Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 14 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Соня Кънчева, Славчо Александров, Рослана Евлогиева и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Жеравна, община Котел.  
Кметът на селото и читалищния секретар разказват за историята, настоящето, делниците и празниците на жителите на селото, за музеите и църквата, читалищните дейности и групи. Прекрачваме прага и на къщата-музей на възрожденеца Сава Филаретов.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Паметникът на Съединението в Пловдив. Анкета с деца от образователен център "Брейнланд", София какво знаят за Съединението.
• Четене с разбиране: книгата "Митко и омагьосаната пещера" на Емил Минчев. Разговор с автора.
• Четене с разбиране: с децата от Образователен център "Брейнланд", София.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Водещ: Стойчо Стоев
"Народните приказки – прекият път към детската психика", разговор с психиатъра д-р Петя Терзииванова. Авторът на това проучване разкрива един различен поглед върху общуването с подрастващите, деликатното навлизане в техния свят, формирането на характер и ценности чрез народното творчество. Говорим за образованието и интелигентността като своеобразен наркотик, способен да измести електронните цигари и енергийните напитки.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
Водещ: Калина Станева
• Семейна рецепта:
- кои са най-вкусните български ястия с булгур и защо е така тачен и залегнал в традициите в димитровградското село Воден научаваме от организаторите на третото издание на регионалния празник "Ден на булгура".
- идеи за вкусен и традиционен обяд черпим и от третото издание на кулинарната дегустация "Трънски гозби" в село Велиново. Заедно със слушателите ще разберем що е то зеляник, попска яхния, бяла и червена топеница, тиква по Трънски, скроб, боб чорба в бусинско гърне, просеник и много други.
• Семейни маршрути" – тази събота за шести път се провежда регионалния фолклорен събор "Радомирци пее и танцува" в с. Радомирци, Плевенско. Съборът се организира от екипа на читалище "Огняна 1899" в селото. В него ще участват над 25 фолклорни състава, като в програмата участие ще вземат участие и най-малките. Интервю с Данка Атанасова - председател на читалището.
• Семейни маршрути" – пренасяме се и на старта на Дельовите празници в Златоград, където се отбелязва 90-ата годишнина от рождението на големия артист Вели Чаушев.
• Вкусът на истината: по стъпките на виненото образование.
• Моето семейство: в навечерието на Първия учебен ден гости са ни неуморните Николета Генова и Ангел Мацанов, заедно с техните малки дъщери Виктория и Мария, една от които даже тази година ще е и първолак. Ангел е предприемач и издател, а Николета – музикант, предучилищен педагог и специалист по Монтесори педагогика и заедно с Ангел създават и издават образователни книги и карти, с които насърчават най-малките да развиват любовта към буквите и четенето.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
Водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
Водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Водещ: Надежда Московска
С участието на: София Стоянова, Теодора Радева.
Разговор за Литературните маршрути на фондация "Прочети София" и за предстоящия маршрут за Кирил Христов.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
Водещ: Лили Друмева
Изпълнения на Алисън Краус и Union Station събрани в три албума: Lonely runs both ways (2004), So long so wrong (1997) и New favorite (2001).

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
Водещ: Теодора Церовска

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Водещ: Ивайло Кицов
• На гости с Плешивото куче. Черпят именити рожденици:
- Виртуозният унгарският рок китарист, импровизатор и композитор Дьорд "Елефант" Молнар и неговата струна в творчеството на митичната група "Омега", а и преди и след нея.
- Бардът Александър Розенбаум, поет, писател, текстописец, композитор, пианист, китарист, цигулар, певец и актьор, народен артист на Руската федерация. Актуалният му албум "Пръснат на парчета".
• В програмата още:
- Знаменитата тава "Fonograf 1" на унгарската супергрупа "Фонограф" - на 50.
- Тежко се задават арменските блек метъли "Илдаруни", ще ударят в столичния клуб Live & Loud.
- "Шутка", последното издание на авангардния квартет от Санкт Петербург "Сейнт Кристофър".
- Джаз-рок от по-тъмната страна на Желязната завеса: словенската формация "Септември" през септември.
• В нощите на скъпите покойници:
- Памет за Бора, фронтменът на легендарната сръбска рок банда "Рибля чорба", който ни напусна на 72 години.   

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Водещ: Емил Янев
Гостува Владимир Тодоров – филмов режисьор, художник, аниматор и илюстратор с дългогодишен опит в игралното и анимационното кино, чиято кариера започва през 1990 г. в студиото на Стивън Спилбърг в Лондон.
В своята автобиографична книга един от най-успелите българи в Холивуд разказва историите, белязали професионалния му път, който започва от лондонското студио на Стивън Спилбърг и стига до Калифорния, откъдето свързва Лос Анджелис–Лондон–Созопол–София. Преминавайки по този маршрут, където са и филмовите студиа, ангажирани с мащабни продукции, разказът следва възхода на забележителна артистична кариера, съпроводена от успехи и провалени проекти, напрегнат творчески ритъм и работа в условия на безмилостна конкуренция.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Последната гара" от Анжела Каменова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
Водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Родопите и село Равногор – за природните забележителности, за историята и легендите. За живота в малките и отдалечени места.
• Градът разказва истории: Мелник - най-малкият град в България, с население от около 320 жители и с три музея. Тук се намират Историческият музей, Музеят на виното и една от монументалните възрожденски къщи в страната - Кордопуловата къща, построена през 1754 година.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Водещ: Цветелина Начева
Гласът на Николай Гяуров.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 13 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Таня Любенова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 09.09.24 в 08:20

Понеделник, 9 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде ни пренася на два фестивала с 60 години отстояние. Първият е нормандския Джаз под ябълковите дървета - Кутанс 2024, където Андре Манукян и формацията..

публикувано на 08.09.24 в 08:15