Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
Водещ: Людмил Фотев
Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на участниците в него, благодарение на СГАЕ (Дружеството за авторски права на Испания).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорно разнообразие и темпераментно фламенко от Латинска Америка и Испания.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нина Карамфилова, ИГ "Тунджа", Гинка Славова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Войната между щуреца и лъва", португалска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Макс и Мориц" от Вилхелм Буш – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Нашите "Дедскейп" с нов албум. Мелодет шесторката се отправя в подкрепа на State Of Decline към клубовете в Пловдив, Бургас и София (съответно на 11, 12 и 19 октомври).
• Епизоди от живота: Есенен панаир на тиквата в Севлиево започва от днес – за програмата разказва кметът на града Иван Иванов.
• Темата на деня: В Световния ден на архитектурата Камарата на архитектите в България и Камарата на строителите в България, съвместно с посолството на Италия в България, Конфиндустрия България, Агенция ITA, Италианския културен институт в София и Националния исторически музей, организират Международен форум "История и бъдеще". За целите и темите, които отваря това събитие разговаряме с арх. Десислава Димитрова – модератор на форума.
• Темите на деня:
- Откъде идват бездомните кучета? На този въпрос се опитва да даде отговор фотоизложбата "Създадени от нас", организирана от "Бандата на 1500-те", която можем да видим до 13 октомври в градинката на "Кристал". Каква е динамиката на този проблем у нас и кои са правилните пътища за справянето с него – разговор с Розалин Шмих – създател на  "Бандата на 1500-те".
- На 7 октомври в град Русе за 16 път ще се проведе ежегодният Фестивал на хора с увреждания "Светът е за всички", организиран от сдружение "Смело сърце" – за участниците и програмата разказва Пенка Попова – координатор на събитието.
• Разговорът: По повод Световния ден на архитектурата 7 октомври и своята 75-годишнина доц. д-р арх. Станчо Веков представя "Юбилейна изложба х 3" – три експозиции с рисунки на различна тематика, които ще бъдат изложени в три варненски галерии в три последователни дни. Разговаряме с него за темите в изложбата, инспирирана от премиерата на книгата "Пътуване на изток", която разказва за впечатленията от България на тогава все още неизвестния, бъдещ знаменит архитект Льо Корбюзие.
• Подкаст: Как да запазим трансатлантическите отношения силни (и трябва ли).

от 10.05 до 11.00 часа
Тerra Култура
Водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Коментар.
• Културен отпечатък: "Забравени легенди" с историка и журналист от Пазарджик Ваня Николова – репортаж на Димитър Владимиров от Радио Пловдив.
• Културен код: "Изчезващият пазар като културен феномен" – една експозиция през времето и историческите пластове за метаморфозите на софийската "пазарна зона" – от някогашната улица Търговска, през ЦУМ и Халите, до джамията и днешния Женски пазар. В навечерието на откриването на изложбата на 8 октомври в галерия "Сердика" през трите века динамиката на търговията и социалните срещи, модата, атракциите, отношенията ни превеждат Екатерина Минкова и сценаристът Георги Проданов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Водещ: Цвети Бахариева
• Саксофонистът и автор Арнау Гарофе представя новата продукция Happy Feet и кани на концерт-промоция на суинг формацията The Oldie Goldies.
• Актуални албуми: Stealing Moments на шведската авторка и певица Виктория Толстой.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Велин Манов
• Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна – разговор за премиерните спектакли през октомври с артистичния директор на театъра Веселина Михалкова.
• ACT – разговор за 14-ото издание на фестивала за свободен театър с директора на форума Стефан Прохоров.
• "Написано в лилаво" – разговор за автобиографичния роман с автора му Емил Конрад.
• "Без правила" – разговор за изложбата в Арт студио "Калина" с художничката Калина Ханджиева.
• "доЖИВОТно чоВЕК" – разговор за изложбата в галерия "Херитейдж" с художнците Лусия Медзикян и Кирил Кръстев-Кироки.

В 14.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 14.08 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
Водещ: Цветелина Начева
Спомен за пианистката Марта Деянова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
Водещ: Цвета Николова
• АХА подходът в медиацията
"Този подход е за хора, които искат да излязат от спора на чисто и да продължат напред наясно. Той е за хора, които искат да подкрепят съзнателния диалог за мир между всички живи същества; за хора, които носят в себе си таланта на миротворци и са готови да се учат как да отварят и да поддържат win-win пространство" - това са думи на гостенката в студиото Катина Клявкова – създателка на АХА подхода в медиацията и автор на книгата "В храма на медиацията – как е на практика". С нея разговаряме за ролята на медиацията при решаването на спорове в училището, в семейството и политиката – вътрешна и външна.
• "Силата на човешкия дух" - Втори фестивал на творци с увреждания от цялата страна в град Перник – репортаж и интервюта.
• "Спомен за отец Димитър" – какво си спомнят близките и енориашите за някогашния предстоятел на храм "Св. Георги" в Дървеница. Разговор с Николай Иванов – автор на новоизлязлата книга "Разкази за Божия Човек".

от 16.30 до 17.00 часа
Музей в ефира
Водещи: Диана Попова, Марина Славова
Изложбата Piece by Piece, на Константин Златев в галерия "Структура", представя оръжия, превърнати в безупречно изпълнени инсталации, изящни обекти, музикални инструменти. Те заявяват позицията на автора срещу военното насилие в обществото, заплашващо човечеството със самоунищожение. В названието на изложбата личи стремежът за постигане на мир – с малки, но постоянни стъпки. Художникът, живял 20 години в Калифорния, е практически непознат за българската публика. През 2022-ра се връща в България и понастоящем живее и работи в Габрово.
Гости в предаването: Константин Златев и Мария Василева, куратор на изложбата.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
Защо младите да се завърнат в България – говорят сестрите Ана-Мария и Кристина Андрееви, родени и израснали в САЩ, но върнали се у нас. Те са създателки на инициативата "ЗаВръщане в България”, която цели да убеди и други, че това е правилното решение.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Водещ: Магдалена Маданска
• Донка Кожухарова разказва за V Национален фолклорен фестивал "С песните на Тодор Кожухаров".
• Йордан Йорданов отправя покана за XII Национален събор на групи за български народни хора "Северняшки гайтани".
• Зоя Микова представя V културен семинар "Непознатите".
• Петя Русинова с подробности XVII Международен фолклорен фестивал "Kукурузени усмивки".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Водещ: Антония Барулова
Концерт от Копенхаген. Свири Датският национален симфоничен оркестър с диригент Никълас Колън и солист Аугустин Хаделих - цигулка. В програмата: Гражина Бацевич – Увертюра, Сергей Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър № 2 в сол минор, опус 63, Дмитрий Шостакович – Симфония № 10 в ми минор, опус 93.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Радослав Чичев
"Невъзможните разговори" или къде се намира независимият театър? 14-то издание на ACT Фестивала за свободен театър. Заедно с артистите Яница Атанасова, Ян Марков и Боян Крачолов.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации – Избрано
Водещ: Сибила Лилова
В периода 30-те – 40-те години на миналия век Арт Тейтъм е един от най-виртуозните джаз пианисти. За него критиците казват, че е извън всякаква категория, надминал далеч възможностите на своите съвременници. Той е постигнал фантастична виртуозност, поставяйки пред себе си нови и нови предизвикателства в продължение на целия си живот.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46