Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 19 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последна засега трилогия на Паоло Фрезу Legacy. Слушаме пълния ремастеринг на "Барн джем" на Дейвид Гилмър и екстендед ремикс на едно от дуетните парчета с дъщеря му Романи ("Между две точки").

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и латино от Колумбия, Перу и Чили.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Евелина Христова, Донко Марков, Нели Андреева, Венцислав Пенев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш, пета част.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Магьосникът от Оз" от Лиман Франк Баум – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Светлозар Желев
• Епизоди от живота
• Темите на деня: Историци за историята: дни след откриване на новата учебна година и дни преди Деня на независимостта. Разговор с Александър Стоянов учител по история в НГДЕК, за обучението по история в училище, как да се борим с фалшификациите в историята, и как младите гледат на историята и миналото..
• Темата на деня: Разговор с Манол Пейков – политик, издател, преводач и общественик, член на Комисията за култура и медии в народното събрание, за книгоиздаването, културата, литературата, силата на думите, лъжите и езикът в политиката, темите на деня му, и каузите, които отстоява.
• Разговорът: Разговор с Александър Шпатов, юрист, писател, гид, общественик, за новото допълнено и преработено издание на сборника му с разкази "На живо от София", и с художника Дамян Дамянов, автор на илюстрациите и оформлението, за литературните разходки и потайностите на София, за града, който обичаме и споделяме.
• Времето на редактора

от 10.05 до 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев"
Водещ: Красимир Мартинов
• Как се изгражда едно българско неделно училище зад граница – от идеята до реализацията ѝ – интервю с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин.
• С какви предизвикателства се сблъскват преподавателите в неделните ни училища в чужбина – разговор с преподавателки от училище "Буквар" в Кобленц, Германия. Защо за Георги Димитров България не е абстрактно понятие и как обичта му към българския език се превръща в образователна кауза.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа - Избрано
Водещ: Маргарита Заберска
Припомняме албумът Euphoria на японската смуут джаз пианистка, кийбордистка и композиторка Кейко Мацуи, реализиран през 2023 г. Участват и гост музикантите: Майк Стърн, Ранди Брекър, Грегоар Маре, Лала Хатауей, Кърк Уейлъм, Луис Конте, Джоел Рос, Алекс Ал, Грег Бисонет, Тони Пулици, Брандън Фийлдс и Майкъл Томпсън.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водеща: Силвия Чолева
• Николай Бойков за книгата си "Верно на оргиналот".
• Свобода Цекова за изложбата "Радост, тъга и надежда" - изложба в ХГ Казанлък на 25 български илюстратори на детски книги.
• Самостоятелна изложба Haute couture – Haute soudure на българо-френския скулптор Живко Седларски в галерия "Мисията" – разговор с автора.
• Нов брой на списание "Култура" – представя Людмила Димова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
Водещ: Даниела Найденова
Изпълнения на Баварския радиохор под диригентството на Криста Аудере.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
Водещ: Ани Костова
• Българите в световната наука:
- Къде продължават да използват лазера с йоден бромид? – разговор с акад. Никола Съботинов от БАН.
- Малко бижу или вечен организъм е цветето в епруветка – биохимикът Йоана Ушакова от Биологическия факултет на СУ.
• Децата учат най-добре, играейки: С какво пианото е по-различно от старинния клавикорд? – разговор с гл. асистент Албена Бенова от Националната музикална академия.
• Ползват ли се у нас разработените енергоспестяващи мазилки? – разговор с Елжана Енчева, докторант по химия, автор на изобретението.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенцикполедия
Водещ: Венета Гаврилова
Въпрос на вкус!
Да ви е сладко! Вкус и традиции
"Сладурче", "сладки сънища", "сладкодумен", "сладкогласен" – много приятни и благотворни за нас неща определяме като "сладки". И обратното  – "изпивам горчивата чаша", "проливам горчиви сълзи", "преглъщам горчив хап", "огорчавам", "вгорчавам живота на някого" или "вкисвам се", т.е. "разваля ми се настроението", "правя кисела физиономия", или "излиза ми солено" и т.н. – казваме в различни неприятни ситуации. Чрез наименованията на познатите ни вкусове всъщност изразяваме усещания и преживявания, далеч от самото вкусово възприятие. То е толкова древно, че служи за отправна точка в описанието на други усещания. Преди него обаче има и още по-старо, кое – ще чуете в предаването.
Не чак толкова, но достатъчно далеч от сегашните ни вкусове са предпочитанията на традиционните българи към вкуса на храната. От какво са се определяли те и какви са били за всекидневната храна и в обредните блюда - и за това става дума в този епизод от поредицата, в който участват доц. Мая Александрова от Софийския университет и Мария Маркова, гл. ас. в Института за етнография и фолклористика с музей при БАН.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водеща: Милена Лекова
Разговор с журналиста Мохамед Халаф за новите явления свързани с агресивния политически ислям, отговорен за стотици терористични атентати, които са анализирани в новата му книга "НЕподчинение: Ислямът и реформаторите".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Водещ: Лина Мачева
Припомня творческата история на пиринската певица Магдалена Морарова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Водещ: Валерия Христова
• Диригентът Йордан Камджалов отправя покана за предстоящ концерт на Плевенската филхармония заедно с Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов".
• Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничния оркестър в Сливен разкрива подробности за предстоящия концертен сезон на състава.
• Людмил Ангелов – артистичен директор на камерния фестивал "Камералия” с информация за концертите и участниците в шестото издание на форума.
• Васил Димитров – основател на "Европейския музикален фестивал" с акценти за есенната програма на фестивала и концертите, които предстоят.
• Нови записи на съвременни изпълнители: представяме ексклузивно за България, новия албум на цигуларя Августин Хаделих, озаглавен American Road Trip.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма – Избрано
Водещ: Милена Воденичарова
Разговор с Виолета Иванова – първата българка обиколила света с "Харли Дейвидсън" сама, за приключенията ѝ по пътя и книгата, в която ги описва "С милостта на Кали" – 2 част.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Водещ: Цвети Бахариева
Пиеси от репертоара на формация "Уедър Рипорт", продукция на Джейсън Майлс, гостувал на Банско джаз фестивал 2024. Изпълнения на Кийт Джарет квартет.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 17.09.24 в 15:30

Вторник, 17 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 11 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 16.09.24 в 08:15

Понеделник, 16 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 10 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Voodoo Rhythm Records и "примитивният блус" – редки записи на Roy & The Devil’s Motorcycle, Мама Розин, The Dead Brothers, Sudden Infant, Дилейни Дейвидсън и други..

публикувано на 15.09.24 в 08:05

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Чайка" от Антон Павлович Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 14.09.24 в 08:15

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43