Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София като вдъхновение

Идеята за София като неизчерпаем източник на места за опознаване и изследване заляга в основата на дългосрочния проект "Невидима София" на медията за култура и изкуство "Програмата". В поредица от фотографски изложби, дело на млади автори, са показани "Невидима София", "Изчезналите кина на София" и "Незабравените читалища на София". Предстои четвъртата изява "Старите квартали на София", която ще се открие на 17-и октомври в Гранд хотел София. 


"За първи път медия влиза в ролята на куратор с този цикъл "Невидима София". Така, че ние стъпваме на една широка аудитория и каним нея да обърне внимание на темите. Избираме млади фотографи, на които даваме шанс. – разказва Цветана Кулинска, главен редактор на медията и творчески директор на проекта – В предстоящата изложба "Старите квартали на София" фотографите Яница Генова и Иван Христов са успели да извадят душата на града, нямаме нито едни банален и тривиален символ на София. Намираме красота и в разрухата."

Чуйте разговора с Цветана Кулинска и София Павлова в "Какво се случва".

Снимки: "Програмата"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа: пътят на фалшификациите

Над сто предмета от човешката история показват и развенчават лъжи, митове и постистини. Те са част от експозицията, дело на Дома на европейската история към Европейския парламент, "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която до 20 октомври е поместена в Националния етнографски музей. Изложбата върви по пътя на..

публикувано на 16.10.24 в 12:25

Българско участие на Франкфуртския книжен панаир: 27 издателства и ключови събития

Тази седмица на най-големия книжен панаир в света ще бъдат обсъдени различни теми, включително влиянието на изкуствения интелект в издателската дейност, както и засилващият се интерес към литературни поджанрове и нови книжни политики. Франкфуртският панаир на книгата, който започва официално в сряда, събира автори, издатели и професионалисти от..

обновено на 16.10.24 в 10:43

Румен Статков кани на "Танц" в галерия "Нирвана"

Художникът Румен Статков подрежда самостоятелна изложба в столичната галерия " Нирвана " . Заглавието е " Танц "  и е част от цикъла " Капризен вихър от щрихи " , а откриването е на 17 октомври от 18:30 ч .  "Танцът е език, който говори чрез движение, цвят и форма. Метафора за живота – динамичен, безкрайно красив и изпълнен с..

публикувано на 16.10.24 в 09:05

Световна детска Фолклориада на CIOFF замислят през 2026 година

Световната фолклорна организация CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – официален партньор на ЮНЕСКО със статут Асоцииран), е създадена през 1970 г. и е най-голямата фолклорна организация в света. Представена е в 112 страни с Национални секции, организира над 1000 фестивала, обединява повече от 15..

публикувано на 16.10.24 в 08:40

Поетесата Аксиния Михайлова – с наградата Benjamin Fondane

Аксиния Михайлова е тазгодишният лауреат на 17-ото издание на Международния конкурс за франкофонска литература "Бенжамен Фондан". Наградата "Бенджамен Фондан", която ѝ бе връчена в Париж,  се присъжда ежегодно на писател, отличил се в областта на поезията, поетичната проза и есето, който пише на френски език, но няма френска националност. Тази..

публикувано на 15.10.24 в 18:19