Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

проф. Диана Гергова
Снимка: БНР

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава. 

"Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много европейски страни, но не беше показване в Братислава. В нея ние показваме резултатите от откритията ни, свързани със северната столица на траките, или на тракийското племе "гети", които са известни с това, че те са и пророческо племе, че са свързани с Залмоксис, който може би даже е предшественик на Питагор, и с това, че обезсмъртяват. 

Откриването на този тракийски духовен център, който е единствен в България и най-големият български резерват, наречен Сборяново, винаги е предизвиквал голям интерес", заяви в предаването "Следобед за любопитните" проф. Диана Гергова. 

В изложбата, допълва тя, се показват и по-късните традиции, които са запазени в този тракийски духовен център през всички следващи епохи до наши дни. Там има римска епоха – тракийско светилище, ранно средновековно селище и ранносредновековен манастир с църква, текето на Демир баба, което е свързано с Демир баба – един българин, или по-точно прабългарин и най- важното доказателства за запазените индоевропейски традиции, разказа археоложката. 

Едновременно с изложбата проф. Гергова представя и двете книги, написани за Сборяново: "Гетите, които обезсмъртяват", чийто автор е професорката, и "Демир Баба Теке – българският Ерусалим", където проф. Гергова е съавтор с Екатерина Венедикова – османист. Проф. Диана Гергова е представила и най-новите археологически открития. Това, според проф. Диана Гергова, е начинът да се разказва за българските археологически открития. В момента тя работи по разкопки в местността Клептуза край Велинград, където е открито светилище на бесите. 

И Археологическо лято - 2024 година е много успешно за България, според нея. Проблемът на българското общество, за който археолозите у нас отдавна сигнализират, е, че у нас откритите паметници не се опазват и социализират, така че не само да са обект на културен туризъм, но и да представят изключително самобитното културно развитие по българските земи през епохите минали преди нас, категорична е археоложката. Кажете колко български паметници от Средновековието и българския Златен век са експонирани както трябва, риторично попита професорката.

Проф. Диана Гергова е български траколог и специалист по тракийска археология. Завършила е история и археология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1972 г. до 1977 г. работи като докторант в Археологическия институт с музей към Българската академия на науките, защитава дисертация на тема "Тракийска бижутерия в българските земи през ранножелязната епоха (XI – VI в. пр. н. е.)“ и придобива научната степен доктор на историческите науки. 

Снимки – Археологически институт с музей към БАН
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите кодове на тялото

Основен гост и изразител на мнения по темата бе проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество. Човешкият организъм често алармира за различни проблеми и ние, с помощта на специалистите, трябва да ги разчитаме и да потърсим помощ. В урологията – тази бързо развиваща се специалност, симптомите са доста ясно различими:..

публикувано на 30.09.24 в 18:25

"Строгият" или "готиният" – за първата среща на учителя с учениците

Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..

публикувано на 29.09.24 в 10:25

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32