Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улица "Рокфелер" – история за хора, събития и места

"Каня те широко да отвориш очи и да видиш какво ни заобикаля" – казва един от героите на Диана Игнатова в дебютната ѝ книга с истории за хора, събития и места, които си мислим, че (не) познаваме. Томчето от 200 страници ни грабва още с пастелната рисувана корица на художника и дизайнер Тодор Манолов. В своите 23 истории авторката умело включва не само въображение, но и мит и исторически факти, събития и личности, като ни пренася сякаш с машина на времето в различни векове, пресъздава атмосферата и обстоятелствата и услужливо посочва на читателя любопитни факти, прави кратки обзори и сякаш ни насърчава да посетим съответното място. Така на страниците на книгата се срещаме с валонския селянин Жан-Батист Декостер – най-известният гид на XIX век, който извежда на бойното поле император Наполеон за битката при Ватерло.

Гостуваме в градината на мистър Томас Кар, когато през 1837 г. е консул на САЩ в Танжер – като дипломат получава необикновен подарък два атласки лъва. Преди да разберем какво се случва с тях, се потапяме в европейско-мароканската средиземноморска екзотика на града и се натъкваме на факта, че днешните мандарини по-скоро е трябвало да се казват... танжерини.

Дори и да сте сред страстните познавачи на киното от 60-те години, в историята "За славата на един сладкиш" ще видите Бриджит Бардо не само като секс символ и медийна звезда, а и като посланик на легендарното творение на френското сладкарско изкуство "Тарт тропезиен" от Александър Мика. Макар рецептата да е пазена ревниво дълги години, Диана Игнатова отбелязва как този сладкиш навлиза и в ...световната политика.

В книгата има разказ за величествената катедрала Нотр Дам в Париж – ще научите историята на трънения венец, превърнал се в реликва, и какво се случва с характерния петел от шпила на катедралата. Но пък със сигурност читателят не очаква, че улица "Рокфелер" се намира... в Петрич. Едноименният разказ, превърнал се и в заглавие на сборника, разкрива малко известна история с какво родът на легендарните богаташи е свързан с България, без никой от тях да е стъпвал в страната ни.

Димитрина Кюркчиева покани авторката да представи предпремиерно в "Артефир" дебютния си сборник с разкази "Улица Рокфелер – истории за хора, събития и места". Чуйте разговора в звуковия файл.


Диана Игнатова завършва Френската гимназия във Варна и българска филология и психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира във Франция и Швейцария в областта на международното културно сътрудничество и културна дипломация.

Дълги години работи в Международния отдел в Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По-късно в Министерството на културата отговаря за работата на българските културни институти в чужбина и двустранното международно сътрудничество в областта на културата. От 2009 до 2019 г. е директор на Българския културен институт в Париж.

Диана Игнатова е публикувала в периодичния печат, в сайтове за култура и лайфстайл, има и няколко фотодокументални изложби.

Снимка: "Книгомания"


По публикацията работи: Росица Михова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

"Елизабет или Кралицата девственица" с премиера в Пловдив

От 10 до 21 септември Пловдив е домакин на 28-ото издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". След спектакъла "Без кръв" по Алесандро Барико, с който вчера беше открит фестивалът, тази вечер ще има още една премиера на домакините от Драматичния театър "Николай Масалитинов". Пиесата е "Елизабет или Кралицата девственица"..

публикувано на 11.09.24 в 13:10

Фестивалът за улични изкуства 6Fest – с пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Първият български самостоятелен фестивал за улични изкуства 6Fest разширява фестивалната си карта с пътуващи издания в София (14 септември), Стара Загора (20-21 септември) и Бургас (11-12 октомври) . Така градовете с издания на 6Fest за цялата фестивална история от 2017 г. насам са вече 7. "Още от втората фестивална година се роди мечтата ни..

публикувано на 11.09.24 в 12:17

Зорница Христова разказва история за музиката на приятелството

Още от корицата, та до края на книгата на Зорница Христова "Мил домашен комар" шегата и провокацията вървят ръка за ръка. В много успешен тандем с художника Ясен Григоров тя ни среща сладкодумно и остроумно в римувани стихове за една от домашните напасти, а именно комарите. По-точно един от тях, който много иска да стане нечий домашен любимец...

публикувано на 11.09.24 в 09:30

Карлос Отеро учи българите на фламенко, но може да играе и хоро

София е домакин на първия за България професионален уъркшоп по фламенко. Ръководител на уъркшопа е испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро. В продължение на пет дни той работи интензивно с двайсет и двама български актьори, хореографи и танцьори, за да ги въведе в изкуството на огнения танц, популярен в целия свят. Хуан..

публикувано на 11.09.24 в 08:05