Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел гледа на България като на важен и стратегически съюзник

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

Българо-израелското академично сътрудничество предлага нови големи възможности

Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова
Снимка: БНР

"Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много различни. Едно от най-големите предизвикателства е да направим разграничението между добро и зло." 

Това заяви в предаването "Мрежата" Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Израел в България, който гостува по повод наближаващата учебна година – в училищата и в университетите. Преводът в ефир е на Габриела Цекова.

В наши дни хората – у нас и по целия свят – са изложени на дезинформация, пропаганда и внушения. Какво от това, че в университетите и в училището, в традиционните медии се говори обосновано, с факти, правят се исторически препратки и сравнения, когато хората вярват повече във фейкове, фалшиви новини и безподобни конспирации?

Дезинформацията – как да се борим с нея? Социалните медии – фалшиви новини, пропаганда?

"Първо, да си зададем въпроса защо сме изложени на тази дезинформация? Има причина за това. За да се създаде тази дезинформация, така че тя да повлияе на умовете на хората, трябва се инвестират страшно много пари, време и енергия, човешки ресурси... Има държави, които имат интерес да излагат тази дезинформация, в общества, които са много чувствителни на тази дезинформация, и да ги разделят.

Например TikTok. TikTok е китайско приложение. Китайските деца не са изложени на това, което нашите деца получават. При тях приложението се използва за образование и обучение, а не за политическа пропаганда. Използването на тези инструменти от Русия, от Иран, от Катар и от Китай е целенасочено. Демократичните общества са чувствителни към тази информация, защото в демокрацията не можете да блокирате информация просто защото не ви харесва. При разпространяването на тази лъжлива информация никой не подлежи на никакви последствия – а това е древният начин за контрол на обществата и за разпространение на омраза и противопоставяне. Това не е измислено сега. Въпросът е какво можем да направим ние, като демократични общества, защото не искаме да разрушаваме нашите собствени ценности."

Каква е цената на истината и цената на лъжата? 

"В крайна сметка нашата отговорност, като възрастни, е да образоваме децата си как да използват инструментите, които им предоставя модерният свят? Какво искат социалните мрежи – искат пари. Ние трябва да научим децата си как да използват тези платформи, защото те приемат всичко за истина. Истинската заплаха всъщност предстои с навлизането на изкуствения интелект."

Какви са отношенията между България и Израел в областта на образованието? 

През последните години, с въвеждането на иновативни програми и съвместни инициативи, академичните отношения между Израел и България отбелязаха значителен растеж. Това сътрудничество не само укрепва двустранните връзки, но и обогатява академичната среда в двете страни. Създаването на тези програми отразява нарастващия интерес към Израел сред българската академична общност и предоставя платформа за насърчаване на по-задълбочено разбирателство и диалог между двете страни. 

От 1991 г. Република България и Държавата Израел имат подписана Спогодба за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието. Този договор издържа на времето и 33 години по-късно продължава да бъде един от ключовите елементи на отличното сътрудничество между България и Израел. Той включва съвместни изследователски проекти, обмен на преподаватели и студенти, както и разработване на напреднали образователни инициативи в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, медицинските изследвания, природните и хуманитарните науки и международната сигурност. 

Посланикът на Израел в България Н. Пр. Йоси Леви-Сфари подчертава: "Израел гледа на България като на важен и стратегически съюзник. Когато казваме, че искаме да задълбочим отношенията си – точно това имаме предвид. Наскоро Министерството на регионалното развитие на Израел реши да включи България в своите проекти, които включват укрепване на академичното сътрудничество. Виждаме, че израелски и български преподаватели вече си сътрудничат и искаме повече български студенти да участват в нашите международни програми."

Убийства на журналисти?

"Всъщност няма убийства на журналисти, това отново е фалшива новина. Много хора в Газа си слагат значки "Press" и така се опитват да минат за журналисти. Ако вие нахлуете в Израел и снимате атаката на 7 октомври, организирана от Хамас, вие журналист ли сте? Имате ли право да го правите? Ако участвате в пропагандата на Хамас, вие журналист ли сте, или сте терорист? Говорим за военна зона. Във военната зона хората понякога получават наранявания. Ние не сме инициирали тази война, не сме я започнали. Ние сме принудени да водим война срещу терористична организация. Израел няма интерес да нанесе вреди на цивилни или на журналисти. 

В списъците на експерти по граждански войни, от Обединеното кралство, САЩ и т.н., се посочва, че Израел предприема мерки, които други западни страни не са предприемали, за да предотврати избиването на цивилни. 

Но ако вие се наричате "журналист", а всъщност сте "терорист" Аз не съм чул да има призиви към Хамас, които атакуват Израел ежедневно и засягат жени, мъже, деца..., да освободят всички заложници. Те са избрали тази тема, за да делегитимират Израел. Ние имаме всяко право да се защитим, ние се борим в една справедлива война срещу много жестока терористична организация. Имаме намерение да направим всичко възможно, за да разрушим тази организация – и то в съответствие с международното правоСъс сигурност има и грешки, защото това не е лаборатория, това е война."

На какъв етап е процесът по сключване на споразумение между Израел и Хамас?

"От гледна точка на Израел тази война има своята цел – разрушаване на възможностите (военни и административни) на Хамас в Газа, освобождаването на всички наши заложници (преди няколко дни бяха брутално убити 6 заложници!). Трябва да гарантираме, че Газа няма да бъде заплаха за живота на нашите цивилни. Вървим в правилната посока, но все още не сме постигнали тази цел. Успяхме да разрушим голяма част от възможностите на Хамас, разрастването на тази терористична формация е удивително в Газа! Под самата Газа има стотици километри тунели за терористични цели! Успяхме да освободим малко над половината заложници. Но все още 101 души са в плен на Хамас. Преговорите все още продължават и се надяваме да постигнем споразумение. Но ако не унищожим тази терористична организация, ще влезем в нов цикъл на война."

Как говори със студентите Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, кои са най честите въпроси, които му задават; Колко е важно, освен образованието, и медийното образование; Има ли действително "убийства на журналисти" в Ивицата Газа – чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Цвета Николова, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39

Проектът Inspire в търсене на решения за превенция на насилието над деца

По данни на УНИЦЕФ почти всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие. Най-разпространено е емоционалното, следвано от физическото и сексуалното насилие. Пренебрегването също е насилствена форма.   Защо и как може да се подобри националната подкрепа за превенция, интервенция на насилието над деца..

публикувано на 13.09.24 в 10:02