеща: Венета Гаврилова
• Образът на майката в средновековни славянски правни текстове – разговор с авторката на изследване по темата доц. Десислава Найденова.
• 30 години "За думите" (от фонда на предаването): "Бъдеще в миналото" – за някои особености на младежкия говор.
• Всичко за образованието: Моделът на Демократичното училище и осемте критерия за качествено образование – интервю с Гейбриъл Грос, преподавател и основател на демократично училище в Испания.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Ани Маринова
Сладкото като история и ритуал – Епизод 2: Баклава
Вторият епизод от поредицата, в която представяме ритуалния и празничния характер на сладкия вкус, нарекохме "Баклава", царицата на всички сладки изкушения в кухнята на турската общност у нас. Сладостите, които тя приготвя са безбройни, и са неизменна част от обредността при радостни и тъжни поводи.
Събеседници: Шевкие Чакър от Турската редакция Радио България на Българското националното радио и Еркин Енвер Исмаил, един от най-добрите майстори на баклава у нас.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Яна Пункина
• Очерците на Елена Костюченко събрани в книгата "Моята любима страна" – репортажи от една изгубена страна или предупреждение за обществата с разклатена демокрация? Разговор с Красимир Лозанов.
• Моята история, моята тема: Художничката Огняна Серафимова ни въвежда в света на своите "Време-пространствени полета".

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
Водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Водещ: Валерия Христова
Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от цикъла "Музиката на дунавските държави. Традиция и съвременност" в рамките на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Участват Адела Ликулеску, Александра Тирсу, Лиляна Кехайова, Наташа Великович, Йозеф Хорват, Александър Гордън, Ливия Селин, Марта Потулска. В програмата: Любомир Пипков – Клавирно трио от 1930 г.; Макс Регер – Клавирно трио № 1 в си минор, опус 2; Рихард Щраус – Клавирен квартет в до минор, опус 13.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Хелиана Велинова
Гостува Сергей Пунчев от Punchev Group, за да сподели своите впечатления от най-голямото международно изложение за създатели на игри. България направи своя дебют с национален щанд, представяйки 9 компании за разработка на игри - Incineration Productions, Kipi Interactive, The Sixth Hammer, TDB Play, Elando, Chase a Cloud, VertexBee, Dreamtech и Punchev Group, които демонстрираха своите най-нови заглавия.
Разговор с Лилия Мерджанова за най-мащабното професионално събитие в България – "Кошер 2024", което ще се проведе на 18 септември. Това събитие обединява хора и идеи от сферата на бизнеса, технологиите и креативните индустрии. И тази година то ще се състои в зали 1 и 2 на Интер експо център.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Саксофонът често се възприема като инструментът символ на джаз музиката, поради тази причина неговото присъствие в записите е показателно за състоянието на жанра. Разглеждаме някои от най-ярките джаз албуми, издадени от началото на 2024 г. до сега, в които водещ инструмент е саксофона, а солистите – Чарлс Лойд, Крис Потър, Мелиса Алдана и Камаси Уошингтън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 9 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде ни пренася на два фестивала с 60 години отстояние. Първият е нормандския Джаз под ябълковите дървета - Кутанс 2024, където Андре Манукян и формацията..

публикувано на 08.09.24 в 08:15

Неделя, 8 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Британик" от Расин от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 07.09.24 в 08:15

Събота, 7 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 06.09.24 в 15:13

Петък, 6 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 05.09.24 в 08:20

Четвъртък, 5 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последната засега трилогия на Паоло Фрезу..

публикувано на 04.09.24 в 08:15