Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова
Снимка: Росица Михова

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида".

Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.  

По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в семействата, претърпели развод. Следва майката да се обърне към съдебен изпълнител – частен или държавен – за да бъде подадена молба за образуване на изпълнително дело.

Освен по гражданскоправен път родителят може да изиска получаване на издръжката, сезирайки прокуратурата за образуване на наказателно производство, тъй като според НК неизплащането на издръжка за период, дълъг повече от два месеца, е престъпление. Длъжникът може да бъде лишен от свобода за една година или да бъде подложен на пробация.

Ако лицето няма доходи, с които да изпълнява задължението си, може да бъде образувано производство за изплащане на присъдената издръжка от страна на държавата. Тогава родителят трябва да се  да се обърне към общината чрез заявление, както и да предостави протокол на ЧСИ, който е установил, че длъжникът няма доходи и имущество, с които да изпълнява задълженията си.

Вторият слушател задава следните въпроси, свързани с договор за аренда на земеделска земя: Длъжен ли е наследник, който сключва аренден договор, да снабди останалите сънаследници с него, когато съсобственикът е некоректен и не изплаща рентата на останалите съсобственици? Не е ли редно даването на земята под аренда да бъде максимум до 5 години, за да се избегне заграбването? Може ли по служебен път да се сдобиеш с аренден договор?

Когато договорът е сключен само от някои от собствениците на земеделска земя, отношенията им се решават по чл. 30 ал. 1 от Закона за собствеността. Всеки съсобственик има правото и задължението да участва в ползите  и тежестите на общата вещ.

Слушателят има право на иск по съдебен ред за неговия дял от получаваните пари за ползването на земята по договора за аренда.

Искът с претенция за обезщетение е насочен срещу другия съсобственик, а не срещу арендатора.

В Закона за арендата и земеделието минималният срок е 5 години и няма определен максимален срок. Може би законодателят трябва да помисли в тази насока, заявява адв. Митев.

 Съдържанието на договора за аренда може да бъде потърсено в Агенция по вписванията или в общинската служба по земеделие, където е регистриран слушателят.

Чуйте въпросите и отговорите в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39

Проектът Inspire в търсене на решения за превенция на насилието над деца

По данни на УНИЦЕФ почти всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие. Най-разпространено е емоционалното, следвано от физическото и сексуалното насилие. Пренебрегването също е насилствена форма.   Защо и как може да се подобри националната подкрепа за превенция, интервенция на насилието над деца..

публикувано на 13.09.24 в 10:02
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16