Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – за 23-ти път в "Двореца"

В Държавния културен институт "Двореца" - Балчик се открива 23-тото издание на артпленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета". Ще бъде представена пред публика мултимедийна презентация на тема: Държавен културен институт "Двореца" и пленер "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета" – 15 години творческо партньорство в годината на стотния юбилей на "Двореца".

През празничната 2024 година, в която ДКИ "Двореца" чества 100-годишен юбилей от създаването си се откроява и още един по-малък, но важен юбилей – 15 години сътрудничество между ДКИ “Двореца“ и пленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“.

Андрей ЯневПленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. Не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Значим период за културен форум, натрупал богата история. От основаването си до днес той се радва на сътрудничество с Община Балчик, а от 2009 г. е началото на партньорството и с ДКИ "Двореца". 

Над 55 са авторите, взели участие за последните 15 години в "Художници, Балчик, Любов". Във времето са създадени огромен брой произведения, със сюжети от градините и ландшафта на това неповторимо място. В колекцията на културния институт са постъпили над 80 творби от пленера. Тази година  пленерът "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета", ще бъде под надслов “Срещи с безкрая“. Очакван форум, събиращ автори от различни поколения, които ще работят, ще обменят идеи и ще оставят свои творби във фонда на ДКИ "Двореца" и ХГ Балчик. 

В тазгодишното издание участие вземат: Аделина Попнеделева, Георги Андонов, Деля Чаушева, Димитър Каратонев, Стоян Илев, Андрей Янев. Изявени автори, всеки в своята област, с индивидуален творчески облик, но обединени от източника на вдъхновение и съмишленици в намерението си за нови открития и изненади в процеса на работа. 

В края на пленера, на 1 октомври, ще бъде подредена изложба в ХГ Балчик от нарисуваните по време на пленера творби, които ще попълнят фондовете на ДКИ "Двореца" и ХГ Балчик.

Димитрина Кюркчиева разговаря в “Артефир” с художника Андрей Янев – съорганизатор на артпленера "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета". Чуйте звуковия файл.

Снимка – ДКИ "Двореца" и личен архив на Андрей Янев
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомняме си за Ромен Гари

Френският институт организира Седмица, посветена на френския писател и дипломат Ромен Гари от 21 до 25 октомври в София и Пловдив. Поредицата от дискусии и филми е част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България и 110-годишнината от рождението на Ромен Гари. Един от акцентите в..

публикувано на 19.10.24 в 09:20

75 години професионален театър в Ямбол

Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за професионален културен институт. През 1949 година, с Указ на театрите в НР България от 27 юни, театърът вдига завеса като държавен професионален институт. Така самодейната дотогава трупа получава статут на професионален културен институт – гласуват се..

публикувано на 18.10.24 в 16:20

Гласовете на Вавилон отекват в Археологически музей – Бургас

"Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е изложба , която може да бъде видяна до края на януари 2025 година в   Археологическия музей в Бургас . За забележителната съдба на Петър Матеев , който донася артефактите след участието си през 1876 г. в първата международна археологическа експедиция до Близкия Изток..

публикувано на 18.10.24 в 14:46

Видеореалностите на Калин Серапионов в изложбата "Пред очите ни"

"Пред очите ни " е озаглавена ретроспективната изложба с видеоинсталации на Калин Серапионов , която се откри снощи (17 октомври) в Националната художествена галерия – Двореца. Повече за изкуството на Серапионов, което вече близо 30 години изследва различни модели на общуване, поведение и човешки взаимовръзки, разказва в репортаж за..

публикувано на 18.10.24 в 14:01
New Dance Now

XVI Международен театрален фестивал "Алтер Его" – душевности и континенти

Международният театрален фестивал "Алтер Его" на "Алма Алтер" ще се проведе за 16-и пореден път на сцената на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". В рамките на пет дни от 21 октомври ценителите на експерименталния сценичен пърформанс ще могат да гледат общо 13 спектакъла от три континента. Повече за тазгодишното издание на..

публикувано на 18.10.24 в 13:32