Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 23 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 37 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещ: Мария Христова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Лучано Биондини и албумът "Диалози".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от мелодични канцонети от различни райони на Италия в инструментално изпълнение.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Ивелина Савова, Димитър Богданов, Бисерка Пиларска, Иван Стоянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Говорещата пещера", индийска приказка.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Глупав свят" от Кузман Кръстев

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: "Епизод 1" от митарствата на Дора по пътя "Камино де Сантяго".
• Темите на деня – в предизборната седмица: философия на гласоподаването със социолога Стефан Георгиев.
• Темата на деня: Изборните нарушения, които подсказват как ще изглежда денят на изборите – разговор със Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ).
• Разговорът: за смяната на житейския фокус – с Дарин Стойков, който, след повече от 20 години в корпоративните комуникации, решава да превърне страстта си към добрата храна в професия и да изследва емпирично хранителните съставки, взаимодействието им с тялото, храносмилането, физическата активност и дълголетието. Той е и един от 12-те лектора на TEDxSofia ED, който ще се проведе на 1 ноември под мотото "Ако имах едно училище".
• Времето на редактора: За медийната грамотност отвъд очевидното: разговор с председателя на Коалицията за медийна грамотност Кристина Христова в деня на годишната конференция на организацията.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
Водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин.
• Интервю с проф. д-р Мария Токмакова – "Лекар на годината" за 2024 година.
• Психично здраве при децата – доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от април месец показа 100% ръст на опитите за самоубийства сред ученици – интервю с проф. д-р Надя Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия "Св. Никола" на УМБАЛ "Александровска".
• Мултидисциплинарен подход при пациенти с остеопороза и остеоартроза – интервю с д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и други ревматични заболявания.
• До какви заболявания води йодният дефицит? – интервю с ендокринолога доц. д-р Александър Шинков, председател на Българското дружество по ендокринология.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Водещ: Диляна Трачева
• Михаела Маринова представя нов албум, озаглавен "Черна пеперуда", и нов сингъл от него – "Да избягам".
• Алек Кирев с премиера на песента "Бягай, бягай", която се фокусира върху темата за необходимостта да се избягват отровни и разрушителни връзки и зависимости.
• Младата певица и контрабасистка Сара Пейчева, която е и част от "Тайният оркестър", представя "Глас" – дебютната си авторска песен.
• Ирена Ангелова представя новата си песен "Благодарение на Теб (Gracias a Ti)".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водеща: Невена Праматарова
• Австрийската библиотека "Д-р Волфганг Краус" към СУ "Св. Климент Охридски" представя историческия роман "Животът и любовта на Александър фон Батенберг" от Егон Цезар Конте Корти. Разговор с издателката д-р Юлияна Томова и преводачката Ивета Милева.
• "Диалог между линия и нишка" – гостуваща изложба съвременна китайска калиграфия и нишково изкуство в галерия "Академия". Разговор с художника Асадур Маркаров, куратор на проекта за запазените български традиции в Изследователския център за нишкото изкуство "Проф. Марин Върбанов" в Китайската художествена академия в Ханджоу. Съвместен проект на Националната художествена академия, София и Китайската художествена академия (China Academy of Art, CAA), Ханджоу, Китай.
• Премиера на спектакъла "Бог високо" от Кирил Топалов във Видинския драматичен театър. Разговор с режисьора Минчо Събев.
• Нови спектакли и тенденции в театралното изкуство. Разговор с театралния критик проф. Калина Стефанова, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", за тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Пилзен.
• "Възкресение" – авторски проект на Валентин Бакърджиев в Музей "Борис Христов" в София. Среща с художника, който живее и работи в Кралство Нидерландия. Проектът свързва богатото наследство на българската и нидерландската керамика, за да създаде нова композиция, която преобразува счупена керамика в символ на надежда и устойчивост.

В 14.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 14.08 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
Водещ: Антония Барулова
Изпълнения на Яша Хайфец.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
Водещ: Митко Новков
Архивите са живи. Или пък не?
Преди десетина дни Иван Костов, един от най-важните политици на прехода в България, дари своя архив на Държавна агенция "Архиви". Безспорно значим жест, който ще осигури на бъдещите изследователи обосновано да проучват и детайлно да възстановяват движението на страната ни към демокрация и пазарно стопанство. Иван Костов призова и други политици да дарят своите архиви, директорът на агенцията доц. Михаил Груев стори същото. Тези събития показват, че архивите продължават да са живи и да имат значение, но доколко това може да се твърди за дигиталната ера, когато се използва все по-малко хартия и все повече електронни носители? Как се съхраняват дигитални архиви? Може ли да сме сигурни, че няма да бъдат подложени те на злонамерена намеса? И как влияят всички тези питания върху бъдещето на архивистиката като наука? На тези въпроси в предаването "Премълчаната история" търсим отговорите заедно с доц. Михаил Груев, директор на Държавна агенция "Архиви", и Иванка Гезенко, експерт в отдел "Обработка на архивни фондове".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
Водещ: Мария Вълчанова
Поредица "Забравените майстори" – Полски романтизъм.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Мариана Ганчева
Липсва ли модерният поглед към културно-историческото наследство в музеите. Гости: Весела Герчева, директор на програма "Съвременна музейна експозиция" в НБУ и Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Водещ: Пламен Георгиев
Стилни съвременни шансони, етнопоп и качествен уърлд на френски език от Франция, Белгия, Италия и тропическия остров Реюнион. С участието на Стефани Бланшу, Бенаба, "Ете 67", Дейви Сикар, Илария Грациано, "Триосефал", Паскал Паризо, Венсан Делбюсе…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Водещ: Петя Габрова
• Разговор с Иван Стоянов и отзвук от 48-мото издание на Международния фестивал "Дни на камерната музика" 2024 в Габрово.
• Композитор на месеца е Анна Торвалдсдотир.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" – пряко предаване от зала "Сингълс" на НДК от първия концерт на японския джаз пианист Масахико Сато (р.1941) в България, с участието на Йотис Дамианидис (Гърция/Белгия) – електрическа китара.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
Водещ: Людмил Фотев
Мелъди Гардо и Филип Пауъл са под Айфеловата кула, Анжелик Киджо с госпъл хора на Совето има слънце в душата си, а формацията "Жар-Птица" с албума си "Галактическите ловци" ни вкарват в меандрите на латиноамериканския джаз. Финалът е с новия дуетен албум на гостувалия ни вече Марко Мескида с китарата на Чикуело, когото очакваме на 30 октомври в София.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 28 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Нов български джаз по света – представяме албумите на дуото Noise Linguistix (Михаил Иванов и Александър Логозаров) Tissue of Trust (със специалното участие на..

публикувано на 27.10.24 в 14:48

Неделя, 27 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "В полите на Витоша" от Пейо К. Яворов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Ансамбъл..

публикувано на 26.10.24 в 08:15

Събота, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 25.10.24 в 13:49

Петък, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 39 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 24.10.24 в 08:15

Четвъртък, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 38 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет. Слушаме..

публикувано на 23.10.24 в 08:15