Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януш Корчак – усмивка сред децата, дълг пред обществото

Музей Корчакянум
Снимка: Теодора Церовска

Музей Корчакянум, бившият Дом за сираци на Януш Корчак, е място, на което ни посреща Марта Чешелска. Изключителна жена, отдадена  на това да предава историята за Януш, неговия дом и неговата личност. Освен със страстта, с която пламти, в своя разказ тя демонстрира своята отдаденост извън зоната на комфорта си. 

Въпреки своите затруднения да говори  на английски, тя полага изключително старание и информацията е съвсем разбираема. Драгият слушател, разбира се, ще чуе преведена история, но е важно да се отбележи усилието, което е провокирано от значимостта на личността на Януш Корчак. Той е не само покровител на сираците евреи през Втората световна война, не само физик, а и един необикновен журналист. 

Заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" разискваме част неговата история – Кристиян Джамалов, Ясен Янев, Симеон Добрев, Йоана Стоянова и Полина Динчева.

Снимка: Теодора Церовска, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фабриките на Оскар Шиндлер

Списъкът на Шиндлер – между реалността и киното

Фабриките на Оскар Шиндлер в Полша, Варшава, са мястото, където филмите придобиват реално изображение и също едно по-тризмерно и реално осъзнаване за реалните събития.  Едно от културни места, които посетихме, заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско- българско сътрудничество "Алеф", оставили у..

публикувано на 14.10.24 в 17:35
Иван Момчев (вляво) и Емил Янев

Да търсим знаците

В епизод 561 "Трамвай по желание" представя на своята публика последните исторически издирвания на кинорежисьора и писателя Иван Момчев. В присъщия си стил той е сътворил истинска кинодраматургия за премълчаната летопис в българската история. Това не е религиозен, нито научен труд, но съдържа по малко и от двете, уточнява авторът. Заглавието на..

публикувано на 14.10.24 в 15:35

"Кошийн" на 25 години

Празник за ценителите на дръм-ен-бейса и брейкбийта предстои в столичния клуб Joy Station на 17 октомври . Това са мястото и датата, на които нетърпеливо очакваме една от най-успешните формации на британската електронна сцена – "Кошийн" . Съспенсът се сгъстява, тъй като гостите пристигат в рамките на мащабно турне, за да отпразнуват своите 25..

публикувано на 14.10.24 в 13:48

Музеят на родопския карст възвръща мястото си сред 100-те национални обекта

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването Terra Култура ви представяме един от емблематичните музеи на България – Музеят на родопския карст в Чепеларе, който наскоро бе включен в престижния списък на 100-те национални туристически обекта. Музеят има дълга и богата история, основан през 1980 година на базата на музейната сбирка по..

обновено на 14.10.24 в 12:44
Янислав, Неда. Луиза, Деляна Хаджиянкова, Никол, Мария, Надин

Тийнейджърът в мен: Деляна Хаджиянкова

Тя е червенокоса, с лунички, прилича на Пипи Дългото чорапче, но първата ѝ роля е Малкият принц. Обича морето, съученичка е на Петя Дубарова, има над 20 роли в киното, последно я следяхме в сериала "Братя", а сега през вечер може да я гледаме на сцената на Сатиричния театър, където е просто неузнаваема във всяка роля! За незабравимите..

публикувано на 14.10.24 в 12:29