Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 9 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 27 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Посвещаваме три поредни броя на италианския бандеонист Лучано Биондини. В първия, заедно с Розарио Джулиани, те изследват музиката на Нино Рота и Енио Мориконе към филмите на великия им сънародник Фелини, в чиято почит има и техни авторски парчета.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Пъстър калейдоскоп от традиционни ритми и колоритен уърлд от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надя Казакова, Костадин Гугов, Валери Димчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Ходещата гъба", словашка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Барабанчик" от Братя Грим

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота
• Темите на деня: на скулптора и художник Димитър Бакърджиев. За изложбата "Шейсет – 60" и за равносметките след юбилея на твореца.
• Темата на деня: Как 13-вековното ни културно и историческо наследство да стане визитна картичка на страната ни. Защо в Европа знаят малко за нашата богата история и културни паметници. Забравили ли сме на какво сме наследници? Разговор на Калина Колева с книгоиздателя Иван Гранитски след Националния форум "Бранд България - Чудесата на ЮНЕСКО".
• Разговорът: Чрез театрални похвати към повишаване на гражданските действия за по-устойчив начин на живот. Как театралната игра "лЕКО закъснели?" разказва истории, задава въпроси и представя достоверни научни факти за изменението на климата и биоразнообразието на достъпен език. Разговор с авторите на спектакъла Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански.
"Времето на редактора" с Нина Цанева.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
Водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин.
• За заболяванията, свързани с мозъка – интервю с проф. д-р Николай Габровски, председател на "Съвет за мозъчно здраве".
• Очно здраве – грижа, превенция и съвременно лечение – интервю с офталмолог.
• Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията – интервю с проф. д-р Милен Георгиев, ръководител на научната разработка.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Водещ: Диляна Трачева
• Момичетата от вокално трио Trinity представят дългоочаквания си дебютен албум "7" с концерт.
• Група "Канела" връща поезията в музиката с песента "Красота" по стихове на Веселин Ханчев.
• Елина Дашина разказва една лична история и отправя послание в новата си песен Do Not Let It Go.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водеща: Невена Праматарова
• Балет "Арабеск" започва новия сезон с премиера на "Тайната Данте" по "Божествена комедия" на Данте Алигиери. Разговор с хореографа Боряна Сечанова, директор на балетната трупа и драматурга на спектакъла Майя Праматарова.
• Мария Стефанова празнува 85-ия си рожден ден. Колеги и приятели поздравяват обичаната от поколения българска актриса.
• Премиера на спектакъла "Железният светилник" по романа на Димитър Талев на сцената на Благоевградския драматичен театър "Никола Вапцаров". Разговор с режисьора Кален Ангелов.
• Юбилейна изложба "50 години по-късно" на специалност "Рекламен дизайн" при Националната художествена академия в галерия "Академия". Разговор с доц. Мирослав Богданов, ръководител на катедра "Рекламен дизайн".
• Българско художествено наследство. Изложба и есенен аукцион с произведения на съвременни български художници в столичната галерия "Артмарк". Разговор с изкуствоведа Момчил Златаров от международната аукционна къща "Артмарк" - България.
• Второ издание на "Mикрофест" на платформата за креативност Capturing Creativity в Габрово. Триизмерна инсталация на художничката Невена Екимова в пространството на автогарата в града. Среща с авторката.

В 14.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 14.08 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
Водещ: Антония Барулова
Изпълнения на Глен Гулд.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
Водещ: Митко Новков
Сепаратизъм и отцепничество във Второто българско царство
Във Втората българска държава (1185-1396) се разгръща един феномен почти непрекъсващ и много опасен – сепаратизмът. Тръгва още с Иванко, "убиеца на Асеня", а завършва с Видинското царство на Иван Срацимир – последната българска твърд, завладяна от османските турци. Какви са причините за възникването, разпространението и всеобхватността на сепаратистките проявления, кои са най-известните отцепници на Балканите и кои от тях най-дълго успяват да се удържат на власт всред бурните и изпълнени с премеждия и неблагополучия векове от XII до XIV в "Премълчаната история" говорим с проф. Христо Матанов, с проф. Георги Н. Николов и с проф. Пламен Павлов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
Водещ: Мария Вълчанова
Забравените майстори: Йозеф Йоахи и Сигизмунд Талерг.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Яна Пункина
Финансирането на държавните театри и възможностите за източването им.
Докато все още отекват вторичните трусове от скандала с източването на Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград и Родопския драматичен театър "Николай Хайтов", "Какво се случва?" задава въпроса къде са пробойните в системата за финансиране на държавните театри и как могат да бъдат запушени.
Със Севар Иванов, актьор и член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Водещ: Пламен Георгиев
Традиционна музика от Италия, Румъния и Украйна. С участието на: Хуан Диего Флорес (италиански канцонети), Константин Чисар (окарина), Георге Замфир (пан-флейта), певицата Оана Кицу, Володимир Хришко (украински романс), вокалните ансамбли "Многая лета" и "Роксолания", формация "Веселите чичовци" (фолклор от карпатския район на Украйна)…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Водещ: Петя Габрова
• Разговор с Преслав Стоянов за дисертацията му "Оркестрови похвати в музиката на Европа от втората половина на XX и началото на XXI век".
• Композитор на месеца е Анна Торвалдсдотир.
• В последните минути на Контемпо, Румен Бояджиев-син кани почитателите на балетното изкуство на премиерата на спектакъла "Тайната Данте".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Ивайло Стефанов
• Какво можем да очакваме от предстоящите дни на японската култура в София - разговор с Кенто Мураки, културен аташе към Посолството на Япония у нас.
• Виктор Лилов – за внесената на 7 октомври петиция в Министерски съвет и Президентството на Република България с искане за освобождаване от центъра за задържане в Бусманци на саудитския дисидент и журналист Абдулрахман ал-Халиди.
• Полският авангарден джаз квартет Kosmonauci за първи път в България - интервю на Цветан Цветанов с барабаниста Ян Пиенионжек.
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
Водещ: Людмил Фотев
След едно кротко начало с Одет Цур, изкуството на фугата (Флориан Вилейтнер) и Брукнер в електро-джаз с Джазрауш Бигбенд

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 8 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 26 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците както обикновено, са посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35